Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδράσεις για την αμερικανική δεξίωση

Η Ουάσιγκτον σημειώνει ότι είναι πάγια τακτική της η οργάνωση τέτοιων συναντήσεων για επαφές στη «βόρεια Κύπρο», όπως αναφέρει

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να υποτιμηθεί το ζήτημα, έντονες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δεξίωση που οργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία στα Κατεχόμενα, με προσκεκλημένους και τους επικεφαλής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Οι «εξηγήσεις» που η πρεσβεία δήλωσε ότι θα δοθούν δεν ήταν παρά μια ανακοίνωση που διαψεύδει δηλώσεις που τουρκικά ΜΜΕ απέδωσαν στην Κάθλιν Ντόχερτι (την πρέσβειρα των ΗΠΑ) και σημειώνει ότι «η αμερικανική πρεσβεία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει». Μάλιστα, η ανακοίνωση περιγράφει ως «βόρεια Λευκωσία» το μέρος όπου η πρεσβεία διοργάνωσε τη δεξίωση, κατά μια πάγια τακτική της βέβαια, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική διπλωματική αποστολή διοργανώνει τέτοιες «εκδηλώσεις» και με την παρουσία Τούρκων επιτελαρχών στο κατεχόμενο μέρος του νησιού. Επιπλέον, η νέα αυτή αμερικανική «πρωτοβουλία» είναι ενδεικτική και των συνθηκών μέσα στις οποίες προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η πρεσβεία φιλοξενεί «ετήσια δεξίωση για τις επαφές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» και συνέχισε: «Φέτος μερικοί Τούρκοι αξιωματικοί επέλεξαν να συμμετάσχουν στη δεξίωση με στολή. Η ενδυμασία αυτών των αξιωματικών δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου». Από τη μεριά της, πάντως, και η κυπριακή κυβέρνηση περιορίστηκε να θέσει το ζήτημα σε προγραμματισμένη συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιω. Κασουλίδη με την Ντόχερτι και μετά παρέπεμψε στην ανακοίνωση της πρεσβείας. Εντονη ήταν και αντίδραση του ΑΚΕΛ.

Στο πεδίο των διπλωματικών επαφών, με τις οποίες η Λευκωσία επιδιώκει να ασκήσει «πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική» (και να την «αξιοποιήσει» και για την επίλυση του Κυπριακού, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα σε σφοδρούς ανταγωνισμούς), ο Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ξεκίνησε περιοδεία σε Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυπριακό: Διεργασίες που σχετίζονται με ευρύτερες στοχεύσεις (2018-08-30 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέος γύρος διεργασιών (2018-06-30 00:00:00.0)
Διακριτή προθυμία της Ουάσιγκτον να παρέμβει με κάθε τρόπο (2017-06-10 00:00:00.0)
Προκλήσεις Τουρκίας, ΟΗΕ στα Κατεχόμενα (2013-12-17 00:00:00.0)
Απολογισμός της επίσκεψης Μουν (2010-02-03 00:00:00.0)
«Απάντηση» στην πρόσκληση Ερντογάν (2005-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ