Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση στο Μινσκ εν μέσω μαχών

Εν μέσω συνεχόμενων βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά και φασιστικά τάγματα) σε κατοικημένες περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είχε προγραμματιστεί για χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της Ουκρανίας, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Αντικείμενο της συνάντησης, η πορεία της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας που είχε υπογραφεί, επίσης, στο Μινσκ τον περασμένο χρόνο και μπει υποτίθεται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτέμβρη φέτος. Στην πραγματικότητα, είναι καθημερινές οι παραβιάσεις της, ενώ και η λεγόμενη απόσυρση βαρέων όπλων στα 15 χιλιόμετρα από τη γραμμή αντιπαράθεσης επίσης δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει από την πλευρά του ουκρανικού στρατού. Επίσης, στο ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων δεν έχουν γίνει τα βήματα που είχαν συμφωνηθεί, ενώ οι πολιτοφύλακες έχουν στείλει τους καταλόγους στο Κίεβο δεν έχουν παραλάβει από αυτό τίποτα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη διαδικασία «πολιτικής διευθέτησης» για διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς (τις δύο περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ) ουσιαστικά υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τους όρους διεξαγωγής τους.

Την ίδια ώρα, χτες, στο Κίεβο βρέθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, και τον πρωθυπουργό, Α. Γιατσενιούκ, και στήριξε την αντιδραστική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Ρωσία, «να σταματήσει να υποστηρίζει τους αποσχιστές» και να τους υποχρεώσει «να δεχτούν εκλογές με βάση το ουκρανικό σύνταγμα». Επίσης, κυνικά και υποκριτικά αναφερόμενος στην Κριμαία, είπε ...ότι «δεν μπορούν στον 21ο αιώνα, να αλλάζουν βίαια τα σύνορα». Αυτό από τον εκπρόσωπο της πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης που αιματοκυλάει λαούς και χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων της στο σφοδρό ανταγωνισμό τους με άλλα ανάμεσά τους και ρώσικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ