Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Βήμα διαμαρτυρίας για την προοδευτική νεολαία όλου του κόσμου

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεκάδες χιλιάδες νέοι από σχεδόν κάθε γωνιά του κόσμου μαζεύονται κάτω από το σύμβολο της ειρήνης, της φιλίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Φέτος, το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία, 8-16 Αυγούστου, με το σύνθημα: «Να παγκοσμιοποιήσουμε την πάλη για ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ άρχισε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χιλιάδες νέοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας, την Πράγα, το 1948 για να διακηρύξουν ότι ποτέ ξανά δε θα επιτρέψουν τις φρικαλεότητες του φασισμού να τρομοκρατούν τον κόσμο. Από τότε, τα Φεστιβάλ έχουν χρησιμοποιηθεί ως βήμα διαμαρτυρίας για την προοδευτική νεολαία όλου του κόσμου. Ομως, στα Φεστιβάλ δε γίνονται μόνο συζητήσεις. Πραγματοποιούνται μια σειρά από αθλητικούς αγώνες, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, πάρτι.

Είναι ένας χώρος για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να δουλέψουν μαζί για την ανεύρεση εναλλακτικών λύσεων και να εδραιώσουν κοινά προγράμματα δράσης σε μια σειρά θέματα που αφορούν: την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον αφοπλισμό, έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά, τη «νέα τάξη πραγμάτων», το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές συμμαχίες, τις διενέξεις και την αστάθεια, τις κατοχές, τους αποκλεισμούς και τα εμπάργκο, την εκτόπιση λαών, τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ, το ξερίζωμα του ρατσισμού, την ισότητα των φύλων, την ισότητα, την εκπαίδευση, την εργασία, τη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και νεανικά δικαιώματα, το περιβάλλον, το AIDS και τη χρήση ναρκωτικών.

Σήμερα, η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια απειλούνται από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Τα βασικά δικαιώματα των λαών αφαιρούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η εκμετάλλευση και η καταπίεση είναι παγκόσμιες. Η παγκόσμια πάλη όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι μια επείγουσα ανάγκη.

Φέτος στην Αλγερία!

Φέτος, το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία από 8-16 Αυγούστου. Εχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην αφρικανική ήπειρο και σε αραβική περιοχή. Θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη νεολαία και τους φοιτητές απ' όλο τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με το λαό της Αλγερίας και με τον αγώνα όλων των Αφρικανών και των αραβικών λαών για εθνική και οικονομική ανεξαρτησία, κυριαρχία, αυτοδιάθεση, ειρήνη, ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.

Η Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή του 15ο ΠΦΝΦ εξέδωσε ένα προσωρινό πρόγραμμα για τη διεξαγωγή του. Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρχουν τα εξής θεματικά κέντρα: «Ειρήνη και Ασφάλεια», «Νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και ανάπτυξη», «Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κοινωνική Δικαιοσύνη», «Νεολαία και Δικαιώματα Φοιτητών», «Η Νεολαία και τα Ηνωμένα Εθνη, Διεθνής Ημέρα Νεολαίας. Η Νεολαία και το Διεθνές Ετος Εθελοντών, η νεολαία και η ανταλλαγή φοιτητών και συνεργασία», «Διεθνής Συνάντηση Φοιτητών».

Επίσης, κάθε μέρα το Φεστιβάλ θα αφιερώνεται και σε μια ήπειρο. Συγκεκριμένα: Στις 9/8 Μέρα της Αφρικής, 10/8 Μέρα της Αμερικής, 11/8 Μέρα της Ασίας και του Ειρηνικού, 12/8 Μέρα της Ευρώπης, 13/8 Μέρα της Μέσης Ανατολής, ενώ στις 14/8 θα γιορταστεί η Μέρα του Φεστιβάλ και στις 15/8 η Μέρα της Αλγερίας.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά φόρουμ αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα: Φόρουμ αλληλεγγύης με το λαό της Αγγόλα, της Δυτικής Σαχάρας, το Σουδάν, Γκρέιτ Λέικ Ρίτζιον, και τη Σομαλία, αλληλεγγύη με το λαό της Κούβας, της Κολομβίας, του Πουέρτο Ρίκο και της Βενεζουέλας, αλληλεγγύη με το λαό της Βιρμανίας, του Μπούταν, του Ανατολικού Τιμόρ και στην πάλη του λαού της Κορέας για μια ανεξάρτητη και ειρηνική ενοποίηση, αλληλεγγύη με το λαό της Γιουγκοσλαβίας, της Κύπρου και του κουρδικού λαού, αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Συρίας, της Λιβύης, Σέμπτα και Μιλία, αλληλεγγύη με τον αλγερινό λαό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΕΠΕ, το πολιτιστικό πρόγραμμα διαφαίνεται να είναι πολύ πλούσιο. Θα υπάρξει Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού, Φεστιβάλ Χορού και Μίμησης, Φεστιβάλ παραδοσιακού φολκλόρ, Φεστιβάλ Μοντέρνας Μουσικής και Φεστιβάλ ταινιών.

Αλλά και στον αθλητικό χώρο, το πρόγραμμα φαίνεται πως θα κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών αντιπροσώπων του Φεστιβάλ, μιας και θα συμπεριλαμβάνει αγώνες Χάντμπολ, Μπάσκετ, Ποδοσφαίρου, Σκακιού, Τένις.

Ενωμένοι στον κοινό μας αγώνα

Σε ανοιχτό γράμμα της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής (ΔΟΕ) με ημερομηνία 2 Ιούνη 2001, ανακοινώθηκε ότι η ΔΟΕ εγκαταστάθηκε στο Αλγέρι για τις ανάγκες της προετοιμασίας του 15ο Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Προετοιμαζόμαστε και συμμετέχουμε στο 15ο ΠΦΝΦ εξαιτίας της ανάγκης να δυναμώσουμε τον αγώνα μας παγκόσμια για ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τα συμφέροντα των λαών, της νεολαίας και των φοιτητών του κόσμου... Θα έρθουμε στην Αλγερία εξαιτίας της δέσμευσής μας στη διεθνή δημοκρατική και προοδευτική νεολαία και το φοιτητικό κίνημα. Οι προκλήσεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η κυριαρχία του ιμπεριαλισμού, η εκμετάλλευση, οι επεμβάσεις, απαιτούν απ' όλους μας να είμαστε πιο ενωμένοι στον κοινό μας αγώνα.

Η συμμετοχή μας σ' αυτό το πρώτο ΠΦΝΦ σε αραβική χώρα σημαίνει επίσης την ανάγκη έκφρασης της αλληλεγγύης μας με τον αγώνα των αφρικανικών και αραβικών λαών για το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και ανάπτυξη. Επίσης, είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την εκτίμησή μας για την ιστορία του ηρωικού αγώνα του λαού της Αλγερίας ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, των δεκαετιών συμμετοχής της αλγερινής νεολαίας και φοιτητών στα φεστιβάλ, στα διεθνή κινήματα νεολαίας και φοιτητών».

Πράξη αλληλεγγύης στο λαό και νεολαία της περιοχής

Παράλληλα, η Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Αλγερίας, στις 19 Ιούνη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Καθώς η προπαρασκευαστική διαδικασία του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, η αλγερινή Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ)κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να υπενθυμίσει στους εθνικούς και ξένους φίλους τις παρακάτω πραγματικότητες:

- Η συμμετοχή στο 15ο ΠΦΝΦ είναι μια πράξη αλληλεγγύης με τον αγώνα του Αφρικανικού, Αραβικού και ιδιαίτερα με τον Αλγερινό λαό και τη νεολαία για δημοκρατία, ειρήνη και ανάπτυξη.

- Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο Αλγέρι. Η Αλγερινή ΕΠΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και άνεσης για τους αντιπροσώπους και συμμετέχοντες.

- Η Αλγερινή ΕΠΕ είναι μια μη κυβερνητική δομή που συμπεριλαμβάνει 63 νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις από διάφορους πολιτικούς χώρους και διάφορα σωματεία. Είναι προφανές ότι το 15ο ΠΦΝΦ δε θα εξυπηρετήσει καμία πολιτική ή ηθική επιβεβαίωση πολιτικού κόμματος ή δύναμης.

- Παρά τις διαφορές στις απόψεις και τις πολιτικές εξηγήσεις σχετικά με την πρόσφατη κατάσταση που ζει σήμερα η Αλγερία, όλες οι οργανώσεις μέλη της ΕΠΕ αποποιούνται σχέση με τη βία. Καλούν για έναν ειρηνικό και πολιτικό διάλογο μεταξύ των Αλγερινών, χωρίς καμιά εξωτερική επέμβαση.

- Η δέσμευση του Αλγερινού λαού για δημοκρατία, ειρήνη και κοινωνική πρόοδο δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την αδιαλλαξία κανενός. Χρειάζεται μια γενική πολιτική συμφωνία σ' αυτό.

- Ολες οι οργανώσεις του Αλγερινού ΕΠΕ κρατάνε δυνατά τη δέσμευση της προπαρασκευαστικής διαδικασίας του Φεστιβάλ, κρατώντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία τους στην ανάλυση και την αντίδραση στην εθνική κατάσταση.

- Η διεξαγωγή του 15ου ΠΦΝΦ θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της Αλγερίας. Εκατομμύρια νέοι και φοιτητές της Αλγερίας, μέσω των οργανώσεών τους, συνεχίζουν να κινητοποιούνται για να φιλοξενήσουν και να συμμετάσχουν με τους φίλους και τους συντρόφους τους στο πρώτο ΠΦΝΦ του 21ου αιώνα».

Στο πνεύμα αυτό, με τους στόχους που βάζει το ΠΦΝΦ και το πρόγραμμά του, αναμένεται να καταφτάσουν στην Αλγερία χιλιάδες νέοι απ' όλο τον κόσμο, ενωμένοι για να παγκοσμιοποιήσουν την πάλη για Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό!


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ