Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Παραμύθια» με «δράκους» στο λαό, πασχίζοντας να ξεπλύνει τις ευθύνες της

Καταγγέλλουν τις «ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις», την ίδια ώρα που τις εφαρμόζουν στην πράξη

Το γεγονός ότι η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου εκφράζεται σε όλη την ΕΕ επιχειρεί να κουκουλώσει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Το γεγονός ότι η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου εκφράζεται σε όλη την ΕΕ επιχειρεί να κουκουλώσει η κυβέρνηση
Να δημιουργήσει άλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική της, ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» του λαού, πασχίζει η κυβέρνηση, αποδίδοντας στο ΔΝΤ και στον Σόιμπλε τη δημιουργία δυσκολιών στην εφαρμογή φιλολαϊκών τάχα μέτρων. Ετσι ανασύρει τη γνωστή απ' το πρόσφατο παρελθόν ρητορική και την πρακτική του διαχωρισμού των ιμπεριαλιστών σε «καλούς» και «κακούς», στην προσπάθειά της να ξεπλύνει τις ευθύνες της και να εμποδίσει την οργάνωση λαϊκών διεκδικητικών αγώνων, ενόψει και του νέου, σφοδρότερου γύρου αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζεται να ξεκινήσει.

Είναι προς τούτο χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, που επιχειρώντας να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο άνοιξε η κυβέρνηση θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερε (SΤΑR και ρ/σ «ΦΛΑΣ»): «Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν χαρούμενη, γιατί το ΔΝΤ είχε φτάσει να καθορίζει την τύχη της χώρας (...) Τα αρχικά σχέδια για τη χώρα μας (...) ήταν η χώρα αυτή να μετατραπεί σε μια αποικία. Από εκεί ξεκινήσαμε με τα μνημόνια και τα προγράμματα κ.λπ. Με όλα τα ακραία νεοφιλελεύθερα, την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάρρευση του Ασφαλιστικού, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους (...) Αυτή, λοιπόν, η πολιτική που με την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο λαός επέλεξε, τη νίκησε. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αντίπαλοι παραιτούνται».

Σαν ...αντίπαλους υπέδειξε: «Ξέρουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, που κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι θέλουν αυτές οι απόψεις να επιβληθούν στη χώρα μας, διότι ξέρετε γιατί το θέλουν; Διότι αυτά που ζητούν στη χώρα μας δεν έχουν συμβεί σε καμία χώρα της Ευρώπης (...) Επομένως, σ' αυτή τη συζήτηση, εάν δεν ήταν το ΔΝΤ και ήταν μόνο οι Ευρωπαίοι και αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης, θα είχαν μεγάλη δυσκολία να επιβάλουν τέτοια μέτρα στη χώρα. Δε θα τα επέτρεπε η Ευρώπη. Χρησιμοποιούν, λοιπόν, σαν άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά σε χώρες άλλων περιοχών. Επομένως, αυτά δεν μπορούμε να μην τα λέμε. Είναι άλλο ότι έχουμε υποχρέωση στο ΔΝΤ, το ξέρουμε. Ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα (...) Δε ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει αυτή τη στιγμή».

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση ισχυρίζεται απέναντι στο λαό ότι η πολιτική για την καπιταλιστική ανάκαμψη που η ίδια εφαρμόζει και τον τσακίζει, επιβάλλεται από ακραίους νεοφιλελεύθερους, οι οποίοι μάλιστα στο πλαίσιο της ΕΕ είναι και ...μειοψηφία! Κρύβει έτσι - εξωραΐζοντας και τη λυκοσυμμαχία - ότι η στρατηγική που καρατομεί τα δικαιώματα των λαών είναι ενιαία, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, τρόικες και ΔΝΤ, γιατί είναι επεξεργασμένη ώστε να συμβάλλει στην ενίσχυση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που εξουσιάζει. Τη στρατηγική αυτή, όπως εξειδικεύεται στα μνημόνια, υλοποιεί και η κυβέρνηση, έχοντας στόχο την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας με «προσάναμμα» τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυταπάτες για εξαγορά χρόνου

Κρύβοντάς τα όλα αυτά, η κυβερνητική εκπρόσωπος πασπάλισε τους παραπάνω ισχυρισμούς της και με μυθεύματα όπως ότι η κυβέρνηση «είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με όλα όσα θεωρούμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», ότι «έχουμε καθαρό το στόχο μπροστά, πού θέλουμε να πάμε τη χώρα», ότι «θα τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας, δε θα τηρήσουμε ό,τι φαντάζεται ο καθένας», ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε τον τελικό στόχο. Με μαγικό κουμπί, προφανώς, δε λύνονται τα ζητήματα (...) Θέλει χρόνο, θέλει κόπο»!

Μάλιστα, σαν απόδειξη του ότι η στρατηγική της κυβέρνησης πετυχαίνει, υπέδειξε την απόρριψη του πακέτου Γιούνκερ, που περιελάμβανε «σκληρότατα, ακραία νεοφιλελεύθερα, μέτρα», σε αντίθεση - όπως είπε - με το μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση!

Η Ολγα Γεροβασίλη αξίζει να σημειωθεί ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση θύμιζε τις «επιδόσεις» της διαπραγμάτευσης που έχει προηγηθεί, δηλώνοντας ότι θα σχολιάζει μόνο τα θετικά σενάρια, σε μια προσπάθεια προφανώς να διαμορφώνουν κλίμα στο λαό ότι όλα βαίνουν καλώς. «Ο δημόσιος διάλογος με αυτό τον τρόπο έχει τρομοκρατήσει κόσμο. Οπως είχε τρομοκρατήσει τον κόσμο πριν τη διαπραγμάτευση για τα "κόκκινα" δάνεια και είδαμε το πόσο θετικό βγήκε το αποτέλεσμα, που όμως δεν αναδείχθηκε αντιστοίχως» δήλωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, υποστήριξε στον «Αθήνα 9.84» ότι «το Ταμείο έχει τις πιο αδιάλλακτες θέσεις, καθώς στελεχώνεται από τεχνοκράτες χωρίς πολιτικές ευαισθησίες, ενώ αντιθέτως η Κομισιόν και ο μηχανισμός της επηρεάζονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ενωσης, εκπροσωπείται και σε επίπεδο επιτρόπου και σε επίπεδο τεχνοκρατών... Οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε να εμπλέκεται το Ταμείο, διότι θεωρούν ότι είναι πιο σκληρό απέναντι στην Ελλάδα, απ' ότι η Κομισιόν».

Αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, που εστίασε στους υποτιθέμενους «καλούς» του σεναρίου, ισχυριζόμενη (ρ/σ «Πρακτορείο») ότι «εμείς προσπαθούμε να βρούμε χώρο και μέσα σε αυτό το πολύ ασφυκτικό πλαίσιο μιας πολύ δύσκολης συμφωνίας και για ανάπτυξη ενός παράλληλου προγράμματος και για ανάπτυξη μέτρων που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή (...) Θέλουμε αυτή τη στήριξη, θέλουμε καθημερινά να ανανεώνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση».

Να σημειώσουμε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, γύρο επαφών με τους βουλευτές του κόμματος ξεκινά ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να βεβαιωθεί ότι δε θα υπάρξουν διαρροές στις επικείμενες ψηφοφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ