Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κύκλος παζαριών ξεκινά στη Βιέννη

Από το παζάρι στη Βιέννη
Από το παζάρι στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Βιέννη είναι το επίκεντρο του νέου κύκλου παζαριών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή και περιφερειακών δυνάμεων υποτίθεται για την εξεύρεση μιας «πολιτικής λύσης» για τη Συρία. Χτες, ένα 24ωρο πριν από τις σημερινές διαπραγματεύσεις, προηγήθηκαν διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις με βασικούς πρωταγωνιστές τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που αποδέχτηκε την πρόσκληση στην οποία συμφώνησαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επιτυχία είναι και μόνον το γεγονός ότι ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις από διπλωμάτες 20 χωρών «φέρνοντας για πρώτη φορά, επιτέλους, στο ίδιο τραπέζι όλους τους παίχτες - κλειδιά». Ο ίδιος προειδοποίησε ωστόσο ότι «κακώς θεωρούμενες μονομερείς ενέργειες σπρώχνουν συνεχώς τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή σε μία διευρυμένη σφαίρα αστάθειας και αναρχίας» στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, απ' τη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, σημείωνε ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, «δεν μπαίνει στη διαδικασία αντικατάστασης κυβερνήσεων σε άλλες χώρες όπως η Συρία». Σαφής αιχμή για τις ΗΠΑ και συμμάχους στην περιοχή που ενίσχυσαν τους τζιχαντιστές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απέφυγε χτες δημόσιες δηλώσεις. Είχε όμως προγραμματίσει αργά χτες βράδυ ξεχωριστές συναντήσεις, πρώτα με τον Ιρανό ομόλογό του, Μ. Τζ. Ζαρίφ, και έπειτα με τους ομολόγους του από Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ υπογράμμισε, φθάνοντας στη Βιέννη, ότι η χώρα του είναι «δύναμη σταθεροποίησης στην περιοχή» της Μ. Ανατολής και ότι «επιτέλους» κάποιοι αναγνώρισαν ότι «είναι αδύνατη η εξεύρεση μιας λογικής λύσης για τη Συρία χωρίς την Τεχεράνη».

Πριν αναχωρήσει χτες για την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή τόσων δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης «προσφέρει ελπίδα για τη Συρία».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντελ Τζουμπέιρ, επέμεινε χτες ότι ο Πρόεδρος Ασαντ θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία «εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Δεν έλειψε ωστόσο και η κριτική από τη μεριά της συριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Σ. Αραβίας στις διαπραγματεύσεις. Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζούμπι, κατηγόρησε τη Σ. Αραβία ότι «δεν έχει τα προσόντα», για να παίξει παραγωγικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης, επειδή πρόκειται για δύναμη «που χύνει αίμα Μουσουλμάνων σε Συρία, Υεμένη, Ιράκ».

Ο Μπασάμ Αμπντάλα, μέλος του αντικυβερνητικού λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» απέρριψε «οποιονδήποτε ρόλο ακόμη και για μία μέρα» για τον Πρόεδρο Ασαντ σε μια πολιτική μεταβατική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι διαπραγματεύσεις σαν και αυτές στη Βιέννη «είναι προσπάθειες που επιτρέπουν στο στρατό να έχει χρόνο για να ανακτήσει εδάφη».

Συγκρούσεις και θύματα

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία. Για πρώτη φορά την Τετάρτη βομβάρδισαν στόχους στη νότια επαρχία της Συρίας, Ντεράα. Παράλληλα, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε ότι τα αεροπορικά πλήγματα, που πραγματοποιεί η Ρωσία από τις 30 Σεπτέμβρη, έχουν προκαλέσει σχεδόν 600 θανάτους, στην πλειονότητά τους μελών ενόπλων αντικυβερνητικών οργανώσεων, τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» και του «ΙΚ».

Τις τελευταίες μέρες, οι ρωσικές επιδρομές επέτρεψαν στο συριακό στρατό να ανακτήσει τρία χωριά στην επαρχία Χάμα (κέντρο), έξι χωριά, αγροκτήματα και λόφους στο νότιο Χαλέπι και να πάρει τον έλεγχο των περισσότερων υψωμάτων του Τζιμπ Αχμαρ, στην επαρχία Λατάκειας (δυτικά), εκτός από τα πιο υψηλά που παραμένουν στα χέρια των ανταρτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ