Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Πούτιν - Σαρκοζί

ΜΟΣΧΑ.--

Διμερή και διεθνή ζητήματα συζήτησαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, την Πέμπτη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν για τη συνάντηση των δύο στην κατοικία του Ρώσου ηγέτη, στα προάστια της Μόσχας.

Μεταξύ άλλων, ο Σαρκοζί επισήμανε ότι «πρέπει να εξέλθουμε από αυτήν την περίοδο αντιπαράθεσης που βιώνουμε αυτή τη στιγμή», αναφερόμενος στις κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλλει στη Ρωσία και γενικότερα τις εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει την «ουκρανική κρίση», προσθέτοντας ότι ενώ ήταν ο ίδιος Πρόεδρος της Γαλλίας, «πάντα καταφέρναμε να βρούμε κατάλληλους συμβιβασμούς». «Είναι αλήθεια, πετύχαμε να κάνουμε πολλά πράγματα καλά... δε θέλω να πω ότι ο συμβιβασμός ήταν πάντα ιδανικός, αλλά μπορούσαμε να αποφύγουμε την αντιπαράθεση» ανέφερε από την πλευρά του ο Πούτιν.

Αναδεικνύοντας τον προβληματισμό της γαλλικής αστικής τάξης (ή τουλάχιστον σημαντικού τμήματός της) για την ψύχρανση των σχέσεων με τη Μόσχα, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε πως «ο κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία», αλλά και ότι Ρωσία και Ευρώπη «είναι καταδικασμένες να εργάζονται μαζί».

Ενδεικτική ήταν και η μακροσκελής ομιλία που έκανε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), τονίζοντας πως «το να απομονώνουμε τη Ρωσία δεν έχει κανένα νόημα», αλλά και πως «η μοίρα της Ρωσίας είναι να είναι μια παγκόσμια δύναμη και όχι περιφερειακή, αλλά αυτό συνεπάγεται ευθύνες».

Ειδικότερα για τη Συρία, υπογράμμισε ότι «είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι απαραίτητος εταίρος για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση», ενώ συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο» οι δύο διεθνείς συνασπισμοί που επιχειρούν στη Συρία «να ενωθούν (...) είναι προϋπόθεση για τη στρατιωτική νίκη επί των βαρβάρων του "Ισλαμικού Κράτους" (...) Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη πολιτικής λύσης είναι μέσω μιας διεθνούς συμμαχίας που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία, η οποία παίζει έναν κρίσιμο ρόλο μέσα στη Συρία (...) Η συνάντηση της Βιέννης είναι το πρώτο βήμα». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε πως είναι αναγκαία και η στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς «είναι μια ικανή δύναμη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (...) είναι αδύνατο να λυθεί η συριακή σύρραξη χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των Σύρων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «επόμενη μέρα» στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη (2019-01-25 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για επερχόμενη μοιρασιά (2018-05-19 00:00:00.0)
Μάχες και παζάρια για νέες συνομιλίες (2016-04-07 00:00:00.0)
Μείωση ρωσικών δυνάμεων με... συνέχιση επιδρομών και παζαριών (2016-03-16 00:00:00.0)
Σκληραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση (2012-03-03 00:00:00.0)
Πολλαπλά τα επίπεδα της επίσκεψης Σαρκοζί (2008-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ