Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δηλώσεις Νταβούτογλου αναδεικνύουν επικίνδυνες μεθοδεύσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις εναλλακτικές που μελετούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή φωτίζουν οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, αναδεικνύοντας νέους σοβαρότερους κινδύνους που γεννιούνται για τους λαούς όλης της περιοχής. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν η χώρα του θα συμφωνούσε στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων για να πολεμήσουν το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»), ο Νταβούτογλου απάντησε ότι υπάρχει ανάγκη «για μια ενιαία στρατηγική που θα περιλαμβάνει εναέριες επιχειρήσεις και χερσαία στρατεύματα». Ενώ διατυπώνοντας την ετοιμότητα της αστικής τάξης που εκπροσωπεί να εμπλακεί στις σοβαρές ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις, πρόσθεσε όλο νόημα: «Ωστόσο η Τουρκία μόνη της δεν μπορεί να αναλάβει όλο αυτό το κόστος. Αν υπάρξει μια συμμαχία και μια καλοσχεδιασμένη, ενιαία στρατηγική, η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέρος με κάθε έννοια».

Με τη φράση «ενιαία και καλοσχεδιασμένη στρατηγική» ο Τούρκος ηγέτης εννοούσε προετοιμασία και της «μετάβασης» στην εποχή «μετά τον Ασαντ», «διαφορετικά - όπως έσπευσε να εξηγήσει - αν (πρόκειται) απλά για μια χερσαία επίθεση ενάντια στο "ΙΚ", αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε κενό εξουσίας στο έδαφος, στη θέση του "ΙΚ" θα εμφανιστεί κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση». Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Πρέπει να λύσουμε τη συριακή κρίση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο».

Η επιλογή του ηγέτη μιας δύναμης, όπως η Τουρκία, να βγαίνει και να δηλώνει «ετοιμότητα» για γενίκευση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία δεν είναι καθόλου τυχαία, τις παραμονές μάλιστα της νέας πολυμερούς συνάντησης που αναμένεται να γίνει για τη Συρία στη Βιέννη, στα τέλη της βδομάδας, και ενώ κλιμακώνονται τα παζάρια για την πολιτική μετάβαση στη Συρία, με τη συμμετοχή και χωρών όπως το Ιράν και η Ρωσία, δηλαδή στενών «εταίρων» της Δαμασκού.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί πάντως στενά και η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, να σημειώνει στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών ότι η πρώτη συνάντηση που έγινε στη Βιέννη «είχε θετική σημασία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαβουλεύτηκαν με χώρες της περιοχής για το ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης του συριακού ζητήματος». Ο ίδιος - που τοποθέτησε την επόμενη συνάντηση της Βιέννης στις 14 Νοέμβρη - υπογράμμισε πως «όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής, στηρίζουν μια επιχείρηση ενάντια στις δυνάμεις της τρομοκρατίας», και συμπλήρωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε πλήρη ισχύ ο συντονιστικός ρόλος του ΟΗΕ για την από κοινού προώθηση αντιτρομοκρατικών δράσεων από διαφορετικές πλευρές».

Συνάντηση Πούτιν - εμίρη του Κουβέιτ

Τέλος, το θέμα της Συρίας ήταν ένα από αυτά που συζήτησαν στη χτεσινή τους συνάντηση, στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σαμπάχ Αλ Αχμέντ Αλ Σαμπάχ. Μετά από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, πως «έχουμε κοινή στάση απέναντι στη συριακή κρίση. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τις στρατιωτικές εχθροπραξίες, να τερματιστεί η αιματοχυσία και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και όλων των οργανώσεων της αντιπολίτευσης».

Στο μεταξύ, στη Συρία συνεχίζονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις αλλά και οι βομβιστικές επιθέσεις. Χτες, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις στο ανατολικό τμήμα της παραλιακής πόλης της Λατάκειας (όπου η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις), που ακόμα αποτελεί «προπύργιο» του κυβερνητικού στρατού. Τα αίτια για τις εκρήξεις δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν λόγο για επιθέσεις με οβίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ