Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στέλνουν κατασκοπευτικό αεροπλάνο στη Σιγκαπούρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συμφωνία ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (Defense Cooperation Agreement - DCA) υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, Αστον Κάρτερ, και Νγκ Ενγκ Χεν, αντίστοιχα, μετά από συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ θα «αναπτύξουν» στην περιοχή ανοικτά της Σιγκαπούρης το κατασκοπευτικό πλοίο «Ρ8 Poseidon», κάτι που θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση για το διάστημα 7 -14 Δεκέμβρη.

«Στο πλαίσιο της ενισχυμένης DCA, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα ευρύ πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας σε πέντε κρίσιμους τομείς, στη στρατιωτική, πολιτική, στρατηγική και τεχνολογική σφαίρα, όπως και για συνεργασία ενάντια σε μη - συμβατικές προκλήσεις ασφαλείας, όπως η πειρατεία και η διακρατική τρομοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Ειδικά για το κατασκοπευτικό «Ρ8 Poseidon», σημειώνεται ότι «θα προάγει τη μεγαλύτερη δια-λειτουργικότητα με τους στρατούς της περιοχής, μέσα από τη συμμετοχή σε διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και της έγκαιρης στήριξης για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές στην περιοχή, αλλά και προσπάθειες που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια». Η έλευση αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας συμπληρώνει την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, πολεμικά πλοία να ξεκινήσουν περιπολίες στο όνομα της διασφάλισης της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας», για την οποία ΗΠΑ και σύμμαχοί τους θεωρούν απειλή την Κίνα (η οποία έχει εδαφικές διαφορές με πολλές από τις χώρες της περιοχής).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ