Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Συγκροτεί «επιτροπή αλήθειας για τις ανακεφαλαιοποιήσεις»

Νομοθετική πρωτοβουλία για την προώθηση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα «αναζητήσει την αλήθεια» για τις 4 προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, είναι τα κυριότερα σημεία των σχεδίων του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, όπως τα παρουσίασε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με άξονες την «πρώτη αποτίμηση» του έργου της νέας Βουλής και τις αλλαγές που προγραμματίζονται για την «αναβάθμιση του κοινοβουλίου».

Οσον αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, αρμόδιο να διεξάγει το διαγωνισμό είναι το ΕΣΡ. Ομως ακόμα από τη διάσκεψη των Προέδρων δεν έχουν οριστεί τα μέλη του, καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα η πλειοψηφία των 3/4 που απαιτείται. Η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου ο διαγωνισμός να διενεργηθεί από κάποιον άλλον κρατικό φορέα.

Για τη συγκρότηση Επιτροπής, που θα εξετάσει τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που έγιναν από το 2008 και μετά, όπως είπε, αφορμή για την σύσταση, στάθηκε «επιστολή του κ. Δραγασάκη, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, προς την Τράπεζα της Ελλάδας και τις άλλες τράπεζες, για να αποσταλούν τα σημειώματα της αποτίμησης σε σχέση με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει στον τραπεζικό τομέα σε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Αναφορά, μετά από σχετική ερώτηση, έκανε ο Ν. Βούτσης και στην υπόθεση του λάθους που εντοπίστηκε σε κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 σχετικά με το ποσό της κρατικής επιχορήγησης που προβλέπεται για τα κόμματα. Συγκεκριμένα έχει εγγραφεί το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι: «Είναι αδιανόητο, δηλαδή, να μπαίνουν 5 εκατομμύρια στον κωδικό για την κρατική επιχορήγηση, ενώ πέρυσι ήταν 15 εκατομμύρια, πρόπερσι 22 εκατομμύρια και στην αρχή της κρίσης 49 εκατομμύρια, όταν μάλιστα ήταν τέσσερα τα κόμματα, τώρα είναι οκτώ. Είναι προφανές πως πρόκειται περί λάθους, αλλά το πώς αυτό θα θεραπευτεί, θα γίνει με τον πιο σωστό θεσμικά τρόπο. Θα βρούμε τους τρόπους - υπάρχουν κάποιοι τρόποι, μπορεί διά μερικής αναθεώρησης - ώστε να επιδιορθωθεί αυτό το πράγμα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι με τόσο μικρή κρατική επιχορήγηση, δεν μπορούν να υπάρξουν κόμματα στη δημοκρατία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η εξέταση της υπόθεσης «Siemens» από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ για την «Επιτροπή αλήθειας για το χρέος», που είχε συγκροτήσει η προηγούμενη πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι «έχει ολοκληρώσει το έργο της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ