Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε όλα τα επίπεδα...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία που οξύνουν την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι οποίες ξεκίνησαν την επέμβαση στην περιοχή, συνεχίστηκαν με ένταση και χτες, προκαλώντας νέα δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων, αλλά και ανακαταλήψεις εδαφών που κατείχαν αντικαθεστωτικές δυνάμεις από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» βόρεια της επαρχίας Χαλέπι. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ οξύνουν την κόντρα με τη Ρωσία και προσπαθούν να «απαξιώσουν» τη δυναμική της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ισχυριζόμενες πως τέσσερις από τους 26 ρωσικούς πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κασπία σε θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία «έπεσαν στο Ιράν».

Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο αυτούς τους ισχυρισμούς, δίχως να παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο και διαψεύστηκε από Ιρανούς και Ρώσους στρατιωτικούς, αλλά και από την Αφχαμ Μαρζίεχ, την εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, με δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φερόταν χτες βράδυ έτοιμος να ανακοινώσει την αναστολή ενός ακόμη αντικειμενικά αποτυχημένου προγράμματος που διαχειρίστηκε το Πεντάγωνο και κόστισε μισό δισεκατομμύριο δολάρια, με στόχο την «εκπαίδευση αντικαθεστωτικών συριακών δυνάμεων» υποτίθεται «κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».

Επιδρομές και συγκρούσεις

Νωρίτερα, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αναφέρθηκε πως ανακατέλαβαν χωριά πέριξ της επαρχίας Χαλέπι, τα οποία έλεγχαν προηγουμένως συριακές δυνάμεις αντίθετες στην κυβέρνηση της Συρίας, σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε «έκπληξη» από διεθνή πρακτορεία.

Επιπλέον, βορείως της Ράκα, της λεγόμενης «πρωτεύουσας» του «Ισλαμικού Κράτους», σημειώθηκαν τουλάχιστον 20 εκρήξεις, δίχως να διευκρινιστεί εάν αυτές οφείλονταν σε επιθέσεις γαλλικών αεροσκαφών που πραγματοποίησαν χτες για δεύτερη φορά επιδρομές στην περιοχή, με στόχο (όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν) «στρατόπεδα τζιχαντιστών που σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ευρώπη»...

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση σχετικά με το θάνατο του Ιρανού στρατηγού, Χοσέιν Χαμεντάνι, διοικητή της «Φρουράς Ισλαμικής Επανάστασης», στη διάρκεια «συμβουλευτικής αποστολής» στη συριακή επαρχία Χαλέπι «από τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους"».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σημείωσε ότι η χώρα του λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, σε σχέση με τα σχέδια του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, σχετικά με το Αφγανιστάν, ανέφερε ότι «η βιαστική αποχώρηση των ΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν έχει ενδυναμώσει τους "Ταλιμπάν" και ταυτόχρονα παρατηρούνται κινήσεις τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"». Η ρωσική κυβέρνηση κάνει λόγο για διείσδυση ήδη έως 4.000 ένοπλων τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν και συσσώρευση στα σύνορα Αφγανιστάν και Τατζικιστάν, ενώ ήδη βγαίνουν στην επιφάνεια σενάρια για πιθανές ρωσικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, κάτι που βεβαίως θα οξύνει ακόμα περισσότερο την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Χριστόφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Εuractiv», τόνισε ότι εάν η Δύση «είναι αποφασισμένη» να καταπολεμήσει το «Ισλαμικό Κράτος», «θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό και να σταματήσει να επιδίδεται σε διπλά παιχνίδια». Αναφερόμενος στην προχτεσινή αντίδραση του ΝΑΤΟ σχετικά με τις ρωσικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, την αποκάλεσε «νευρική», λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δείξει πως «είναι μέρος της εικόνας, προβαίνοντας σε ασαφείς και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς».

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ζήτησε τη βοήθεια του Λονδίνου στην επίτευξη «επαφών» ανάμεσα στη Μόσχα και τον αντικυβερνητικό, λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», με στόχο το συντονισμό του αγώνα κατά του ΙΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ