Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Στρατιωτικές «χορηγίες» από τις ΗΠΑ

Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή

ΜΑΝΙΛΑ.--

Εφτασαν χτες στις Φιλιππίνες τα πρώτα 77 από τα συνολικά 114 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (armed personnel carriers - APC's) που η Ουάσιγκτον προσφέρει εντελώς δωρεάν, ως ένα είδος «χορηγίας», στη Μανίλα, η οποία παραμένει ένας από τους στενότερους συμμάχους της στη Νοτιοανατολική Ασία και γενικά στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Τη Δευτέρα 14 του μήνα αναμένονται τα υπόλοιπα PCA's. Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα, η παράδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα EDA (Excess Defense Article Program) το οποίο αφορά τη δωρεά στρατιωτικού υλικού σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. «Η μεταφορά είναι αποτέλεσμα επίσημου αιτήματος που έκαναν οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων για να στηρίξουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της άμυνάς τους», συμπληρώνει η πρεσβεία.

Η αμερικανική αυτή «δωρεά» φτάνει στη χώρα λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (συγκεκριμένα στη Σιγκαπούρη) θα φτάσει σύντομα και το αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο «P8 Poseidon», μετά από συμφωνία ΗΠΑ - Σιγκαπούρης, που επίσης έχουν στενή (και) στρατιωτική συνεργασία. Την «κινητικότητα» στην περιοχή επιβεβαιώνει και η απόφαση των ΗΠΑ, εδώ και ενάμιση μήνα, να πραγματοποιούν περιπολίες στο όνομα της συμβολής στην «προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας», εξέλιξη που πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Εξάλλου, το Πεκίνο εξέφρασε τον προβληματισμό του και για την άφιξη του «PB Poseidon», καθώς σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας τονίζεται ότι «η διμερής αμυντική συνεργασία των σχετικών χωρών πρέπει να οδηγεί στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και όχι το αντίθετο». Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών υπογράμμισε ότι η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στην περιοχή και η στρατιωτικοποίηση της περιφέρειας από τις ΗΠΑ στρέφονται ενάντια στα κοινά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ