Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα «αντιτρομοκρατική μονάδα»

ΤΟΚΙΟ.--

«Θα λάβουμε πλήρη μέτρα για να εμποδίσουμε την τρομοκρατία και να προστατέψουμε τους Ιάπωνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκε η συγκρότηση νέας Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, που θα υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών και θα έχει στόχο - καταρχήν και σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν - τη «συλλογή πληροφοριών».

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη λειτουργία της Μονάδας μέχρι την άνοιξη του 2016, ωστόσο μετά το μακελειό που σημειώθηκε στις 13 Νοέμβρη στο Παρίσι οι σχετικές αποφάσεις επισπεύσθηκαν στο όνομα της προετοιμασίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η κυβέρνηση συνδέει την εξέλιξη και με τη φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του G7 το 2016, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020.

Το έργο της Μονάδας λέγεται ότι θα επικεντρωθεί προς το παρόν σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική και η Νότια Ασία, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια και η Δυτική Αφρική, γεωγραφικές ζώνες όπου θα σταλούν «διπλωμάτες» που θα συμμετέχουν σε αυτή. Στη λειτουργία της Μονάδας θα συμμετέχουν δυνάμεις ακόμα από το υπουργείο Αμυνας αλλά και την ιαπωνική Υπηρεσία Μυστικών Υπηρεσιών (που έχει δεχτεί αρκετή κριτική, ειδικά μετά την εκτέλεση Ιαπώνων ομήρων από το «Ισλαμικό Κράτος»).

Ουσιαστικά, πρόκειται για την προσπάθεια του ιαπωνικού κράτους να ανασυγκροτήσει βασικές υπηρεσίες «ασφαλείας» (μεταξύ αυτών φυσικά και το δίκτυο πρακτόρων του), στο πλαίσιο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που σηματοδοτούν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους». Στο ίδιο πλαίσιο, φυσικά, εντάσσεται και η θωράκιση των κρατικών μηχανισμών της πλουτοκρατίας ώστε να αντιμετωπίσει / προλάβει την οργάνωση και ενίσχυση των εργατικών αγώνων σε ταξική κατεύθυνση, δυναμώνοντας την καταστολή και την αστυνομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ