Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό

Πλήθος συγκεντρώσεων σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τη μεγάλη και μαχητική διαδήλωση που κατέληξε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, κορυφώθηκαν χτες βράδυ οι εκδηλώσεις του αγωνιστικού εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία ξεκίνησε από την πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στην κορυφή της πορείας βρίσκονταν αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης με το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - '74 (ΣΦΕΑ). Ακολουθούσαν το μεγάλο μπλοκ των φοιτητών με το πανό των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, των Κύπριων φοιτητών, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σχολείων, του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στο μπλοκ της ΚΝΕ κυριάρχησαν οι πικέτες με την εικαστική σύνθεση με την εικόνα του τρίχρονου Αϊλάν, του προσφυγόπουλου που ανασύρθηκε πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας και τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο».

Μαχητικά, με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα, χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τα σύμβολα των ΗΠΑ και της ΕΕ, του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Οι φλόγες υψώθηκαν ψηλά και η σπίθα της αντίστασης μεταφέρθηκε από κάθε στόμα με το σύνθημα: «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Προηγούμενα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων και δεκάδων ακόμα φορέων.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία τίμησαν αγωνιστικά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο αντίστασης και αγώνα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και Φλώρινα.

Μαχητικές και μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Κατερίνη και Σέρρες, με πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Μεγάλες ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών και οργανώθηκαν από τις δυνάμεις της λαϊκής συμμαχίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Η επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου που φωτίζουν και τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, τονίστηκε στις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Αρτα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, τους νομούς της Πελοποννήσου, τη Χαλκίδα, τη Λαμία κ.α.


ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ