Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα
  • Τους 129 είχαν φτάσει μέχρι χτες οι νεκροί από τις πολλαπλές επιθέσεις της Παρασκευής
  • «Είμαστε σε πόλεμο», διαμηνύει η γαλλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν τα «κατάλληλα μέτρα»

Το αίμα των Γάλλων και άλλων υπηκόων θα αξιοποιηθεί από τους αστούς για προώθηση νέων αντιλαϊκών σχεδίων
Το αίμα των Γάλλων και άλλων υπηκόων θα αξιοποιηθεί από τους αστούς για προώθηση νέων αντιλαϊκών σχεδίων
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που στις 13 Νοέμβρη βύθισαν τη γαλλική πρωτεύουσα στο πένθος, προκαλώντας το θάνατο 129 ανθρώπων (οι περισσότεροι Γάλλοι αλλά και τουλάχιστον 20 από αρκετές χώρες) και τραυματίζοντας 352 ακόμα, από τους οποίους 99 πολύ σοβαρά. Ολα τα στοιχεία, που συνεχώς αλλάζουν, δείχνουν ότι οι συνολικά επτά επιθέσεις που σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία του Παρισιού με επίκεντρο το θέατρο «Μπατακλάν», το Στάδιο και εμπορικούς δρόμους με εστιατόρια και μπαρ, όπως η «Μικρή Καμπότζη», ήταν μέρος ενός καλά συντονισμένου σχεδίου, για το οποίο είναι άγνωστο αν ποτέ θα γίνουν γνωστές όλες οι πλευρές, οι πραγματικοί ένοχοι. Ωστόσο, σίγουρο είναι ήδη το εξής: Από την πρώτη στιγμή, τα ιμπεριαλιστικά και αστικά επιτελεία αξιοποιούν το νέο πολύνεκρο μακελειό για να προωθήσουν μια σειρά επικίνδυνων αντιλαϊκών σχεδιασμών, στο εσωτερικό κάθε χώρας αλλά και διεθνώς, και ενώ ήδη οξύνονται βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις υπό το πρόσχημα και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», με τη Μέση Ανατολή να παραμένει βασικό πεδίο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών.

Γαλλική κυβέρνηση: «Είμαστε σε πόλεμο»

Ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η παρουσία του στρατού στο Παρίσι μετά το μακελειό της Παρασκευής
Ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η παρουσία του στρατού στο Παρίσι μετά το μακελειό της Παρασκευής
Στην ίδια τη Γαλλία, από το Σάββατο κηρύχτηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ χτες το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθώων θυμάτων. Πλήθος απλών ανθρώπων έσπευσε σε κεντρικά σημεία πολλών πόλεων να εκφράσει τη λύπη του, ενώ μεγαλώνει και η ανησυχία τους, που τροφοδοτεί και το κλίμα τρομο-λαγνείας που μεθοδευμένα καλλιεργείται από την πρώτη στιγμή, σε όλο τον πλανήτη.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι «είμαστε σε πόλεμο» και «επειδή είμαστε σε πόλεμο, λαμβάνουμε εξαιρετικά μέτρα και θα χτυπήσουμε τον εχθρό για να τον καταστρέψουμε, εδώ στη Γαλλία, στην Ευρώπη, αλλά επίσης σε Συρία και Ιράκ», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, και στη δήλωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (αποτελείται από τους Πρόεδρο, πρωθυπουργό, υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Προϋπολογισμού και συγκαλείται σε ειδικές περιπτώσεις), το Σάββατο το πρωί, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξη πολέμου» και ξεκαθάρισε ότι «ο στρατός και οι δυνάμεις της εσωτερικής ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των δυνατοτήτων τους». Αλλωστε, ήδη με το διάγγελμα που έκανε λίγο μετά τις επιθέσεις, ο Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι όλη η χώρα τίθεται σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», όπως και ότι ενισχύονται δραστικά οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας.

Προωθούνται συνταγματικές αλλαγές και περισσότερη αστυνομοκρατία

Στο ίδιο πλαίσιο, της λήψης των «κατάλληλων μέτρων», οι πάνοπλοι στρατιώτες στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων αυξάνονται διαρκώς (να σημειώσουμε ότι τέτοια μέτρα είχαν ήδη ενισχυθεί μετά την επίθεση στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντο» τον περασμένο Γενάρη με την ενεργοποίηση του ειδικού σχεδίου «Vigipirate»).

Οσον αφορά το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» (που βρίσκεται ένα επίπεδο πριν από το λεγόμενο «καθεστώς πολιορκίας»), ο σχετικός νόμος του 1955, με τον οποίο θεσπίστηκε, προβλέπει ότι επιβάλλεται «σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου που προκύπτει από σοβαρές επιθέσεις εναντίον της δημόσιας τάξης». Αφορά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ρόλου του στρατού, τη δυνατότητα των αρχών να απαγορεύουν εκδηλώσεις που μπορεί να θεωρηθούν απειλή εναντίον της «εθνικής ασφάλειας», να κλείνουν χώρους συναθροίσεων, να διατάσσουν τον «κατ' οίκον περιορισμό» ατόμων υπόπτων για «επικίνδυνη δραστηριότητα» κ.τ.λ.

Στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας, στις Βερσαλίες, ο Ολάντ μίλησε για «τη συσπείρωση του έθνους σε αυτή τη δοκιμασία», διαμήνυσε ότι η χώρα θα συνεχίσει «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» με όλα τα μέσα, προβάλλοντας ως παράδειγμα και την άφιξη του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στη Μέση Ανατολή. Είπε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι «αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, προετοιμάστηκαν και οργανώθηκαν στο Βέλγιο και διαπράχθηκαν στο έδαφός μας με Γάλλους συναυτουργούς» και κάλεσε τους Γάλλους να επιδείξουν «επιμονή, ενότητα, διαύγεια και αξιοπρέπεια μετά από αυτές τις πράξεις πολέμου».

Στα μέτρα που προανήγγειλε περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ώστε, όπως είπε, «να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες και απειλές». Ο Ολάντ ζήτησε από τους βουλευτές να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία για άλλους τρεις μήνες. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την τροποποίηση του νόμου που αφορά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ, όπως είπε, θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα «να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας». Ως νέα εργαλεία ανέφερε τη στέρηση υπηκοότητας σε όποιον εμπλέκεται σε τρομοκρατική πράξη, και απέλαση ξένων υπηκόων. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό με 8.500 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, ενώ με νόημα σημείωσε: «Υπ' αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ακόμα, ο Ολάντ προανήγγειλε συνάντησή του με τους Προέδρους Ρωσίας και ΗΠΑ, τις επόμενες μέρες.

Ζητούν επανεξοπλισμό της χώρας

Το Σαββατοκύριακο, ο Ολάντ είχε μια σειρά από συναντήσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «εθνικής συνεργασίας» για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών,Νικολά Σαρκοζί, επανέλαβε ό,τι είπε στην αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας ότι «ο πόλεμος που πρέπει να διεξαγάγουμε πρέπει να είναι ολοκληρωτικός (...) Τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως πριν». Εσπευσε δε να συμπληρώσει: «Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί στο ότι είμαστε σε πόλεμο. Οπως και η πολιτική μας για την εσωτερική ασφάλεια». Οπως φάνηκε, το συγκεκριμένο κόμμα επιδιώκει να πρωτοστατήσει στη συζήτηση περί «ενίσχυσης μέτρων ασφαλείας», με ενδεικτική την πρόταση του ηγετικού του στελέχους Λοράν Βοκιέζ για «προληπτική κράτηση» σε ειδικούς χώρους όσων θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, μετά την οποία ο Βαλς δήλωσε έτοιμος να εξετάσει όλα τα «ρεαλιστικά» και «αποτελεσματικά» μέτρα.

Από τη μεριά του «Εθνικού Μετώπου», η πρόεδρος Μαρίν Λεπέν, ανήσυχη για την ετοιμότητα του γαλλικού κεφαλαίου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, σε ένα περιβάλλον διεθνούς όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, έσπευσε να ζητήσει να... «αναθεωρηθούν» οι διεθνείς συμμαχίες της γαλλικής πλουτοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία πρέπει επιτέλους να προσδιορίσει ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι εχθροί της» και ότι «όλοι όσοι αντιμάχονται τον ακραίο ισλαμισμό και τις τρομοκρατικές εταιρείες (οργανώσεις) είναι σύμμαχοι της Γαλλίας και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται». Πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο η Γαλλία να ξαναποκτήσει τον έλεγχο των εθνικών της συνόρων, αποφασιστικά», αφού «χωρίς σύνορα δεν είναι δυνατή ούτε η προστασία ούτε η ασφάλεια» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «η Γαλλία έχει γίνει ευάλωτη», πως «πρέπει να επανεξοπλιστεί, διότι εδώ και πολύ καιρό υφίσταται μια προγραμματισμένη κατάρρευση της ικανότητάς της να προστατευθεί και της άμυνάς της, απέναντι σε απειλές ακόμα προβλέψιμες και αυξανόμενες. Πρέπει να αποκαταστήσει τα στρατιωτικά μέσα, την αστυνομία, τη χωροφυλακή, τις μυστικές υπηρεσίες και τα τελωνεία. Το κράτος πρέπει να μπορέσει ξανά να διασφαλίσει τη βασική του αποστολή, αυτή της προστασίας των Γάλλων». Ακόμα, υπογραμμίζοντας ότι «ο ισλαμικός φονταμενταλισμός πρέπει να εξαρθρωθεί», η πρόεδρος του FN προτείνει «να απαγορευτούν οι ισλαμιστικές οργανώσεις, να κλείσουν τα ριζοσπαστικά τζαμιά και να απελαθούν οι ξένοι που διδάσκουν το μίσος στο έδαφός μας, όπως και οι παράνομοι που δεν έχουν τίποτα να κάνουν». Επίσης, για εκείνους που έχουν δύο εθνικότητες και συμμετέχουν σε ισλαμιστικά κινήματα, «θα πρέπει να τους αφαιρείται η εθνικότητα και να θεωρούνται απαγορευμένοι στην επικράτεια».

Οι έρευνες

Οσον αφορά τις αστυνομικές και δικαστικές έρευνες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχε ενημέρωση ότι είχαν ταυτοποιηθεί πέντε από τους επτά συνολικά δράστες που είχαν ανατιναχθεί σε σημεία των επιθέσεων και (τουλάχιστον) ένας εξακολουθούσε να διαφεύγει. Η αναζήτηση είχε επεκταθεί και στο Βέλγιο, όπου όμως χτες το απόγευμα ο Βέλγος εισαγγελέας Ερίκ Βαν Ντερ Σιπτ χαρακτήρισε «φήμες» δημοσιεύματα για σύλληψη 26χρονου που φερόταν και ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων (πρόκειται για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, με γαλλική υπηκοότητα). Το προάστιο Μέλμπεκ των Βρυξελλών θεωρείται άντρο των τζιχαντιστών.

Στη Γαλλία, το ανθρωποκυνηγητό είχε απλωθεί σε δεκάδες μεριές της χώρας, με αστυνομικές εφόδους σε πολλά κτίρια, και πάνω από 160 «προσωρινές κρατήσεις» υπόπτων. Ως βασικοί εμπλεκόμενοι εμφανίζονται Γάλλοι υπήκοοι, μετανάστες δεύτερης γενιάς μουσουλμάνοι, με κάποιους από αυτούς να εμφανίζονται ότι έφτασαν στην Ευρώπη και μέσω των προσφύγων από τη Συρία και αλλού. Αυτό έδωσε λαβή στο «Εθνικό Μέτωπο» να ζητήσει χτες «να σταματήσει αμέσως η υποδοχή μεταναστών» στη χώρα.

Πάντως, μια σειρά ερωτήματα έχουν κιόλας δημιουργηθεί, με δεδομένο το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των μέτρων ασφαλείας που ήδη εφαρμόζονταν στη γαλλική πρωτεύουσα, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Γενάρη και ενώ, σύμφωνα με επισημάνσεις των ίδιων των αρχών, μια «μεγάλη επίθεση» αναμενόταν (και «τουλάχιστον έξι» είχαν αποτραπεί τους τελευταίους μήνες). Για παράδειγμα, γεννά απορίες πώς τρεις ομάδες «τρομοκρατών» (γιατί προφανώς δε μιλάμε για μεμονωμένα άτομα που έδρασαν) κατάφεραν να προσεγγίσουν και να πυροδοτήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς έξω από ένα χώρο όπως είναι το «Στάδιο της Γαλλίας», ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν 80.000 άτομα, ανάμεσα στα οποία ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ετοιμότητα και από το ΝΑΤΟ

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί ότι παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι «όλοι οι σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και στην αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε, να επιδεικνύουμε αποφασιστικότητα και ενότητα στην προάσπιση της δημοκρατίας και των ανοικτών κοινωνιών», αλλά και ότι οι «σύμμαχοι» θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών, στρατιωτικούς πόρους, την αστυνομία αλλά και τον ιδεολογικό αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ