Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΙΛΩΝ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ανάμεικτα συναισθήματα... .

Την «άσπονδη φίλη» της Ταουγκρές θα ξαναβρεί στο δρόμο της η ΑΕΚ

Sportidea

Την «άσπονδη φίλη» της Ταουγκρές θα ξαναβρεί στο δρόμο της η ΑΕΚ
Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα που προκάλεσε η κλήρωση των ομίλων της Ευρωλίγκα στους εκπροσώπους των ελληνικών ομάδων. Το γενικότερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα πράγματα φέτος είναι πολύ πιο δύσκολα για όλους. Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ είναι αυτή που δικαιούται κάποια χαμόγελα, αφού η κλήρωση την έφερε σε βατό όμιλο. Αντίθετα, οι υπόλοιποι τρεις πρεσβευτές της χώρας μας -Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Περιστέρι- έχουν πιο δύσκολη αποστολή. Η νέα Ευρωλίγκα θα ξεκινήσει στις 10 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί στις 5 Μάη. Στην πρώτη φάση αγωνίζονται από οκτώ ομάδες. Στη δεύτερη φάση προκρίνονται οι 4 καλύτερες ομάδες του κάθε ομίλου. Αυτές οι 16 που αναδεικνύονται, θα σχηματίσουν εκ νέου 4 ομίλους των τεσσάρων. Η πρώτη ομάδα από τον κάθε όμιλο θα προκριθεί στο φάιναλ φορ.

Ας δούμε αναλυτικά το προφίλ των ομίλων όπου μετέχουν οι τέσσερις ομάδες της χώρας μας:

Α' ΟΜΙΛΟΣ: Μακαμπί Τελ Αβίβ, OΛYMΠIAKOΣ, Μπενετόν Τρεβίζο, Εφες Πίλσεν, Ουνικάχα Μάλαγα, Αλμπα Βερολίνου, Σλασκ Βρότσλαβ και η 2η ομάδα από την προκριματική φάση

Για άλλη μια χρονιά ο Ολυμπιακός ήταν από τις ελληνικές ομάδες που η τύχη τον φέρνει από την αρχή στα δύσκολα. Ο πρώτος όμιλος της διοργάνωσης είναι και ο πιο δύσκολος. Για τις πρώτες προνομιούχες θέσεις οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να δώσουν μάχη με την πρωταθλήτρια Ευρώπης από την περσινή ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ Μακάμπι Τελ Αβίβ, την Μπένετον Τρεβίζο και την τουρκική Εφες Πίλσεν. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Πειραιωτών στην κλήρωση, Τάκη Λιβιεράτου: «Διατηρήσαμε την παράδοση σ' αυτές τις κληρώσεις. Είμαστε ίσως στον πιο δύσκολο όμιλο, αλλά αυτό είναι καλό για τον κόσμο, που θα έχει έντονο ενδιαφέρον από την αρχή της διοργάνωσης. Πάντως η έκβαση της πρώτης φάσης των ομίλων, εξαρτάται από το ρόστερ των ομάδων και την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν...»

Το σωστό δρόμο, που θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στις πρώτες θέσεις, θα δείξει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Sportidea

Το σωστό δρόμο, που θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στις πρώτες θέσεις, θα δείξει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς
Οι αντίπαλοι:

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: Η πεντάκις πρωταθλήτρια Γερμανίας είναι μία από τις μόνιμες τα τελευταία χρόνια αντιπάλους των ελληνικών ομάδων. Εχει στην κατοχή της πέντε σερί Πρωταθλήματα και άλλες τέσσερις παρουσίες σε τελικούς των γερμανικών πλέι-οφ, μετράει δύο Κύπελλα Γερμανίας, αλλά η μεγαλύτερή της επιτυχία ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το 1995. Προπονητής είναι ο Εμίρ Μουστράφιτς (Βόσνιος). Σπουδαίοι παίκτες είναι ο Αμερικανός Ουέντελ Αλέξις και οι Γερμανοί Ρεντλ, Λούτσκε (ανανέωσε) και Πέσιτς. Εκτός του Αλέξις κράτησε για τη νέα σεζόν και τον έτερο Αμερικανό Σέντρικ Φελπς, ενώ ήδη απέκτησε τον Τούρκο σέντερ Ντεμιρέλ. Εδρα της είναι το «Μαξ Σμέλινγκ Χάλε» χωρητικότητας 8.500 θεατών.

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Η πιο γνωστή στους Ελληνες φιλάθλους τουρκική ομάδα έχει να γευτεί τίτλο από τον 1997, όταν και κατάκτησε το 8ο Πρωτάθλημα της χώρας της. Συνολικά στη συλλογή της κατέχει 5 Κύπελλα Τουρκίας (το τελευταίο φέτος) και άλλα τόσα Σούπερ-Καπ, ενώ η μεγαλύτερή της επιτυχία ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το 1996 (το 2000 ήταν 3η στο φάιναλ φορ της Σουπρολίγκα στη Θεσσαλονίκη. Προπονητής της παραμένει ο Οκτάι Μαχμουντί, ενώ όσον αφορά το ρόστερ οι μόνοι σίγουροι για παραμονή είναι οι Μπέσοκ και Οκούρ.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Οι Ισραηλινοί επέστρεψαν φέτος στην κορυφή μετά από είκοσι χρόνια αναμονής. Η ομάδα - θρύλος των 41 Πρωταθλημάτων και 31 Κυπέλλων Ισραήλ, αλλά και των 3 Κυπέλλων Πρωταθλητριών στην Ευρώπη (σε 9 τελικούς!) τη νέα σεζόν θα έχει νέο πρόσωπο. Ο Αμερικανός Νέιτ Χάφμαν θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο συμπατριώτης του Τόνι Πάρκερ. Στον πάγκο της «ομάδας του λαού» θα κάθεται τη νέα σεζόν ο αμερικανοθρεμμένος Ντέιβιντ Μπλατ, που πήρε τη θέση του Πίνι Γκέρσον, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Για άλλη μια φορά ο Ολυμπιακός έπεσε από νωρίς στα... δύσκολα

Sportidea

Για άλλη μια φορά ο Ολυμπιακός έπεσε από νωρίς στα... δύσκολα
ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ: Με δοκιμασμένη συνταγή στον πάγκο της, αφού γύρισε πίσω ο Μάικ Ντ' Αντόνι θα προσπαθήσει η Μπενετόν να ξαναγυρίσει στις επιτυχίες. Ο Ντ' Αντόνι που είχε οδηγήσει την Μπενετόν στην κατάκτηση τίτλων στα μέσα της δεκαετίας του '90 θα κρατήσει κατά πώς φαίνεται τους Νικόλα, Γκαρμπαχόθα, Πίτις και Μαρκονάτο, αλλά και τον Σλοβένο Ναχμπάρ. Νέο πρόσωπο της ομάδας είναι το πρώτο της μεταγραφικό απόκτημα, ο Ρώσος σκόρερ Σεργκέι Τσικάλκιν, από την Ουράλ Γκρέιτ, ενώ έφυγε ο Σκοπιανός Πέταρ Ναουμόσκι.

ΣΛΑΣΚ ΒΡΟΤΣΛΑΒ: Η μόνιμη τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια Πολωνίας βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. Μετράει 16 Πρωταθλήματα της χώρας (τα 4 σερί) και έχει φτάσει τρεις φορές στους «8» του Σαπόρτα. Εδρα της είναι η Χάλα Λούντοβα χωρητικότητας 6.000 θεατών που σε κάθε παιχνίδι της ομάδας δίνουν δυναμικό «παρών». H Σλασκ βρίσκεται προς αναζήτηση προπονητή, αφού ο Σλοβένος Αντρέι Ουρλέπ έφυγε από την ομάδα και υποψήφιος να τον αντικαταστήσει είναι ο Λιθουανός Γιόνας Καζλάουσκας.

ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ: Η ομάδα του γνωστού μας Μποζιντάρ Μάλκοβιτς διαθέτει ένα σημαντικό όπλο, που είναι οι φανατικοί οπαδοί της. H Ουνικάχα κατέκτησε πέρυσι τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, το Κύπελλο Κόρατς και φέτος έχει ακόμη υψηλότερες βλέψεις. O «Μπόζα» θα στηριχτεί και τη νέα σεζόν στα... δικά του παιδιά, δηλαδή το Γάλλο σέντερ Φρεντερίκ Βάις (έπαιξε στον ΠAOK) και τον επίσης Γάλλο γκαρντ Μουσταφά Σονκό.

B' OMIΛOΣ: Κίντερ Μπολόνια, Μπαρτσελόνα, ΠEPIΣTEPI, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ούλκερ, Ολίμπια Λουμπλιάνα, Λόντον Τάουερς, Φράνκφουρτ Σκαϊλάνερς

Σφυρίζουν αδιάφορά» προς το παρόν στο Περιστέρι, έστω και αν η κλήρωση της ΦΙΜΠΑ έφερε την ομάδα της Αθήνας αντιμέτωπη με «μεγάλες» δυνάμεις της Ευρώπης. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Περιστεριού στην κλήρωση, Φίλιππος Κότσης, ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν ο συγκεκριμένος όμιλος είναι ή «φαίνεται» δύσκολος: «Δεν μπορώ να δώσω μεγάλη σημασία στην κλήρωση γιατί δεν είναι έτοιμα τα ρόστερ».

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους αντιπάλους:

ΟΥΛΚΕΡ: Είναι ίσως η πιο «νεαρή» σε ηλικία πρωταθλήτρια ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 1993 και δύο χρόνια αργότερα πήρε το πρώτο της Πρωτάθλημα. Η φετινή ωστόσο πρωταθλήτρια έχει ακόμα κατακτήσει άλλο ένα πρωτάθλημα (1998) και ένα Κύπελλο Τουρκίας το 1995. Προπονητής της είναι ο Μουράτ Ντιντίν και τα «αστέρια» της οι Ερντενάι, Λόλις, Γκιλντιρίμ και Σαρίκα.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της (12 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 16 εγχώρια Κύπελλα, δύο Κύπελλα Κυπελλούχων και δύο Κόρατς) θέλει φέτος να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα και να κυνηγήσει το τρόπαιο. Ο προπονητής της, Λίτο Ρενέσες, στηρίζεται κυρίως στους Καρνισόβας, Γιασεκεβίτσιους, Σάβιτς και Ρετζιά.

ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ: Το «τριπλ κράουν» που κατέκτησε πέρσι η Μπολόνια, την οδήγησε φέτος στο να κρατήσει τον προπονητή της Ετόρε Μεσίνα και τους βασικούς παίχτες της περσινής επιτυχίας (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Αμπιο, Ριγκοντό, Τζινόμπιλι, Αντερσεν, Φροζίνι, Γιάριτς και Σμόντις), με σκοπό να παλέψει με αξιώσεις για τον τίτλο. Ηδη έχει κατακτήσει 17 Πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Ιταλίας, 2 Κύπελλα της Ευρωλίγκα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

ΦPANKΦOYPT ΣKAΪΛANEPΣ: Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές (μόνο την κατάκτηση ενός Κυπέλλου Γερμανίας), η Φρανκφούρτ Σκαϊλάνερς αποτελεί μάλλον ένα βατό αντίπαλο για τις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες. Οι παίχτες στους οποίους θα βασιστεί ο μέχρι ώρας προπονητής της, Στέφαν Κοχ, είναι κυρίως οι Νιρνμπέργκερ, Ρόλερ, Μακόι, Σιλντς και Μάρας.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ: Η φετινή πρωταθλήτρια Λιθουανίας στοχεύει στη διάκριση, καθώς -όπως οι άνθρωποί της υποστηρίζουν- ήρθε η ώρα να αποδείξει τη δυναμική της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει 15 Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών. Προπονητής της είναι ο Αλγκιντρας Μπράζιτς, ενώ κορυφαίοι παίχτες της οι Κίζνιακ, Γιουρκούνας και Μαρτσουλιόνις.

ΟΛΙΜΠΙΑ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ: Μία από τις λίγες ομάδες με συνεχή παρουσία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση είναι και η Ολίμπια. Η κατά αποκλειστικότητα τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια Σλοβενίας αποτελεί πάντα έναν επικίνδυνο αντίπαλο, που τον χαρακτηρίζει το πείσμα. Στην τροπαιοθήκη της βρίσκονται 9 Πρωταθλήματα Σλοβενίας, 5 Γιουγκοσλαβίας, 9 Κύπελλα Σλοβενίας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Τεχνικός της είναι ο Σμάγκο Σάγκατιν.

ΛΟΝΤΟΝ ΤΑΟΥΕΡΣ: Σχεδόν άγνωστη στις παλιές... καραβάνες της Ευρώπης, η Λόντον Τάουερς έχει να επιδείξει την κατάκτηση 2 Πρωταθλημάτων Αγγλίας, 2 Κυπέλλων και ενός Λιγκ Καπ. Στον αγωνιστικό τομέα ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού ακόμα γίνονται αλλαγές και μετεγγραφές, ενώ μοναδική σίγουρη αλλαγή ενόψει της νέας σεζόν είναι αυτή του προπονητή, καθώς στο Λονδίνο επέστρεψε μετά από δύο χρόνια ο Ιταλός Λίνο Φρατίν.

Γ' OMIΛOΣ: ΠANAΘHNAΪKOΣ, Παφ Μπολόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Ορτέζ, Μπουντούσνοστ, TΣΣKA Μόσχας, Ζαντάρ και η 3η ομάδα της προκριματικής φάσης

Με σφιγμένα... χείλη, υποδέχτηκαν το άκουσμα της «απόφασης» της κληρωτίδας της ΦΙΜΠΑ, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού. Ο όμιλος στον οποίο οι πρωταθλητές Ελλάδας καλούνται να μετάσχουν, στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα, κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται δύσκολος. Πολλά από τα «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα τεθούν αντιμέτωπα με το «τριφύλλι», στο στρατόπεδο του οποίου, πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Χαρακτηριστικές, εξάλλου ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Παναθηναϊκού στην κλήρωση, Τάσου Στεφάνου: «Αντικειμενικά ο όμιλος είναι πολύ δύσκολος. Αυτό είναι καλό για τον κόσμο. Οταν είσαι καλή ομάδα έχεις και μεγάλες φιλοδοξίες. Συνεπώς δεν έχει σημασία το δύσβατον της κλήρωσης».

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού:

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Με όνομα βαρύ σαν... ιστορία, η ΤΣΣΚΑ σε όποια διοργάνωση και αν μετείχε, πάντοτε προκαλούσε και εξακολουθεί να προκαλεί σεβασμό. Και αυτό όχι τυχαία αφού η πολλάκις πρωταθλήτρια Ρωσίας έχει κατακτήσει 34 εγχώριους τίτλους (25 Πρωταθλήματα Σοβιετικής Ενωσης και 9 Πρωταθλήματα Ρωσίας) και τέσσερα Κύπελλα Πρωταθλητριών. Προπονητής της είναι ο Βαλερί Τιχονένκο. Στον αγωνιστικό τομέα, στηρίζεται κυρίως σε Ρώσους παίχτες.

ΟΡΤΕΖ: Η «ευρωπαία» Ορτέζ αποτελεί μια από τις μεγάλες, ίσως τη μεγαλύτερη δύναμη της Γαλλίας στο μπάσκετ. Στα τελευταία 15 χρόνια έχει κατακτήσει 7 Πρωταθλήματα Γαλλίας μεταξύ των οποίων και το φετινό, κόντρα στη Βιλερμπάν, και ένα Κύπελλο Κόρατς (1984). Η Ορτέζ χαρακτηρίζεται από τις πολλές εναλλαγές ξένων παιχτών.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Πολλάκις, ελληνικές ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι μάχες που επακολούθησαν ήταν κάτι παραπάνω από «σκληρές». Η Ρεάλ έχει κατακτήσει 28 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 22 εγχώρια Κύπελλα, 8 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 Κυπελλούχων και ένα Κόρατς. Ο προπονητής της «βασίλισσας», Σέρτζιο Σκαριόλο, μετά την κλήρωση παρουσιάστηκε απαισιόδοξος λέγοντας: «Καλύτερα να μας έλεγαν να αποκλειστούμε εξαρχής παρά να μπούμε σ' αυτόν τον όμιλο».

ΠΑΦ ΜΠΟΛΟΝΙΑ: Ως «κρυφός κυνηγός» χαρακτηρίζεται η Παφ Μπολόνια, αφού ναι μεν δεν αποτελεί το «μεγάλο» όνομα στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αλλά το απρόβλεπτό της πρόσωπο δημιουργεί προβλήματα στους αντιπάλους της. Στη συλλογή της μόλις δύο τρόπαια, το Πρωτάθλημα το 2000 και το Κύπελλο του 1998. Προπονητής της είναι ο Κροάτης Γιασμίν Ρέπεσα. Μέχρι στιγμής η Παφ επιδίδεται σε αλλαγές παιχτών.

ΖΑΝΤΑΡ: Με 6 Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας και ένα Κύπελλο Κροατίας στο ενεργητικό της, η Ζαντάρ φαντάζει ως βατός αντίπαλος για τον Παναθηναϊκό. Ομως, τίποτα δεν μπορεί να προδιαγραφεί, αφού οι πολλοί σπουδαίοι παίχτες της παλεύουν πάντα με «νύχια και δόντια» για τη νίκη.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΣΝΟΣΤ: Η Μπούντουσνοστ αποτελεί τη νέα δύναμη της καλαθοσφαίρισης στο Μαυροβούνιο, καθώς στο παλμαρέ της έχει μόλις 2 εγχώρια Κύπελλα. Προπονητής της είναι ο Βόσνιος Μπογκντάν Τάνιεβιτς και από το έμψυχο υλικό ξεχωρίζουν οι Τόπιτς, Μιλόγεβιτς, Βούκσεβιτς, Κουζμάνοβιτς και ο νεοαποκτηθείς Τσαμπαρκάπα.

Δ' OMIΛOΣ: Τάου Βιτόρια, AEK, Βιλερμπάν, Σκαβολίνι Πέζαρο, Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, Οστάνδη, Παρτιζάν Βελιγραδίου και η 1η ομάδα της προκριματικής φάσης

Η ΑΕΚ, θεωρητικά, έχει το πιο εύκολο έργο από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Στο δρόμο των «κιτρινόμαυρων» η τύχη έφερε πάντως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ισπανική Ταουγκρές, με την οποία έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από πέρσι. Από κει και πέρα υπάρχει η Σκαβολίνι Πέζαρο και η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, με τις οποίες η Ενωση αναμένεται να κοντραριστεί για τις πρώτες προνομιούχες θέσεις, ενώ αουτσάιντερ αποτελεί η ανανεωμένη Παρτιζάν.

Αναλυτικά:

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Μία από τις ιστορικότερες ομάδες στη Γαλλία, που πάντως δεν έχει επιδείξει κάποια σημαντική επιτυχία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εχει στην κατοχή της 14 Πρωταθλήματα εκ των οποίων το τελευταίο το 1981, αφού ειδικά στη δεκαετία του '90 έχει χάσει πέντε φορές τον τίτλο στους τελικούς των πλέι-οφ έχοντας στους 3 εξ αυτών πλεονέκτημα έδρας. Φέτος αναδείχτηκε για 9η φορά (3η τα τελευταία πέντε χρόνια) Κυπελλούχος Γαλλίας ενώ το 1983 είχε εμφανιστεί στον τελικό του Κυπελλούχων και το 1997 στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα στη Ρώμη. Προπονητής της πιθανότατα θα αναλάβει ο Πατρίκ Βιεϊρά που αναμένεται να πάρει τη θέση του απολυθέντος Γκρεγκόρ Μπενιό.

ΤΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΑ: H ανερχόμενη δύναμη του ισπανικού αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με ένα γήπεδο - φωτιά (το «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» χωρητικότητας 9.500 θεατών, που είναι πάντα γεμάτο) και μία ολόκληρη πόλη (Βιτόρια) στο πλευρό της, η ομάδα των Βάσκων θα είναι και τη νέα σεζόν πρωταγωνίστρια, όπως και τη χρονιά που πέρασε, όπου έφτασε στους τελικούς της Ευρωλίγκα. O Κροάτης Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο τεχνικός που την αναγέννησε, θα παραμείνει στον πάγκο της, παρά τις πολλές προτάσεις που δέχτηκε.

ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ: H ομάδα του θρυλικού Ντράζεν Πέτροβιτς ψάχνει εδώ και δέκα και πλέον χρόνια το δρόμο για την επιστροφή στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στην Κροατία έχει κατακτήσει τα πάντα (10 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα), ενώ έχει ακόμη στη συλλογή της 3 Πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας. Ομως στην Ευρώπη που μετράει 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 2 Κυπελλούχων και 1 Κόρατς έχει να δει τίτλο από το 1987. Φέτος έδιωξε τους Νίτσεβιτς, Σκελίν και τους ξένους Αβοτζόμπι και Λι, ενώ δέχεται πιέσεις για τα «αστέρια» της, τον Γκόρνταν Γκίριτσεκ και τον Γιόζιπ Σέζαρ. Τεχνικό έχει τον Ουκρανό Νέβεντ Σπάχια.

ΣΚΑΒΟΛΙΝΙ ΠΕΖΑΡΟ: Η παραδοσιακή δύναμη στο ιταλικό μπάσκετ, την περασμένη σεζόν έφτασε στα ημιτελικά των πλέι-οφ στην Ιταλία και τη νέα σεζόν έχει βάλει ψηλότερα τον πήχη. Ηδη έκανε τις δύο πρώτες της μετεγγραφές, καθώς απέκτησε τον Αμερικανό σέντερ Τζόζεφ Μπλερ (πέρυσι έπαιξε στον ΠΑΟΚ) και τον Γιουγκοσλάβο γκαρντ Μίροσλαβ Μπέριτς, από την Παρτιζάν Βελιγραδίου.

ΟΣΤΑΝΔΗ: Η πιο πλούσια βελγική ομάδα, που προσπαθεί να καθιερωθεί στο κλαμπ των μεγάλων. Εχει στη συλλογή της 7 Πρωταθλήματα Βελγίου, ενώ το 1999 είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Η Οστάνδη, την οποία γνωρίσαμε όλοι ως Σουνέρ (πλέον Τελίντους), έχει έδρα το «Αρένα Κουίπκε» χωρητικότητας 5.500 θεατών και προπονητής της παραμένει ο τέως ομοσπονδιακός τεχνικός Λισιέν Βακ Κιρσχάβερ.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ: Η ιστορική γιουγκοσλαβική ομάδα των 8 Πρωταθλημάτων και 7 Κυπέλλων της χώρας βρίσκεται στο στάδιο της... αντεπίθεσης, προκειμένου να πάρει πίσω από την Μπουντούσνοστ τα ηνία του πρωταθλήματος της χώρας. Σε αυτό συνδράμουν οι παλιοί παίκτες της Βλάντε Ντίβατς και Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, που κάνουν πλέον το κουμάντο από τη διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ