Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
«Καθαρά» τα υπόλοιπα ζώα της μονάδας

Επικίνδυνοι ακροβατισμοί των κυβερνώντων, οι οποίοι επιχειρούν να μεταφέρουν τις ευθύνες για την ασυδοσία που έχει προκαλέσει η πολιτική τους στους... κτηνοτρόφους

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα της εξέτασης των υπολοίπων βοοειδών της κτηνοτροφικής μονάδας του Κιλκίς, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη χώρα μας. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, από τα ζώα που θανατώθηκαν εξετάστηκε ο εγκέφαλος εκείνων που ήταν ηλικίας άνω των 24 μηνών και προέκυψε ότι κανένα δεν ήταν φορέας της παραπάνω νόσου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, εξετάστηκαν 94 ζώα από τα οποία 67 ήταν ελληνικής καταγωγής, 23 ολλανδικής και 4 δανικής. Αν και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας έσπευσε να δηλώσει πως τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων «δείχνουν ότι υπήρχε ένα μεμονωμένο κρούσμα», το συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως εγγύηση ότι το πρόβλημα σταμάτησε εδώ. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής ισχύει το καθεστώς των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών ζώντων βοοειδών και ζωοτροφών και από αυτή την άποψη, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι περισσότερο θέμα τύχης που έχει εντοπιστεί μόνο ένα κρούσμα, παρά οτιδήποτε άλλο, που να έχει σχέση με τα υποτιθέμενα μέτρα που λαμβάνονται.

Σχετικά με το καθεστώς των ελέγχων, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί το πού γεννήθηκε η προσβεβλημένη αγελάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ο κτηνοτρόφος έχει υποπέσει σε αντιφάσεις σχετικά με την προέλευση της αγελάδας. Αλλοτε - σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας - ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε εδώ από αγελάδα που εισήχθη σε κατάσταση εγκυμοσύνης και άλλοτε δηλώνει ότι την εισήγαγε απευθείας από την Ολλανδία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί το τι ακριβώς συμβαίνει. Οποια όμως και αν είναι η προέλευση αποδεικνύεται κάτι το οποίο είναι και το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ο οποίος να διασφαλίζει πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα εισαγωγής και «τρελών αγελάδων».

Και αυτό διότι αν η αγελάδα εισήχθη σε εμβρυακή κατάσταση, σημαίνει ότι και η μητέρα της είχε πρόβλημα, δηλαδή υπήρξε και άλλο κρούσμα «τρελής αγελάδας», που ουδείς αντιλήφθηκε ή δεν ανακοινώθηκε. Αν γεννήθηκε εδώ και η μητέρα της δεν είχε πρόβλημα, σημαίνει ότι εκτράφηκε με απαγορευμένα κρεατάλευρα και οστεάλευρα, και από εκεί της δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Ο,τι και να συμβαίνει, τις ευθύνες τις φέρει η κυβέρνηση. Διότι, πέρα από την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής των... «ανοιχτών θυρών» στις αξιώσεις των καπιταλιστικών κτηνοτροφικών μονάδων της ΕΕ, ούτε ελέγχους των εισαγόμενων βοοειδών πραγματοποιεί, αλλά ούτε έχει πατάξει τη διακίνηση κρεαταλεύρων, όπως ισχυρίζεται. Τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει, τώρα επιχειρεί να τις ρίξει στους Ελληνες κτηνοτρόφους και, ούτε λίγο-ούτε πολύ, επιδιώκει να στρέψει τη λαϊκή οργή εναντίον τους. Μάλιστα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε το πρόβλημα και στο μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Προχωρώντας πιο πέρα κατέστησε και υπεύθυνους όλους τους πολίτες, που δεν μπορούν να ελέγξουν τους κτηνοτρόφους για το τι ταΐζουν τα ζώα τους, όταν δεν επαρκούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί! Δε θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε αυτά που λέει ο Δ. Ρέππας. Απλά του λέμε - για να μάθει αν δεν το ξέρει - ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που η κτηνοτροφία συγκεντρώθηκε στα χέρια λίγων, που ο πρωτογενής τομέας αφαιρέθηκε από το λαό για να δοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ