Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ανταγωνισμοί και ανησυχίες για οικονομία και ασφάλεια

Προσφυγικό και «πολιτική άμυνας» τα βασικά ζητήματα της Συνόδου που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες

Η πολιτική άμυνας, το Προσφυγικό, ζητήματα σχετικά με τις προσπάθειες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας κ.ά., είναι τα θέματα που εγγράφονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) που συνεδριάζει, σήμερα Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Από την πρόσκληση που απέστειλε στους αρχηγούς κρατών - μελών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, προκύπτει το περιεχόμενο της Συνόδου. Ετσι, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η ενίσχυση των μέσων ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, με τη μονιμοποίηση δυνάμεων όπως η FRONTEX ή τα ΝΑΤΟικά πλοία στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

Επίσης, η εντατικοποίηση της προσπάθειας για συγκρότηση του Ευρωστρατού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης για την «ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον». Σ' αυτό το σκέλος της Συνόδου θα παραβρεθεί και ο γγ του ΝΑΤΟ και θα υπάρξει αναφορά στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Είναι φανερό ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί μέσα απ' το πρίσμα των σφοδρών ανταγωνισμών που μαίνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και στις σχέσεις της με άλλα καπιταλιστικά κράτη και κέντρα π.χ. με τη Ρωσία, που επίσης θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την εξέταση της πορείας εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και της κατάστασης στη Συρία.

Μάλιστα, χτες η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε στη Ρωσία ότι είναι εν μέρει υπεύθυνη για την καταστροφή του ανατολικού Χαλεπίου και ότι η επιλογή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας παραμένει στο τραπέζι.

Οι ανταγωνισμοί αυτοί καθρεφτίστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη που ολοκληρώθηκε χωρίς συμπεράσματα για τις χώρες της διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, με την Αυστρία να ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έναντι όσων εκπροσώπων κρατών επέμειναν για συνέχιση του διαλόγου.

Μεταξύ αυτών και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, που υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμφώνησε με την πρόταση της Αυστρίας, επειδή μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση.

Κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία κράτησε και η Ολλανδία, που όμως παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση, προτείνοντας στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου τη διατύπωση περί παγώματος στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι χτες η Αυστρία εξέφρασε την αντίθεσή της και στα σχέδια για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, με τον υπουργό Αμυνας της χώρας να δηλώνει ότι πριν ασχοληθεί κάποιος με την ιδέα ενός στρατού της ΕΕ πρέπει να αποσαφηνίσει τι προσδοκά από έναν τέτοιο στρατό. Οπως είπε, ο στρατός αντιπροσωπεύει την κυριαρχία ενός κράτους και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στην ΕΕ κανένα κράτος που θα παραχωρούσε ένα κομμάτι της κυριαρχίας του. Γι' αυτόν το λόγο, πρόσθεσε, «ο στρατός της ΕΕ είναι μία προσχηματική συζήτηση για να αποπροσανατολίσει από άλλα προβλήματα».

Μάλιστα, υποστήριξε πως εντοπίζει λιγότερο κίνδυνο στην «αφυπνισμένη ρωσική αρκούδα», σε σχέση με την κυβερνο-τρομοκρατία, «της οποίας υπήρξαν ήδη θύματα η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα, το αεροδρόμιο της Βιέννης και τρία αυστριακά υπουργεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ