Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
Ξανά στο επίκεντρο η συνδιαχείριση των συνόρων με σφραγίδα Frontex

Με τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων της ουγγρικής ηγεσίας περί απέλασης προσφύγων που φτάνουν στην Ουγγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ, πίσω στην Ελλάδα.

Στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την επικίνδυνη θέση της συγκυβέρνησης περί ακόμα πιο ενεργού εμπλοκής του Frontex στον έλεγχο των συνόρων: «Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, αλλά και όλων των άλλων μέσων και δυνατοτήτων που διαθέτουν συνολικά τα ευρωπαϊκά κράτη, πάντα υπό την ευθύνη βέβαια της Ελλάδος και κάθε κυρίαρχου κράτους» είπε.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος εστίασε στο «πέρασμα της Δυτικής Βαλκανικής» που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να προσεγγίσουν τη Βόρεια Ευρώπη, ζητώντας «να μην εστιάζουμε μόνο στην οδό τη μεσογειακή, το πέρασμα της Μεσογείου». Ζήτησε, επίσης, η ΕΕ «να προσφέρει οικονομική συνδρομή και βοήθεια σε εκείνες τις χώρες της νότιας γειτονίας οι οποίες φροντίζουν χιλιάδες και εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Γιατί εάν η Ιορδανία, ο Λίβανος, το ιρακινό Κουρδιστάν και η Τουρκία παραιτηθούν της προσπάθειας και δε φροντίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια πίεση που θα ασκηθεί από τον όγκο των μεταναστών. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε 5.000.000 και 6.000.000» πρόσφυγες.

Παραπέρα, «στρογγυλεύοντας» έστω τις διατυπώσεις, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του περί αδυναμίας της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά της και είπε: «Οταν αναφερόμαστε στα νότια σύνορα της ΕΕ και λέμε ότι τα σύνορα είναι ανυπεράσπιστα, αυτό δεν αποτελεί επίκριση στην Ελλάδα (...) Εμείς, στην Ουγγαρία, καλύπτουμε 520 χιλιόμετρα εξωτερικά, χερσαία σύνορα της ΕΕ, συνεπώς γνωρίζουμε τι τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται για την προάσπιση αυτών των συνόρων (...) Εσείς εδώ έχετε 4.000 χιλιόμετρα συν τα νησιά. Σύνολο, 11.000 χιλιόμετρα σύνορα και αν όχι περισσότερα. Είναι αδύνατον εσείς να τα φροντίσετε, να τα υπερασπιστείτε μόνοι σας. Και γι' αυτό ακριβώς (...) είμαστε υπέρ της καταβολής περαιτέρω και περισσότερων προσπαθειών προκειμένου να προστατευθούν τα σύνορα της ΕΕ (...)η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί και τα όργανα να ασκήσουν προσπάθειες, να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να τύχουν προστασίας τα νότια σύνορα της ΕΕ» πρόσθεσε, βάζοντας κι αυτός ζήτημα συνδιαχείρισης των ελληνικών συνόρων με πρόσχημα το Προσφυγικό.

Φράκτες και καταστολή με εργαλείο τη Συνθήκη Σένγκεν

Επιπλέον, «αιτιολογώντας» τους φράκτες που υψώνει ενάντια στους πρόσφυγες η ουγγρική κυβέρνηση, επικαλέστηκε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Σένγκεν: «Η νομοθεσία Σένγκεν είναι σαφής. Εάν είσαι χώρα η οποία βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, έχεις δύο υποχρεώσεις (...) Θα πρέπει να εξασφαλίσεις πως μόνο από τα επίσημα σημεία διέλευσης θα διελαύνει οποιοσδήποτε από τα σύνορα και αυτό θα γίνεται μόνο τις ώρες τις εργάσιμες, που είναι ανοιχτά αυτά τα φυλάκια. Προκειμένου, λοιπόν, να συμμορφωθούμε με αυτούς τους κανονισμούς, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να δημιουργήσουμε ένα φυσικό όριο στα χερσαία». Επικαλέστηκε δε και το πρόσφατο «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ. που) κατέστησε σαφές προς όλους εμάς πως οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα πρέπει να τηρηθούν απ' όλα τα μέλη της ΕΕ»...

Παράλληλα, ο Ούγγρος απεύθυνε κάλεσμα στους μετανάστες... να μείνουν στην Ελλάδα ή στη Σερβία και να μην προχωρήσουν βορειότερα: «Ξέρετε, κανενός η ζωή δεν κινδυνεύει εδώ στην Ελλάδα. Κανείς δεν πρέπει να φύγει από την Ελλάδα, να δραπετεύσει επειδή δέχεται απειλές για τη ζωή του. Κανείς δε χρειάζεται να δραπετεύσει από τη Σερβία προς την Ουγγαρία λόγω κινδύνου της ζωής του ή προς τη Σλοβενία. Κανείς δεν πρέπει να φύγει από την Αυστρία προς την κατεύθυνση της Γερμανίας, επειδή δέχεται απειλές για τη ζωή του».

Πατώντας, δε, στο απάνθρωπο ευρωενωσιακό πλαίσιο, τόνισε ότι «υπάρχουν εντελώς διαφορετικοί διεθνείς κανονισμοί οι οποίοι αφορούν την αντιμετώπιση του οικονομικού μετανάστη ή του πρόσφυγα. Γιατί στην περίπτωση του πρόσφυγα πρέπει να προσφέρεις καταφύγιο. Αλλά οφείλεις να καταλήξεις αν μιλάς για οικονομικό μετανάστη ή για πρόσφυγα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτείνουν στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα (2016-01-27 00:00:00.0)
Η ΕΕ εγγυάται καταστολή, θύματα, περισσότερους εγκλωβισμένους (2015-12-04 00:00:00.0)
Προκαλεί με τείχος κατά μεταναστών (2015-06-19 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν τον αντιμεταναστευτικό «φράκτη» (2012-01-20 00:00:00.0)
Απλώνουν αντιμεταναστευτικό «φράκτη» στα σύνορα (2011-05-15 00:00:00.0)
Ούτε «φράκτες», ούτε «Σπιναλόγκες» (2011-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ