Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Προωθεί θέσεις μονοπωλίων της σε όλο το τόξο των αντιπαραθέσεων

«Κύρια πολιτική προτεραιότητα για την ΕΕ» η παραπέρα διείσδυσή της στην Ανατολική Ευρώπη, σε κόντρα με τα ρωσικά μονοπώλια...

Με βάση την προάσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων, και με στρατιωτικά μέσα, και την παραπέρα προώθηση θέσεών τους σε Ανατολική Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Αρχικά συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λεγόμενη Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ, όπως η προώθηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Ακολούθως, υπό τη σκιά των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στρατηγική της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ειδικότερα μέσω της διακοπής των «διεθνών χρηματοδοτικών ροών των τρομοκρατικών οργανώσεων και της εξάρθρωσης των δικτύων παράνομης εμπορίας όπλων, καθώς και μέσω της βέλτιστης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών». Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Ιράκ.

«Η ΕΕ θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της...»

Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα του Συμβουλίου, «η σταθεροποίηση της (σ.σ.: ανατολικής) γειτονίας από πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής άποψης θα είναι η κύρια πολιτική προτεραιότητα για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Με αυτό ως δεδομένο, η ΕΕ θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της και θα προωθήσει τις οικουμενικές αξίες»...

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) αποτελεί το κλειδί τόσο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, όσο και σε άλλους τομείς της εξωτερικής δράσης της ΕΕ», αναφέρεται παρακάτω στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, και ξεκαθαρίζεται ότι η ΕΠΓ συνδέεται με «ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ, ιδίως την Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας». Το Συμβούλιο επιμένει, εξάλλου, για «πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή» των συμφωνιών περί εγκαθίδρυσης Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου, συμφωνίες που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Και επειδή ξέρουν ότι η τέτοια διείσδυση οξύνει την αντιπαράθεση με άλλα κεφάλαια, π.χ. ρωσικά, στα Συμπεράσματα εστιάζουν επίσης στις «προτάσεις ασφάλειας της ΕΠΓ» και τις «ευρύτερες δραστηριότητες» της ΚΕΠΠΑ και ειδικά του στρατιωτικού βραχίονα, της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ).

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, το Συμβούλιο «επικροτεί τις προτάσεις για ενισχυμένη συνεργασία (σ.σ.: των κρατών - μελών) τόσο σχετικά με τη νόμιμη, όσο και με την παράνομη μετανάστευση». Επίσης, «απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας για την επιστροφή, την επανεισδοχή και βιώσιμη επανένταξη» προσφύγων, εύηχος τρόπος να σκιαγραφήσουν την ακόμα αγριότερη καταστολή στα εξωτερικά σύνορα και το εσωτερικό της ΕΕ.

Ανοιγμα κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπουργικού επιπέδου της ενταξιακής διάσκεψης ΕΕ - Τουρκίας, με τη συμμετοχή και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου. Οπως ανακοινώθηκε, «η διάσκεψη άνοιξε τις διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο 17 - Οικονομική και Νομισματική πολιτική».

Σχολιάζοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε: «Ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχει ανοίξει από καιρό, εδώ και δεκαετίες θα έλεγα. Σήμερα ανοίγει μια συζήτηση για τα νέα κεφάλαια. Η ΕΕ ανταποκρίθηκε στις συμφωνίες της 29ης Νοεμβρίου (σ.σ: για τη διαχείριση του προσφυγικού) και είναι καιρός να ανταποκριθεί, από εδώ και πέρα, η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές διαδικασίες».

Σημειωτέον, σήμερα, ο Ν. Κοτζιάς, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη συζήτηση για την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη Διεύρυνση και τη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σταθερότητα και συνεργασία» στην ατζέντα (2017-10-27 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και ανησυχίες για οικονομία και ασφάλεια (2016-12-15 00:00:00.0)
Στόχος, η ενίσχυση των «μπίζνες» της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (2015-05-21 00:00:00.0)
«Διαβούλευση» για επιτάχυνση της διείσδυσης στα νότια και ανατολικά (2015-03-05 00:00:00.0)
Το Κυπριακό στις «μυλόπετρες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1999-12-08 00:00:00.0)
Στόχος η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (1996-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ