Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΡΚΚ ετοιμάζεται να ζητήσει εκεχειρία;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες διεργασίες που πιθανώς να σχετίζονται και με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές προμηνύουν δημοσιεύματα και εκκλήσεις γύρω από το ενδεχόμενο το ΡΚΚ να ζητήσει εκεχειρία. Την Πέμπτη, ο βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, δήλωσε πως περιμένει ανακοίνωση μονομερούς παύσης εχθροπραξιών από το ΡΚΚ. Είχε προηγηθεί τοποθέτηση της Μπεσέ Χοζάτ, ηγετικού στελέχους του ΡΚΚ ότι «το απελευθερωτικό κίνημα θα πάρει μια ιστορική στάση ξανά για να συμβάλει στη μεγάλη νίκη του HDP την 1η Νοέμβρη».

Χτες, μάλιστα, ορισμένα (δυτικά μόνο, όπως το «Ρόιτερς») ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ίδιος ο Τζεμίλ Μπαγίκ (που θεωρείται σήμερα επικεφαλής του ΡΚΚ) δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για μια εκεχειρία ήδη από τώρα», προσθέτοντας (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές) ότι «όμως αν (η τουρκική κυβέρνηση) επιμείνει σε αυτή τη λογική του πολέμου (...) και άλλα νεκροταφεία θα γεμίσουν και η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία, τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν επιθυμούμε τον πόλεμο (...) Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε μέσω της πολιτικής και δημοκρατικής οδού να προωθήσουμε τον διάλογο... Οι αντάρτες το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν τους εαυτούς τους, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τον πόλεμο». Ενώ, καταλήγοντας φέρεται να δήλωσε και ότι «είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε το HDP». Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογάν, μίλαγε για «κινήσεις τακτικής» των τρομοκρατών πριν τις εκλογές, χωρίς όμως να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις ακόμα και για το αν έχει γίνει η οποιαδήποτε σχετική «κρούση» μεταξύ των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ακόμα ότι ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε χτες ότι «εκείνοι που επιθυμούν βία δε θα έπρεπε να μας ψηφίσουν».

Στο μεταξύ, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ AKP και περιβάλλοντος Γκιουλέν, μετά από εισαγγελική εντολή που ζητά στη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα Digiturk μια σειρά ΜΜΕ που αυτή περιείχε να σταματήσουν να εκπέμπουν. Το σχετικό έγγραφο επικαλούνταν την τέλεση αδικημάτων κατά της συνταγματικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ