Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔΙΕ
Σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ιδιωτικοποίησή του

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ). Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο η συγκυβέρνηση επικυρώνει τη σύμβαση που υπογράφτηκε πριν από έξι μήνες για την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ για 20 χρόνια έναντι 40,5 εκατ. ευρώ.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων «καλωσόρισαν» το νομοσχέδιο χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, καθώς με αυτό ανοίγει ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων που θα προωθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θέτοντας σε εφαρμογή τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που ψήφισε στις 14 Αυγούστου με τα άλλα αστικά κόμματα. «Επιτέλους ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και περιχαρής ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Βορίδης και πρόσθεσε «φαντάζομαι ότι είναι τμήμα του οράματός σας για την κυβερνώσα αριστερά»... Η δε Χρυσή Αυγή ψήφισε κατά, κατηγορώντας την κυβέρνηση όχι για την ιδιωτικοποίηση, αλλά γιατί προχωρά σε αυτήν χωρίς να εξετάσει το «τεράστιο σκάνδαλο», καθώς, σύμφωνα με το βουλευτή της Γ. Γερμενή, «κάποιοι από το διοικητικό συμβούλιο» έχουν «τσεπώσει» κέρδη.

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, υπεραμύνθηκε των ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτήρισε ως «μία από τις νίκες της διαπραγμάτευσης» το «νέο Ταμείο» Ιδιωτικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι στόχος αυτού του Ταμείου και της κυβέρνησης είναι «η αποπληρωμή του χρέους, συγχρόνως να μαζέψει, να οργανώσει, να συγκροτήσει, να καλλιεργήσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και για να ξεπληρώσουμε το χρέος, αλλά και για όφελος του ελληνικού λαού μέσα από τις επενδύσεις».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων μίλησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου. Αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους του ΟΔΙΕ. Χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους για 10ετίες εργάζονταν ακόμα και με συμβάσεις μίας μέρας, τώρα μένουν ξεκρέμαστοι, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς έχουν δικαιωθεί δικαστικά, αλλά και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα τους αποκαθιστούσε και ότι θα καταργούσε το μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς. Εκανε σαφές ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τη μάχη για την αποκατάσταση των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Πρόσθεσε ακόμα για τον ΟΔΙΕ πως «εδώ και χρόνια δρομολόγησαν συστηματικά την απαξίωσή του για να διευκολύνουν την πώληση, να χαρίσουν ουσιαστικά αυτήν την τεράστια περιουσία σε ισχυρά κεφάλαια για την πλήρη λεηλασία του και την εκμετάλλευσή του για νέα κέρδη».

Οπως επισήμανε «το φιλέτο αυτό δεν αφορά μόνο τα κέρδη του στοιχήματος του Ιπποδρόμου. Αλλά και τα ακίνητα. Μιλάμε για 33 στρέμματα περίπου δομημένης επιφάνειας, χίλια στρέμματα γης με προβλέψεις χρήσεων ιδιαίτερα ελκυστικές που επιτρέπει την ανάπτυξη και υπάρχει σχεδιασμός για καζίνο, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών». Ανάμεσα σε άλλα έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα του δήμου Μαρκόπουλου για «την παραχώρηση, από αυτά, 50 στρεμμάτων, για την ανέγερση σχολείων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς επικύρωση 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (2015-11-11 00:00:00.0)
«Ποδαρικό» στις ιδιωτικοποιήσεις της νέας συγκυβέρνησης (2015-04-25 00:00:00.0)
Ενέργεια και τζόγος πρώτα στη μακρά λίστα (2013-01-22 00:00:00.0)
Ολα στο σφυρί (2005-04-03 00:00:00.0)
Αλλη διακήρυξη στην Ελλάδα, άλλη στο εξωτερικό! (2000-02-03 00:00:00.0)
Η «κούρσα» είναι σικέ; (2000-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ