Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για επιχειρήσεις και στη Συρία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη είναι αποφασισμένη να «υψώσει τους τόνους» με κάθε τρόπο απέναντι σε όσους θεωρεί ότι απειλούν τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις Ρ. Τ. Ερντογάν περί ετοιμότητας κλιμάκωσης των στρατιωτικών χτυπημάτων εναντίον και των Κούρδων της Συρίας. Επίσης, στην προχτεσινή εισβολή αστυνομικών στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια «Βugun TV» και «Kanalturk» στην Κωνσταντινούπολη, που ανήκουν στον ιμάμη με έδρα στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν που τώρα κατηγορείται για στήριξη της τρομοκρατίας. Ακολούθησε μάλιστα και επίθεση καταστολής κατά εργαζομένων που αντέδρασαν. Ολα αυτά δείχνουν ότι τόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης στο εσωτερικό, όσο και η αναμέτρηση με όσους υπονομεύουν τη θέση της Τουρκίας στο εξωτερικό, θα ενταθεί και μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Ο Ερντογάν διαμήνυσε σε δηλώσεις στη χτεσινή 92η επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, ότι η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να συγκρατήσει τη δράση των Κούρδων της Συρίας που πρόσφατα προχώρησαν σε νέα ανακήρυξη αυτόνομου καντονιού, στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Ο ίδιος χαρακτήρισε «προειδοποίηση» τις δύο φορές που μέχρι τώρα τουρκικά πυρά στράφηκαν σε Κούρδους.

Μαίνεται το παζάρι με την ΕΕ

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Κάθριν Ρέι, αντέδρασε λέγοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης». Την τελευταία περίοδο, επίσης, πυκνώνουν τα «σενάρια» για την καθυστέρηση της δημοσίευσης της έκθεσης της ΕΕ για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με πολλούς να κάνουν λόγο για παζάρι που αφορά τη συνεργασία των δύο πλευρών για το Προσφυγικό. Το Ρόιτερς διέρρευσε προσχέδιο της έκθεσης, που φέρεται να αναφέρει ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταβάλλει προσπάθειες να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση αντισταθμίστηκε από την υιοθέτηση νόμων στους τομείς του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συγκεντρώνεσθαι που αντίκεινται στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της Αγκυρας ανακοίνωσε προχτές πως διαθέτει ισχυρές ενδείξεις ότι το «Ισλαμικό Κράτος» βρίσκεται πίσω από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που κορυφώθηκαν και με το πρόσφατο μακελειό στην Αγκυρα (συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν προηγηθεί σε γραφεία του HDP). Τέλος, ενδεικτικές του «κλίματος» στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της Κυριακής είναι οι διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος δύο παιδιών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του Τούρκου Προέδρου, επειδή έσκισαν μια αφίσα που εικόνιζε τον Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ