Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ»
Βάζει «πλάτη» στη νέα καρατόμηση των συντάξεων στην Ελλάδα

«Κουτί» στην επιχείρηση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των «εταίρων» τους, για νέα καρατόμηση των συντάξεων στην Ελλάδα, έρχεται η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε χτες, σχετικά με τις εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών μελών του («Pension at a glance 2015»). Και βέβαια, ειδική σημασία έχει το ότι ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστικός Οργανισμός, παρέχει στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την «τεχνογνωσία» του γύρω από τις προωθούμενες σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ανάμεσα σε αυτές για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, υπογράμμισε ότι «οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να φέρουν τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματά τους σε βιώσιμη πορεία. Αν και αυτές αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχειαυξανόμενος κίνδυνος ότι οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα είναι επαρκείς σε ορισμένες χώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι να σχεδιαστούν πολιτικές, που θα είναι επαρκώς ευέλικτες για να προσαρμόζονται στις αβεβαιότητες του αυριανού κόσμου της εργασίας,διασφαλίζοντας επαρκή επίπεδα διαβίωσης για τους συνταξιούχους».

Αναπαράγει τα περί «υψηλών συνταξιοδοτικών δαπανών» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση, τα όρια συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Βρετανία, σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο στα 70 χρόνια...

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βάζοντας, επί της ουσίας πλάτη στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και βέβαια στις αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου, παραθέτουν τα παρακάτω στοιχεία:

-- Οι δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις ανέρχονταν στο 14,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 7,9% που είναι κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, διαμορφώνονται δηλαδή σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το «μέσο όρο»...

-- Επισημαίνουν ότι οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες, σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20.168 ευρώ, έναντι 33.036 ευρώ στον ΟΟΣΑ). Επί της ουσίας, επιχειρούν να συνδέσουν τις «υψηλές» συνταξιοδοτικές «δαπάνες» στην Ελλάδα, με τις χαμηλές «μέσες αποδοχές».

-- Τα εισοδήματα των Ελλήνων ηλικίας πάνω από 65 ετών αντιστοιχούσαν το 2014 στο 98% των μέσων εισοδημάτων, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού, μετά το Λουξεμβούργο (106%) και τη Γαλλία (100%), και έναντι 87% που ήταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ.

-- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων για τις μέσες αποδοχές ανερχόταν στο 54,1%, ενώ στον ΟΟΣΑ κινείται από 28,4% έως 104,8%.

-- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα ανερχόταν το 2014 στο 66,8% στην Ελλάδα, ενώ στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 35,5% έως 103,2%.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, εξάλλου, ότι από το σύνολο των χωρών - μελών του, περίπου οι μισές έχουν πάρει μέτρα την τελευταία διετία, για να γίνουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα λιγότερο ακριβά, σε μακροπρόθεσμη βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ