Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

Η Γερμανίδα καγκελάριος συμπληρώνει ρεκόρ επισκέψεων στο Πεκίνο σε σχέση με προκατόχους της ή άλλους Ευρωπαίους ηγέτες

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο
Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Να διατηρήσουν τις συχνές διμερείς επαφές σε υψηλό επίπεδο συμφώνησαν ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκαν χτες στο Πεκίνο. Η καγκελάριος επισκέφτηκε την κινεζική πρωτεύουσα για 8η φορά από το 2005, πραγματοποιώντας τις περισσότερες επισκέψεις στην Κίνα από ό,τι άλλος Γερμανός αλλά και Ευρωπαίος ηγέτης, όπως επισήμαινε σε ανάλυσή του το «Σινχουά», υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ενδεικτικό για τη σύσφιξη των σινο-γερμανικών σχέσεων.

Χτες, Μέρκελ και Κετσιάνγκ παραβρέθηκαν στην υπογραφή συνολικά 13 συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας σε κλάδους όπως Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες, Περίθαλψη και Χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του μπορεί να «πάρει πολλά» από τη Γερμανία συνολικά στη βιομηχανία αλλά και την Πληροφορική (η φετινή χρονιά έχει ανακηρυχθεί «Ετος Σινο-γερμανικής Συνεργασίας στην Καινοτομία».

Το «Σινχουά» μετέδωσε ότι στις συνομιλίες τους είχε ειδικό βάρος η ανάπτυξη της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών και ότι η Μέρκελ μεταξύ άλλων δήλωσε πως το Βερολίνο στηρίζει την ένταξη του κινεζικού νομίσματος στο «καλάθι νομισμάτων» του ΔΝΤ αλλά και την κινεζική αίτηση για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης. Ανάμεσα στις συμφωνίες είναι και η σύσταση κοινοπραξιών κινεζικών χρηματιστηρίων με το γερμανικό χρηματιστήριο.

Συνεργασία σε διεθνή ζητήματα

Στο επίκεντρο των επαφών της Μέρκελ (που αναμενόταν να συναντήσει και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ) βρέθηκε και «η βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε μείζονα διεθνή θέματα, η αναζήτηση περαιτέρω κοινών συμφερόντων σε θέματα διπλωματίας και ασφάλειας», σύμφωνα πάντα με το «Σινχουά».

Μέρκελ και Κετσιάνγκ συζήτησαν μεταξύ άλλων και για τη Συρία, με τον Κινέζο ηγέτη να σημειώνει σε δημοσιογράφους (σύμφωνα με άλλα ασιατικά ΜΜΕ) ότι «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αρπάξουμε την ευκαιρία για εφαρμογή πολιτικής λύσης και θέσπισης ενός ισότιμου και ανοιχτού πολιτικού διαλόγου (...) Ελπίζουμε ότι μπορούμε να εξετάσουμε από κοινού τέτοιες προτάσεις και ειδικά μέσα από τα Ηνωμένα Εθνη, να προχωρήσουμε την απόφαση για το Συριακό». Η Μέρκελ από τη μεριά της υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε μια διπλωματική πολιτική λύση... επείγει να βρεθεί μια. Τουλάχιστον υπάρχουν σημάδια για μια φόρμα συνομιλιών που θα φέρουν στο ίδιο τραπέζι αυτούς που πρέπει να συμμετάσχουν».

Τα παραπάνω τονίστηκαν ενώ ολοφάνερα «ανοίγει» νέος γύρος «σκληρών παζαριών» για τη Συρία (βλέπε και σημερινή συνάντηση στη Βιέννη) και όπως φαίνεται αρκετές πλευρές επιδιώκουν ένα συμβιβασμό που δε θα είναι καθόλου εύκολος να εφαρμοστεί, αν τελικά επιτευχθεί. Αντίθετα, θα σημάνει νέες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και πιθανώς ανακατατάξεις στην «φλέγουσα» περιοχή της Μέσης Ανατολής, με προεκτάσεις για μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικές αναμετρήσεις.

Τέλος, παρεμβαίνοντας για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, η Μέρκελ εξέφρασε, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», «έκπληξη» που τέτοιες υποθέσεις δεν πηγαίνουν σε διεθνή δικαστήρια, και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε οι δρόμοι του θαλάσσιου εμπορίου να μείνουν ανοιχτοί και ασφαλείς γιατί είναι σημαντικοί για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ