Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Στην κόψη του ξυραφιού

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η εύθραυστη εκεχειρία φαινόταν να «κρατάει» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως το Σάββατο το πρωί, και η Δύση εξέφραζε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για επίτευξη «διαρκούς ειρήνης». Ωστόσο, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά να αποκλιμακώνουν την κρίση στην προοπτική της δείχνουν.

Αφ' ενός έχουμε το ότι το ΝΑΤΟ, υπογράφοντας την Τετάρτη το πρωί δύο ξεχωριστές συμφωνίες, με τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία της ΠΓΔΜ από τη μια και με τον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό» των Αλβανών από την άλλη, ουσιαστικά «νομιμοποίησε» τον UCK ως «παίκτη» με καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας.

Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο μοιάζει να είναι η νέα μετατόπιση συλλήβδην της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας σε θέσεις «ριζοσπαστικότερες» από πριν, πράγμα που μάλλον καθιστά τη διαπραγμάτευση επί των «συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» καταδικασμένη και τις προτάσεις του προσκεκλημένου από τον Πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, Γάλλου συνταγματολόγου Ρομπέρ Μπατεντέρ εκτός θέματος. Συνοπτικά, η αλβανική πλευρά αξιώνει να έχει θεσμικά τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε απόφαση την αφορά (π.χ. στην εθνική άμυνα).

Το τρίτο στοιχείο είναι πως η «εκεχειρία» είναι εξαιρετικά εύθραυστη, όπως απέδειξε η συνέχιση των (σποραδικών, αλλά πάντως) αρκετών εχθροπραξιών μετά την έναρξή της, όπως και η «μυστηριώδης» επίθεση εναντίον οχημάτων της KFOR 12 χιλιόμετρα έξω από τα Σκόπια.

Φαίνεται ούτως ή άλλως απίθανο το χαοτικό χάσμα απόψεων στην κυβέρνηση να γεφυρωθεί εντός της άτυπης προθεσμίας (μέχρι 15 του Ιούλη) που έχει δώσει το ΝΑΤΟ για να αρχίσει την ανάπτυξη των 3.000 ανδρών που θα «αφοπλίσουν», υποτίθεται, τον «Απελευθερωτικό Στρατό». Εάν μάλιστα η προθεσμία πλησιάσει χωρίς συμφωνία στον ορίζοντα, ίσως οι εχθροπραξίες να ξαναρχίσουν, αυτή τη φορά με στόχο την παγίωση μιας κατοχής εδαφών αντιστοιχούντων στους αλυτρωτικούς πόθους μιας «ομόσπονδης» ή ανεξάρτητης αλβανικής περιοχής, που θα κληθεί να παγιώσει το ΝΑΤΟ με μια, άλλου τύπου πλέον, επέμβαση. Το «περισσότερο φως που υπάρχει στο βάθος του τούνελ», όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, δεν αποκλείεται - δυστυχώς - να είναι η λάμψη από μια ισχυρότερη έκρηξη που θα έχει προκαλέσει η ίδια η «Συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ