Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία

Οι «Ράμπο» αποβιβάστηκαν χτες στην Πορτογαλία
Οι «Ράμπο» αποβιβάστηκαν χτες στην Πορτογαλία
ΠΙΝΕΪΡΟ ΝΤΑ ΚΡΟΥΖ.--

Από την Πορτογαλία ξεκίνησαν χτες οι προετοιμασίες για τη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture», η οποία θα διαρκέσει έως την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη και όπως δηλώνεται ευθαρσώς από τον Αμερικανό υποναύαρχο Ρόι Κίτσενερ, αρχηγό του Ναυτικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ, αποτελεί «μια επίδειξη δύναμης για να σταλεί μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ έχει τη δύναμη να αποτρέψει οποιονδήποτε επιτιθέμενο» και «ότι δεν έχει ξεχάσει τη νότια Ευρώπη, παρά την ανησυχία σχετικά με τις δραστηριότητες της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας». Πρόκειται για άλλη μια διαδικασία προετοιμασίας της εγκληματικής λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην οποία συμμετέχει ενεργά, ελέω των αστικών κυβερνήσεων, και η Ελλάδα, που είναι γνωστό ότι συμμετέχει με την 347ή Μοίρα της Π.Α.

Οπως δηλώνεται, είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ τα τελευταία 13 χρόνια που θα γίνει σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία και περιλαμβάνει 36.000 στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους από περίπου 30 χώρες, με περισσότερα από 200 αεροσκάφη και πάνω από 60 πλοία και υποβρύχια. Επίσης, αποτελεί μια δοκιμή της λεγόμενης Δύναμης Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που δημιουργήθηκε πέρσι και αναμένεται να είναι σε πλήρη ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.

Το «σενάριο» δε της άσκησης είναι «η βοήθεια σε φιλική χώρα που ζήτησε βοήθεια, για να αποκαταστήσει την τάξη». Ζήτημα που, βέβαια, δεν αφορά μόνο εξωτερική ενέργεια από κάποια επίθεση, αλλά και αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», που σκόπιμα αφήνεται να εννοηθεί.

Χτες, από απόσταση 100 χιλιομέτρων νότια της πορτογαλικής πρωτεύουσας Λισαβόνας από το πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού USS Arlington αποβιβάστηκαν δύο «χόβερκραφτ» στις ακτές, μεταφέροντας άρματα μάχης και πεζοναύτες.

Στην Πορτογαλία, το Κίνημα Ειρήνης ήδη από τις 12 Οκτώβρη ξεκίνησε διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις ασκήσεις του και το Σάββατο προετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Λισαβόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ