Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Κυριακή κοντή γιορτή και τα «όργανα» βαράνε από τώρα

Eurokinissi

Πέντε μέρες έμειναν για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου και παραμένει ερωτώτημα ανοιχτό αν εκτός από τις κάλπες της 22/11 χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 29/11.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης «τρέχει» απευθύνοντας επιχειρήματα στο εσωκομματικό ακροατήριο, που αφορούν τη θητεία του και τις επιδόσεις του προηγουμένως σε άλλα πόστα της ΝΔ: «Σκεφθείτε ποιος δίνει μάχες στη Βουλή εναντίον του Τσίπρα και κρατάει όρθια και ενωμένη τη ΝΔ. Σκεφθείτε ποιος ήταν καλός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που έκανε τη ΔΑΠ από μονοψήφιο αριθμό σε διψήφιο, πρώτη δύναμη. Σκεφθείτε ποιος ήταν καλός Γραμματέας, που έδωσε φωνή στις οργανώσεις και στήσαμε καλά τη ΝΔ. Σκεφθείτε ποιος μπορεί να μας πάει μπροστά και το 28% να το κάνει 40% και να το σέβονται αυτό το κόμμα όλοι οι Ελληνες, είτε το ψήφισαν είτε όχι. Αφού σκεφθείτε αυτά, ψηφίστε όποιον θέλετε»...

Σημειωτέον, στο επιτελείο Μεϊμαράκη εμφανίζονται βέβαιοι για την πρωτιά, και εκφράζουν ελπίδες ότι μπορεί να κερδηθεί η απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) από τον πρώτο γύρο. Σε κάθε περίπτωση, επιθυμία του Μεϊμαράκη, σε περίπτωση πρωτιάς του, έστω και με σχετική πλειοψηφία, είναι η αποφυγή του δεύτερου γύρου. Επανέρχεται στον αφρό ένα σενάριο ότι αναζητείται φόρμουλα ώστε σε περίπτωση που ο πρώτος βρίσκεται κοντά στο 40% και έχει μια σχετικά καθαρή διαφορά από τον δεύτερο (π.χ. διψήφια) ο δεύτερος να παραιτηθεί του δεύτερου γύρου και να ανακηρυχτεί έτσι ο νέος πρόεδρος.

Πάντως, μέχρι στιγμής, αρνητικός στο ενδεχόμενο να «παρακαμφθεί» ο δεύτερος γύρος εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, που στο σχετικό ερώτημα αποφαίνεται χαρακτηριστικά «ή έχουμε καταστατικό ή δεν έχουμε». Αλλωστε, στην πλευρά του επιμένουν ότι έχουν βάσιμες ελπίδες να είναι στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουν την αρχηγία.

Ψάχνονται... ταυτόχρονα

Ο Απ. Τζιτζικώστας επιμένοντας να προβάλλει ως βασικό του «ατού» το νεαρό της ηλικίας του και το «νέο» που φέρνει, δημοσιοποίησε χτες προεκλογικό του σποτ, όπου από πολλούς κρίνεται ότι διακωμωδεί τον Μεϊμαράκη. Συγκεκριμένα, δείχνει έναν 30άρη - 40άρη με αθλητική ένδυση να ανεβαίνει μία ανηφόρα, κουβαλώντας στην πλάτη έναν μεσήλικα με καράφλα και μουστάκι, ο οποίος του κουνά το δάχτυλο και του γκρινιάζει...

Ο Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», είπε ότι δέχτηκε πρόταση για τη θέση του αντιπροέδρου στο κόμμα σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο ίδιος: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι παρασκηνιακώς τέτοιες προτάσεις μού έχουν γίνει και τις έχω ήδη απορρίψει. Εγώ συμφωνίες κάνω μόνο σε επίπεδο πολιτικών αρχών και ποτέ σε επίπεδο πολιτικών θέσεων».

Στο μεταξύ, θετική ήταν η ανταπόκριση των 4 υποψηφίων στην από 12/10 επιστολή 100 στελεχών της ΝΔ, που τους ζήτησαν διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις π.χ. για «να προχωρήσουν στην κάθαρση και την εξυγίανση όχι μόνο της παράταξης αλλά ευρύτερα της πολιτικής ζωής της χώρας, χωρίς συμβιβασμούς, συγκαλύψεις και άλλες σκοπιμότητες». 'Η για «να προχωρήσουν στην εκ βάθρων αναγέννηση της ΝΔ, με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, οργανωτική δομή και λειτουργία κόμματος αρχών, ακόμη και στη μετεξέλιξη σε έναν ευρύτερο φορέα, προκειμένου να εκφράζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να προσελκύει τους νέους», βασικό ζητούμενό τους όπως είναι να μπορέσουν να ενσωματώσουν εκ νέου ευρύτερα στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου, ώστε να εμφανιστεί ξανά η ΝΔ ικανή να διαχειριστεί την εξουσία του.

Σε τωρινή ανακοίνωσή τους, πάντως, οι 100 επιμένουν για «διεξαγωγή προεκλογικού αγώνα στα πλαίσια της ευπρέπειας, του σεβασμού στην εκλογική βάση, χωρίς αντιπαραθέσεις, που μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές στην ενότητα που δύσκολα επουλώνονται μετά την εκλογή προέδρου ή και ακόμη μπορούν να οδηγήσουν στη διάσπαση». Ανησυχίες που επαναλαμβάνονται συχνά, τελευταία, στο εσωτερικό τη ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγκωνίζονται για τα ζητούμενα του κεφαλαίου (2016-01-06 00:00:00.0)
Αύριο πάνε στις κάλπες... με ανησυχίες για το μετά (2015-11-21 00:00:00.0)
Διεκδικεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου (2015-09-03 00:00:00.0)
Ζητά συμφωνία, απεύχεται εκλογές (2015-06-03 00:00:00.0)
Ιδού η κυβέρνηση της «Αριστεράς» (2012-06-23 00:00:00.0)
«Κλιμακωτός πατριωτισμός»... (2007-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ