Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MAYΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαδηλώσεις κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ

Εντονη η αντίδραση της Ρωσίας

Κλιμακώνονται οι έντονες αντιδράσεις που προκαλεί σε αντιπολιτευόμενα κόμματα του Μαυροβουνίου η προσπάθεια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μ. Τζουκάνοβιτς, για ένταξη του κρατιδίου των περίπου 620.000 ανθρώπων στο ΝΑΤΟ, 16 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς της λυκοσυμμαχίας που αιματοκύλισαν τους λαούς της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και διέλυσαν τη χώρα.

Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να παραιτηθεί και να διενεργηθούν εκλογές και δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες κεντρικές διαδηλώσεις σε Ποντγκόριτσα και Νίκσιτς. Ο Μ. Τζουκάνοβιτς, πάντως, απέρριψε και χτες τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει πολιτική «αποσταθεροποίηση» ώστε να αποτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αφησε, εντούτοις, ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της δεύτερης μέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να δώσει «πράσινο φως» για τη διαδικασία ένταξης.

Το σχέδιο για ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη μείωση της γεωπολιτικής ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, γι' αυτό και τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας τότε σε βοσνιακή εφημερίδα: «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι σφάλμα, ακόμη και προβοκάτσια με έναν τρόπο και μία ανεύθυνη πολιτική που υποβαθμίζει την αποφασιστικότητα για την οικοδόμηση ενός συστήματος ίσης και μοιρασμένης ασφάλειας στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως εάν μία χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου μπλοκ».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντ. Λουτ, κληθείς χτες να σχολιάσει τις ρωσικές αντιδράσεις σε μία ΝΑΤΟική ενταξιακή πρόσκληση προς το Μαυροβούνιο, ισχυρίστηκε τάχα ότι η διεύρυνση που επιχειρείται δε «σχεδιάζεται ως ένα μήνυμα προς τη Ρωσία, ούτε αφορά τη Ρωσία, αλλά την προοπτική του Συμφώνου να παραμένει ανοικτό σε νέα μέλη, εάν εκφράσουν την επιθυμία να ενταχθούν και εφόσον εκπληρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια όπως η δημοκρατία και η ικανότητα στρατιωτικής συμβολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ