Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Ιούνιος, συγκρατημένα αισιόδοξος

Στις 27.691 πωλήσεις «έκλεισε» η αγορά αυτοκινήτου το μήνα Ιούνιο, ανεβάζοντας το σύνολο του εξαμήνου στις 159.007 μονάδες

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός οδηγεί σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από αυτές που ήθελαν το τέλος του χρόνου να βρίσκει την αγορά με ένα σύνολο πωλήσεων περίπου στις 250.000, δίνοντας ένα περιθώριο που ανεβάζει τον πήχη στις 275.000 πωλήσεις. Ο Ιούνιος ήταν χειρότερος από τον Μάιο, αλλά ο τρίτος καλύτερος της χρονιάς, κάτι που μάλλον αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο.

Θετική πρέπει να θεωρείται για την ποιότητα των αγορών και η πρώτη θέση, στην οποία έχει στρογγυλοκαθίσει η Opel, αφού σηματοδοτεί ποιοτικότερες επιλογές και όχι κυριαρχία των εμπορικών τρικ και των προσφορών. Η Opel με 2.920 αυτοκίνητα και ποσοστό 10,5% τον Ιούνιο ξανακατέκτησε τη μηνιαία πρωτιά που είχε χάσει τον Μάη από τη Fiat, έχοντας αυτή τη χρονική στιγμή ως κύριο αντίπαλο την HYUNDAI που πούλησε μόλις 57 αυτοκίνητα λιγότερα, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 10,3%.

Η γερμανική μηχανή της Opel πάντως έχοντας δείξει αξιοπρόσεχτη σταθερότητα στην πορεία της στην αγορά, με συνολικές πωλήσεις 17.284 αυτοκίνητα βρίσκεται καθαρά μπροστά από την Fiat που ακολουθεί με 14.303 αυτοκίνητα. Η κορεατική αυτοκρατορία βρίσκεται στην τρίτη θέση υπολειπόμενη από τους Ιταλούς περίπου 300 αυτοκίνητα. Στη μάχη μεταξύ Fiat και Hyundai, οι Ιταλοί αναμένεται να ρίξουν το νέο τους όπλο, το Stillo που σίγουρα θα κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι αγοράς από ό,τι το Bravo. Η Hyundai βέβαια διαθέτει μια ιδιαίτερα δυναμική αντιπροσωπεία που μας έχει συνηθίσει σε ιδιαίτερα επιθετικές πολιτικές που σχεδόν πάντα έχουν αποτέλεσμα στην αύξηση των πωλήσεων.

Στην τέταρτη θέση του εξαμήνου, αλλά και τον Ιούνιο, βρίσκεται η Toyota που οτιδήποτε έξω από την πρώτη θέση δεν μπορεί να την ικανοποιεί. Κάτι όμως η γκάμα των μοντέλων από όπου λείπει η φρεσκάδα, κάτι οι εσωτερικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρίας έχουν οδηγήσει σε μια ενδοστρέφεια με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ιδιο ποσοστό με την Toyota, 7,6% κατέκτησε και η Citroen που βρίσκεται στην έκτη θέση του εξαμήνου και την πέμπτη του μήνα. Η Volkswagen με 6,9% είναι έκτη στο μήνα και πέμπτη στο εξάμηνο με 7,2%. Ακολουθούν Seat, Peugeot, Renault, Nissan, Daewoo, Ford και Suzuki.

Από τα ποιοτικά στοιχεία του εξαμήνου ξεχωρίζει το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό της Hyundai στο Αιγαίο 16,9% χάρη και στα γραφεία ενοικιάσεως, αλλά και οι 17 Jaguar, οι 7 Ferrari και 1 Maserrati που πωλήθηκαν τον Ιούνιο, ένα μήνα με το Χρηματιστήριο να έχει γνωρίσει κυριολεκτικά μαύρες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ