Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Ανέλαβε πρόεδρος ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μ. Κωσταράκος και ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης στην πρόσφατη Σύνοδο της Επιτροπής
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μ. Κωσταράκος και ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης στην πρόσφατη Σύνοδο της Επιτροπής
Την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) ανέλαβε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, αντικαθιστώντας τον Γάλλο στρατηγό, Πατρίκ ντε Ρουσιέ.

Ο Μ. Κωσταράκος είχε εκλεγεί στη θέση αυτή πριν από ένα χρόνο και η θητεία του θα είναι τριετής. Ο ίδιος είχε θέσει προηγουμένως υποψηφιότητα και για την προεδρία της αντίστοιχης επιτροπής του ΝΑΤΟ. Κινήσεις που αντανακλούν τις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», με επάνδρωση κρίσιμων θέσεων στις λυκοσυμμαχίες ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Η EUMC αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελείται από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Ο πρόεδρός της παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Κύρια αποστολή της EUMC είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας. Επίσης, παρακολουθεί την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών, οι οποίες αναλαμβάνονται από την ΕΕ και εκτελούνται από τον εκάστοτε διοικητή επιχειρήσεων, προς προάσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων σε μια σειρά από ζώνες του πλανήτη.

Αλλωστε, με αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, η EUMC συνήλθε σε Σύνοδο, Τετάρτη και Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως «τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην κύρια συνεδρίαση της Συνόδου αφορούσαν κυρίως στη στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ, στις τρέχουσες επιχειρήσεις της, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Από πλευράς ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σύνοδο συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλωσε το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2016-11-09 00:00:00.0)
Ενισχύει την πολεμική δράση της με χρήση και των «Battlegroups» (2014-11-26 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις εν μέσω όξυνσης των αντιθέσεων (2014-11-15 00:00:00.0)
Υποψηφιότητα και για την προεδρία στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (2014-10-15 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας (2014-09-30 00:00:00.0)
Σειρά συμφωνιών με τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις (2014-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ