Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Η «ρύθμιση» του χρέους απαιτεί προσήλωση στα αντιλαϊκά μέτρα

Διαβεβαιώσεις εντός «μνημονιακού πλαισίου» δίνει η κυβέρνηση

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και της Ευρωζώνης για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εφάπαξ «παροχές» του «κοινωνικού μερίσματος» και για την «αναβολή» που δόθηκε για τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, αποδεικνύει ότι η «ρύθμιση» του χρέους απαιτεί απαρέγκλιτη προσήλωση στα αντιλαϊκά μέτρα. Καταρρίπτοντας έτσι την περί του αντιθέτου επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το αντιλαϊκό κάδρο συμπληρώνεται από τις κόντρες και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο γερμανικό κράτος και την πλευρά του ΔΝΤ, σχετικά με τους όρους βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, κάτι που βέβαια, αν και δεν ομολογείται δημόσια, φαίνεται να αποτελεί μια ακόμη πτυχή της συγκεκριμένης εξέλιξης.

Ο ΕSM, μέσω δήλωσης εκπροσώπου του, τονίζει: «Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ανέφερε πως «οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», ενώ για τα περαιτέρω παρέπεμψε «στην ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο».

Νωρίτερα χτες, εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται», στο πλαίσιο της αποστολής των «θεσμών» στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη δημόσια παρέμβαση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο δίνοντας το «σινιάλο», επισήμανε ότι αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα, «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω «κύκλων» του, απαντώντας στην κυβέρνηση της Γερμανίας, έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι «προφανώς όλα τα θέματα συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης». Παράλληλα, κυβερνητικοί κύκλοι επικαλούνται δήλωση που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, λέγοντας ότι «η εκτίμησή μας για τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου, εξ ορισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Για μένα οι όροι της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του Τσίπρα».

Συζήτηση «εντός μνημονιακού πλαισίου»

Η ρύθμιση «θα ψηφιστεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία. Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει ότι είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνάντησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Στη χτεσινή συνάντηση, συζητήθηκε η συγκρότηση και λειτουργία του υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Γενάρη 2017. Επίσης, στη χτεσινή ατζέντα ήταν και το ζήτημα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις, στο οποίο διαπιστώνεται «μεγάλη σύγκλιση», σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο. Ουσιαστικά, επιδιώκεται, σε πρώτη φάση, το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, επιδιώκοντας την επιβίωση εκείνων των «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνεται ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις «μελέτες βιωσιμότητας» και μετά από τη σύμφωνη γνώμη των μεγαλοπιστωτών τους (τραπεζών, προμηθευτών κ.ά.). Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις δρομολογείται ταχεία έξοδος, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως έγινε γνωστό, σήμερα το μεσημέρι, ο Ευ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ενώ στην Αθήνα σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» θα συζητηθεί το ζήτημα των επόμενων χτυπημάτων στα Εργασιακά.

Ανταγωνισμοί για τις διοικήσεις των τραπεζών

Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ παρενέβη ανοιχτά χτες στο ζήτημα της νέας διοίκησης που θα τοποθετηθεί στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, με μήνυμα που απέστειλε στη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς, ζήτησε την αναβολή των αποφάσεων, με αιτιολογία την ανάγκη ελέγχου των υποψηφιοτήτων. Σημειώνεται ότι η χτεσινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω αντεγκλήσεων, με θέμα την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου μεταξύ των Χ. Παπαδόπουλου και Α. Θωμόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ