Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΙΜΠΑ - ΟΥΛΕΜΠ
Οι διαφωνίες παραμένουν...

Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς εμφανίστηκε ενωτικός μια και μίλησε για νέα σελίδα στο χώρο του μπάσκετ. Από την άλλη όμως τα πάντα θα κριθούν στην πράξη αφού πολλοί από το χώρο της ΦΙΜΠΑ δε βλέπουν με καλό μάτι τα νέα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οπως και να έχουν όμως τα πράγματα από την περασμένη Τρίτη η ενιαία Ευρωλίγκα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Μετά από πολλές διαφωνίες και διαμάχες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής, τις ομάδες που θα μετέχουν, η νέα διοργάνωση πλέον αποτελεί γεγονός με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία. Για πρώτη φορά φέτος την ευθύνη της διοργάνωσης θα έχουν οι ίδιες οι ομάδες αφού η ΟΥΛΕΜΠ κατόπιν συμφωνίας θα είναι υπεύθυνη για την Ευρωλίγκα.

Στην ομιλία του ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το γεγονός: «Στην ιστορία της ΦΙΜΠΑ έγιναν πολλές επαναστάσεις όπως η είσοδος των Αμερικανών παικτών, η ελεύθερη διακίνηση των παικτών. Τώρα είναι η εποχή της διοργάνωσης της Ευρωλίγκα από τις ίδιες τις λίγκες δηλαδή τα σωματεία. Η συνεργασία της ΦΙΜΠΑ με τα σωματεία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αγαστή» ήταν οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Πάντως όσον αφορά το θέμα της συνεργασίας παραμένουν τα πάντα στον αέρα κατά πόσο αυτή θα αποδώσει τα αναμενόμενα αφού ας μην ξεχνάμε ότι πολλά μέλη της ΦΙΜΠΑ δεν είχαν δει με καλό μάτι τη συμφωνία με την ΟΥΛΕΜΠ. Πολλές ομοσπονδίες είχαν εκφραστεί αρνητικά θεωρώντας ότι η ΦΙΜΠΑ υπέκυψε σε υποχωρήσεις έναντι των συλλόγων. Παράλληλα ακόμα και μετά την επίτευξη συμφωνίας πολλές ομάδες αντέδρασαν με τον καταμερισμό των χρημάτων που γινόταν. Ηδη η ΑΕΚ και το Περιστέρι δήλωσαν ότι θέλουν επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με τα έσοδα. Το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία, το επιβεβαίωσε και εμμέσως πλην σαφώς ο κομισάριος της Ευρωλίγκα Τζόρντι Μπερτομέου που τόνισε:«Ο διάλογος με τη ΦΙΜΠΑ συνεχίζεται αλλά εμείς έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον κι όχι στο παρελθόν. Με διάλογο και συνεργασία όλα τα προβλήματα θα λυθούν». Οσον αφορά τα οικονομικά, ο Μπερτομέου τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα αλλά προσπάθεια της ΟΥΛΕΜΠ είναι να βοηθήσει ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Πάντως πολλές ομάδες (όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός) δε δέχονται καμιά κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση.

Οπως είναι φυσικό λοιπόν όσοι μετά τη συμφωνία ΦΙΜΠΑ - ΟΥΛΕΜΠ μίλησαν για ενοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, για νέα σελίδα και για οριστική ρήξη με την περσινή διχασμένη χρονιά, μάλλον έπεσαν έξω. Ο στυγνός επαγγελματισμός, η συνεχώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του αθλήματος και ο αγώνας για περισσότερο κέρδος κάνει τις διαφωνίες να είναι περισσότερες από τις υποτιθέμενες συμφωνίες. Οι χωριστοί δρόμοι παραμένουν και τα προβλήματα του μπάσκετ συνεχώς αυξάνονται ρίχνοντας το άθλημα σε δύσκολους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ