Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΤΑΜΙ
Εγνοια για «επανεκκίνηση» του αστικού πολιτικού σκηνικού

Την πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου παρουσίασε χτες το Ποτάμι, εισηγούμενο ρυθμίσεις υποταγμένες στην ανάγκη αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, προσαρμογής του στα σημερινά δεδομένα, με εξασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων συνεργασίας για την αστική διαχείριση, αλλά και παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων, ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τα αστικά επιτελεία.

Χαρακτηριστικά, το Ποτάμι χαρακτηρίζει... «υπερβολικό» το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά δεν προτείνει παρά τη μείωσή του. Στηλιτεύει «τη μη παροχή συναίνεσης» και «τη δυσμενή μεταχείριση των συνασπισμών απέναντι σε μεμονωμένα κόμματα» απ' το σημερινό εκλογικό σύστημα και δηλώνει ότι χρειάζεται καθιέρωση ενός άλλου, που θα «σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού συστήματος», θα «ενισχύει το διακομματικό ανταγωνισμό για την πληρέστερη κατάρτιση συνδυασμών, με ταυτόχρονο περιορισμό του παραδοσιακού εσωκομματικού ανταγωνισμού» και θα «προωθεί τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων, μέσω των ενίσχυσης των εσωκομματικών διαδικασιών».

Προτάσσει σαν «ατού» της πρότασής του το ότι «πρόκειται για μια επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος», που θα «αλλάξει ριζικά τον τρόπο έκφρασης της βούλησης των πολιτών, αλλά και τον τρόπο διαμόρφωσης των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, ενισχύοντας σημαντικά τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα», ωθώντας σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Ειδικά σε σχέση με την απευθείας παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία των κομμάτων, το Ποτάμι, αφού κάνει λόγο για επιβολή «αδιάβλητων εσωκομματικών διαδικασιών επιλογής», προσθέτει ότι «η διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων από τα κόμματα θα μπορούσε να προβλέπεται και νομοθετικά, όπως γίνεται στη Γερμανία».

Μεταξύ άλλων, προτείνει μπόνους στο μισό του ποσοστού του πρώτου κόμματος, θέσπιση διπλής ψήφου για κόμμα σε «ευρείες περιφέρειες» και για βουλευτή από ενιαία λίστα όλων των κομμάτων σε 140 μονοεδρικές περιφέρειες, μείωση των βουλευτών κατά 45, διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή κ.ά.

Κυβερνήσεις «μεγάλης κοινωνικής αποδοχής» για την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προχτές βράδυ στο STAR, ο Στ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία λέγοντας πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν (...) δαιμονοποίησε τους αντιπάλους του, πρωτοστάτησε στο διχασμό στην Ελλάδα και τώρα ξαφνικά ζητάει εθνική συνεννόηση». Υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση δε λείπουν βουλευτές αλλά «λύσεις και άνθρωποι» και πρότεινε ξανά τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «Εθνικής Ελλάδας».

Για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμόσει μια τέτοια κυβέρνηση, δήλωσε με σαφήνεια ότι «οι δικές μας προτεραιότητες είναι η σύγκρουση με το κομματικό κράτος και η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει 10 μήνες τώρα είναι να ενισχύει το κομματικό κράτος και να προβάλει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις (...) Με κάθε τρόπο θα πρέπει να απελευθερώσουμε την αγορά εργασίας, γιατί χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει αποκρατικοποιήσεις και φυσικά ενίσχυση των εξαγωγών, όπως και κίνητρα για τη νέα επιχειρηματικότητα».

Γνωρίζοντας ότι όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική κατάφωρα αντιλαϊκή, υπερασπίστηκε «κυβερνήσεις μεγάλης κοινωνικής αποδοχής, καθώς οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε απαιτούν τη συστράτευση του κόσμου».

Απαντώντας στο γιατί το κόμμα του ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, περηφανεύτηκε ότι έτσι το Ποτάμι «ήταν το ρυμουλκό που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη». «Το στήριγμα που παρείχαμε στη χώρα, το ότι παρασύραμε τον Αλέξη Τσίπρα στην πλευρά του "ναι" και τον αποτρέψαμε από τη σύγκρουση με τους δανειστές μας, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό» δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ