Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα μείωση του προϋπολογισμού του κατά 20%

Σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά τη νέα μείωση του προϋπολογισμού του ιδρύματος κατά 20%. Σύμφωνα με ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού για το 2016 θα πέσει στα 11.900.000 ευρώ, μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2015 (με απαίτηση για πλεόνασμα 3%), τη στιγμή που οι ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας (ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ύδρευση, καθαριότητα, φύλαξη, ενοίκια κ.λπ.) και οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ανέρχονται για το 2016 στα 18.500.000 ευρώ.

Από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 73,5% (από τα 44.700.000 ευρώ).

Ταυτόχρονα, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» ότι τις ελλείψεις θα κληθούν να τις αναπληρώσουν από την τσέπη τους οι φοιτητές, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι.

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της για τις νέες περικοπές, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα γεγονότα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η υλοποίηση μιας πολιτικής που στο επίκεντρό της έχει την εξασφάλιση κονδυλίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις τράπεζες και τους δανειστές και από την άλλη εγγυάται στην καλύτερη περίπτωση "ψίχουλα" για τα λαϊκά στρώματα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρώμα του διαχειριστή αλλά η πολιτική που έχει αποφασίσει να εφαρμόζει.

Απαλλαγμένες από ευθύνες δεν είναι ωστόσο και οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές και όσοι καλλιεργούν τη λογική της ανταποδοτικότητας στην Εκπαίδευση, την αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΙ, το κυνήγι των λογής προγραμμάτων και ΕΣΠΑ, τη λογική της εθελοντικής υπερωρίας».

Καλεί δε σε αγώνα με αιτήματα:

  • Καμία μείωση του προϋπολογισμού - να καλυφθούν τώρα όλες οι ανάγκες σε αναλώσιμα, εξοπλισμό, μόνιμο και με σταθερή εργασία προσωπικό. Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.
  • Να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των σχολών! Επαρκής κρατική χρηματοδότηση.
  • Ούτε ένα ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση - στέγαση - βιβλία - σημειώσεις - αναλώσιμα - μεταφορές.
  • Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους.
  • Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία.
  • Δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία του λαού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ