Κυριακή 29 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τουρκικό κεφάλαιο θέλει να διασφαλίσει τη θέση του

Οι εξελίξεις θα είναι πυκνές το επόμενο διάστημα. Ενα ζήτημα που αφορά το λαό μας «παραπάνω», εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της χώρας, είναι η αποφασιστικότητα με την οποία - όπως όλα δείχνουν - η τουρκική πλουτοκρατία είναι έτοιμη να διεκδικήσει τα συμφέροντα και τη θέση της, με κάθε τρόπο.

Η περιοχή στην οποία έγινε η κατάρριψη αποτελεί πεδίο δράσης διαφόρων «ανταρτών» (μεταξύ άλλων και Τουρκομάνων, ομάδων της «Αλ Νούσρα»), τους οποίους η Τουρκία στηρίζει επιδιώκοντας να στερεώσει «πατήματα» στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συνολικής της προσπάθειας να «προλάβει» ανακατατάξεις (και συνοριακές) γενικά στη Μέση Ανατολή. Η Αγκυρα διαμαρτυρόταν εδώ και βδομάδες για τις επιθέσεις που δέχονταν οι Τουρκομάνοι από ρωσικά αεροσκάφη, προμηνύοντας με διάφορους τρόπους ότι θα αναλάβει «δράση».

Η επιμονή με την οποία η τουρκική αστική τάξη υπερασπίζεται τις δικές της αξιώσεις ξεπροβάλλει σε διάφορες εξελίξεις: Για παράδειγμα, η αναστολή της εκεχειρίας με το ΡΚΚ και οι βομβαρδισμοί (από τον Ιούλη) στο βόρειο Ιράκ, που η Αγκυρα ξεκίνησε και πάλι στο όνομα της «διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας» της, προκαλώντας μάλιστα τη «δυσαρέσκεια» συμμάχων της όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, που συνεχίζουν να ζητούν επανέναρξη των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Την τουρκική ανησυχία για την αναβάθμιση της θέσης των Κούρδων βεβαιώνει και η έντονη κριτική της Αγκυρας για την αμερικανική και ρωσική στήριξη (π.χ. αποστολή όπλων) Κούρδων ανταρτών της Συρίας που η ίδια συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες». Τέλος, και η επιμονή της για δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη βόρεια Συρία, προσδοκώντας ότι έτσι θα δυσκολευτεί η στρατιωτική παρέμβαση άλλων δυνάμεων κοντά στα σύνορά της.

«Η Τουρκία δεν είναι άλλη μια χώρα»

Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία που ενισχύθηκε στον τουρκικό αστικό Τύπο τις τελευταίες μέρες, αποτυπώνοντας σαφές μήνυμα προς «εταίρους» και εχθρούς: Το τουρκικό κεφάλαιο δε θα μείνει ούτε «θεατής» ούτε «κομπάρσος» στις «κόντρες» και τα «παζάρια» που μαίνονται με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.

Το ίδιο το απόγευμα της μέρας που καταρρίφθηκε το ρωσικό «Su-24», η «Σαμπάχ» (από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ΑΚΡ) ανέβασε στην ιστοσελίδα της άρθρο της σύνταξης, διαμηνύοντας χωρίς περιστροφές: «Η Ρωσία αποτελεί καθαρά μια απειλή για το διεθνές σύστημα και όταν κάποιος ερευνά και βαθύτερα, η στάση της δε διαφέρει από αυτήν του "Ντάες" (σ. σ. «Ισλαμικό Κράτος»)... η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα υποστηρίζοντας ότι αντιμάχεται το "Ντάες" και η διεθνής κοινότητα, με τη σειρά της, θα πρέπει να σταματήσει να είναι τόσο εύπιστη».

Ακόμα και σε αναλύσεις με τις οποίες στηριζόταν η ετοιμότητα της Τουρκίας «να αποκλιμακώσει (την κατάσταση) αρκεί να διασφαλιστεί πως ο εναέριος χώρος της δε θα παραβιαστεί ξανά», υπογραμμιζόταν: «Η Ρωσία πρέπει να το ερμηνεύσει προσεκτικά αυτό από τη στιγμή που η Τουρκία δεν είναι άλλη μια χώρα και ο Ερντογάν δεν είναι ένας συνηθισμένος ηγέτης».

Μερίδες του αστικού Τύπου που έχουν ανοιχτό «μέτωπο» με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, όπως η «Ζαμάν» (που ανήκει σε επιχειρηματικό όμιλο του πρώην στενού συνεργάτη και νυν αντιπάλου του Ερντογάν Φετ. Γκιουλέν), επίσης καταγράφουν καθαρά τη μεγάλη ανησυχία της ντόπιας πλουτοκρατίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να στεφθεί ο μεγάλος χαμένος στην περιοχή. «Η Τουρκία, που φαίνεται να έχει χάσει (πολλές) ευκαιρίες να γίνει πρωταγωνιστής στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, αναδύεται ως εκείνος ο "παίκτης"| που απαλά εξασθενεί στη σημερινή πολυδιάστατη παρτίδα σκακιού». Μην ξεχνάμε, άλλωστε, την έντονη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που κορυφώθηκε την τελευταία χρονιά και καθόλου δεν ακυρώνει ο εκλογικός θρίαμβος του ΑΚΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβληματισμός για τους όρους συνεργασίας με τη Ρωσία (2020-02-08 00:00:00.0)
Οι αντιπαραθέσεις διευρύνονται (2018-02-16 00:00:00.0)
Προωθούν τα σχέδια για «ζώνες αποκλιμάκωσης» (2017-05-06 00:00:00.0)
Συνεχείς διπλωματικές επαφές (2016-09-10 00:00:00.0)
Διεργασίες και «μηνύματα» προς διάφορες πλευρές (2015-08-06 00:00:00.0)
Η Τουρκία «μπλέκεται» βαθύτερα και στην ένοπλη σύγκρουση (2015-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ