Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στις Φιλιππίνες ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Στις 17-19 Νοέμβρη η Μανίλα φιλοξενεί τη Σύνοδο της APEC

ΜΑΝΙΛΑ.--

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων πραγματοποίησε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, σε μια περίοδο που πολλές εντάσεις χαρακτηρίζουν τις διμερείς σχέσεις, με επίκεντρο τις εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι Φιλιππίνες είναι από τις χώρες που υψώνουν ιδιαίτερα τους τόνους απέναντι στην Κίνα, με δεδομένο ότι αποτελούν και έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία. Πριν μερικούς μήνες, προσέφυγαν μάλιστα κατά του Πεκίνου στο Μόνιμο Διεθνές Δικαστήριο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας, που δεν αναγνωρίζει σχετική δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο δικαστήριο.

Ο Γι βρέθηκε στη Μανίλα ενόψει και της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στη χώρα, για τη Σύνοδο Κορυφής της APEC (Asia Pacific Economic Cooperation) που θα γίνει εκεί 17 με 19 Νοέμβρη.

Ο Γι είχε συνάντηση τόσο με τον ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων, Αλμπερτ ντε Ροζάριο, όσο και με τον Πρόεδρο, Μπενίνιο Ακίνο. Φιλιππινέζικες εφημερίδες μετέδωσαν ότι ο Ακίνο υπογράμμισε ότι είναι «πολύ ανοικτός» να συζητήσει για τη «σταθερότητα» στην περιοχή μέσα από μια διμερή συνάντηση με την Κίνα. «Ολες οι κυβερνήσεις μας θα βρεθούν εκεί (σ.σ. στη συνάντηση της APEC) για τη βελτίωση πολλών πραγμάτων που αφορούν τη ζωή των λαών μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει σταθερότητα». Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του φιλιππινέζικου ΥΠΕΞ, Τσαρλς Χοσέ, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν ελπίδες η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα να μην τεθεί ως ζήτημα στη Σύνοδο της APEC, ενώ σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ», ο Γι τόνισε πως η επικείμενη επίσκεψη του Σι στη Μανίλα θα είναι «ομαλή, ασφαλής και επιτυχής».

Στο Πεκίνο, μια μέρα πριν, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, είχε διαμηνύσει ότι στόχος της επίσκεψης Γι είναι η ανταλλαγή απόψεων για «να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η κινεζική πλευρά αποδίδει σημασία στη σχέση της με τις Φιλιππίνες και μένει αφοσιωμένη στην κατάλληλη επίλυση σχετικών θεμάτων μέσα από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις».

Οσον αφορά τη συνάντηση της APEC, Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν σε δηλώσεις τους σε δυτικά ΜΜΕ ότι δε συμπεριλαμβάνεται στη συζήτηση η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς η συγκεκριμένη Ενωση αφορά κύρια ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Η APEC έχει μέλη της 21 χώρες της Ασίας - Ειρηνικού, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Ν. Κορέα. Σύμφωνα με το CNN, τα μέλη της αντιπροσωπεύουν το 57% της παγκόσμιας παραγωγής και το 46,5% του παγκόσμιου εμπορίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για κινεζικές κινήσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» (2024-03-01 00:00:00.0)
Η Κίνα προτάσσει τις εναλλακτικές στη Διειρηνική Συμφωνία Συνεργασίας (2015-11-19 00:00:00.0)
Νέες ζυμώσεις ενόψει της Συνόδου APEC (2015-11-12 00:00:00.0)
Τετραήμερη επίσκεψη του Φιλιππινέζου Προέδρου (2015-06-05 00:00:00.0)
Διευρύνουν τη συνεργασία τους (2014-06-28 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις Κίνας - Φιλιππίνων (2014-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ