Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην αντιναυτεργατική πολιτική

Παρέμβαση της ΚΟΝ για τον αντιναυτεργατικό χαρακτήρα της συνάντησης Σημίτη - εφοπλιστών 

«Συνέχεια των διαβουλεύσεων και των παρασκηνιακών κινήσεων, που προετοιμάζουν το έδαφος για τη λήψη νέων διαλυτικών αντιναυτεργατικών μέτρων, αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη». Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της προς τους ναυτεργάτες η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Η ΚΟΝ υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που «"μαγειρεύουν" κυβέρνηση - υπουργείο - εφοπλιστές στοχεύουν στην παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων, στον ολοκληρωτικό αφελληνισμό της ναυτιλίας και το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία. Στην ενίσχυση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης και τον ασφυχτικότερο έλεγχο από το εφοπλιστικό κεφάλαιο στα πλαίσια του εφοπλιστικού δόγματος για την παραγωγή "πειθήνιων ναυτεργατών"».

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σημειώνει η ΚΟΝ, ανταγωνίζονται μπροστά στις βουλευτικές εκλογές στην εφοπλιστοδουλία, προκειμένου να εξασφαλίσουν - το καθένα για τον εαυτό του - την εφοπλιστική εύνοια, στο παιχνίδι της κυβερνητικής εξουσίας».

«Στα πλαίσια του δικομματικού παιχνιδιού - αναφέρεται επίσης - ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, σε ομιλία του «βάπτισε τον πλούτο των εφοπλιστών "εθνικό πλούτο" και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει το φόβο του "πολιτικού κόστους" και να ικανοποιήσει τις εφοπλιστικές αξιώσεις, με νέα προνόμια»!

«Η κυβέρνηση ωστόσο - υπογραμμίζεται - συζητούσε ήδη με τους εφοπλιστές την εφαρμογή του λεγόμενου "Ολλανδικού μοντέλου", τη μείωση, δηλαδή, και την απελευθέρωση των οργανικών συνθέσεων, με αιχμή την εκμετάλλευση "μαύρης" - ανασφάλιστης εργασίας χωρίς περιορισμούς».

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συνεχίζει, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που στηρίζουν την πολιτική της "συναίνεσης" με το μεγάλο κεφάλαιο, αναμασούν το εφοπλιστικό ψευτοεπιχείρημα της "βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού πλοίου, μέσω της μείωσης του "κόστους εργασίας"».

Συγκεκριμένα η ΚΟΝ αναφέρει ότι το διάστημα 1988 - 1999 οι Ελληνες εφοπλιστές αύξησαν το στόλο τους κατά 937 πλοία! Το 1993 οι παραγγελίες στα ναυπηγεία αντιπροσώπευαν το 3% του παγκόσμιου υπό ναυπήγηση στόλου, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάχτηκε το 1997, στο 11,5%! Σήμερα ναυπηγούνται για λογαριασμό τους 232 πλοία.

«Στον αντίποδα αυτής της προκλητικής κατάστασης, καταγγέλλει η ΚΟΝ, συρρικνώνονται συνεχώς οι θέσεις εργασίας και αυξάνεται δραματικά η ανεργία. Οι θέσεις εργασίας από 52.318 το 1980, μειώθηκαν στις 22.556 το 1996, ενώ υπολογίζονται στις 7.500 οι χαμένες θέσεις εργασίας την περίοδο 1997 - 1999. Οι μισθοί και οι συντάξεις υποβαθμίζονται συνεχώς».

Η ΚΟΝ καλεί τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την υπεράσπιση του δικαιώματος δουλιάς, την απορρόφηση των ανέργων, την ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων, την προστασία - διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα καράβια.

Καλεί τους σπουδαστές των δημοσίων ναυτικών σχολών «να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης, την απελευθέρωση από τον εφοπλιστικό εναγκαλισμό, τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση των ναυτικών σχολών».

«Οι ναυτεργάτες - καταλήγει η ανακοίνωση - καλούνται να καταδικάσουν μαζικά την αντιναυτεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές, να ενισχύσουν τολμηρά το ΚΚΕ, που βρίσκεται στο πλευρό των ναυτεργατών. Με την ενίσχυση του ΚΚΕ, οι ναυτεργάτες θα παλέψουν από καλύτερες θέσεις, θα δυναμώσει ο αγώνας για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια λαϊκή εξουσία και διακυβέρνηση, για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ