Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Χαμηλά η πρόληψη, ψηλά οι πληρωμές

Χαμηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων και υψηλά ποσοστά προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπως και πληρωμών για φάρμακα και υπηρεσίες, αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα «για την υγεία των Ελλήνων», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τον Απρίλη του 2015.

Τα στοιχεία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την απουσία πολιτικής Πρόληψης από το κράτος, δωρεάν και για όλο το λαό, όπως και τη «γύμνια» κι εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

  • Η ερώτηση «έχετε μετρήσει έως σήμερα κάποιο από τα παρακάτω που αφορά την υγεία σας;» αποκαλύπτει πως μόλις το 57% των ερωτηθέντων γυναικών έχει κάνει μαστογραφία, μόλις το 14% μικροσκοπική κοπράνων και 15% κολονοσκόπηση (σ.σ. εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου), ενώ 2 στους 10 Ελληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.
  • Τους τελευταίους 12 μήνες για ιατρική φροντίδα το 60% απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό (συμβεβλημένο με Ταμείο ή όχι) και μόλις το 8% στα ιατρεία ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ).
  • Το 22% (περισσότεροι από 1 στους 5) δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε.
  • Το 52% απαντά πως η οικονομική επιβάρυνση για υπηρεσίες Υγείας επιδεινώθηκε πολύ σε σχέση με το 2009.
  • Το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους.
  • Το 39% απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.
  • Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος (17% παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ