Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινεζική πρόσκληση για συνομιλίες κυβέρνησης - ενόπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Πρόσκληση σε συριακή κυβέρνηση και «μη εξτρεμιστικές» οργανώσεις της αντιπολίτευσης, για την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πεκίνο, απηύθυνε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, επικαλούμενος δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γουάνγκ Γι, που συμμετείχε στη Σύνοδο της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» την περασμένη Παρασκευή, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Η παρέμβαση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών γίνεται με δεδομένη την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων για τις ενεργειακές οδούς και πηγές της περιοχής και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Κίνας.

Το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μίκαελ Μόλερ, ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση διπλωματών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στην ελβετική πόλη, εντός του Γενάρη (πιθανώς προς το τέλος του μήνα), αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του ΟΗΕ που επικαλέστηκε χτες το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», μετέδωσαν πως μελετούνται διάφορες προτάσεις για μηχανισμούς τήρησης εκεχειρίας στη Συρία, όταν και όποτε τεθούν αυτές οι συμφωνίες σε ισχύ. Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως ο ΟΗΕ μελετά την αποστολή αξιωματούχων με πολιτική αμφίεση και τη συνεργασία τους με «αξιόπιστους πληρεξούσιους» επί του συριακού εδάφους, πιθανώς από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Συμφωνία ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας

Στο συντονισμό των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» στη Συρία και τη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας φαίνεται πως συμφώνησαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια χτεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται, επίσης, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της έναρξης ενδο-συριακών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και της συνέχισης «ανυποχώρητου αγώνα εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία».

Ωρες μετά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από το συριακό στρατό και τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη μεθόριο της Συρίας με το Ισραήλ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα (κατεχόμενα από το Ισραήλ) Υψίπεδα του Γκολάν. Παράλληλα, παρέτεινε για ένα εξάμηνο (έως τις 30/6/16) την αποστολή των περίπου 800 κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή.

«Πυρά» Νταβούτογλου κατά Ρωσίας

Την τουρκο-ρωσική αντιπαράθεση συνέχισε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνοντας ότι δε θα επιτρέψει «να μετατραπεί το συριακό έδαφος σε τμήμα των αυτοκρατορικών στόχων της Ρωσίας». Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως ο συριακός λαός «είναι φίλος και αδελφός μας» και πως ο «τουρκικός λαός προσπάθησε και προσπαθεί να του σταθεί στα προβλήματά του» και ότι «αυτοί που τυραννούν τους Σύρους θα έχουν να κάνουν μαζί μας».

Δεν παρέλειψε να καταδικάσει «σθεναρά» τις φονικές επιδρομές της περασμένης Κυριακής στο Ιντλίμπ της Συρίας, που φέρεται πως είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 40 άτομα και τις οποίες απέδωσε στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Πάντως, χτες, από τις συγκρούσεις στα θέατρα του πολέμου ξεχώρισε ο θάνατος τουλάχιστον εννιά μαθητριών από ρουκέτες των τζιχαντιστών στην ανατολική πόλη Ντέιρ Εζόρ και ο τραυματισμός 20 άλλων, οι περισσότεροι μαθητές σχολείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» (2018-09-28 00:00:00.0)
Κινητικότητα με φόντο συνεχιζόμενες κόντρες (2016-04-10 00:00:00.0)
Παζάρια ακόμη και για τις προσκλήσεις στις συνομιλίες... (2016-01-27 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ρωσικών επιδρομών και παζάρια (2015-10-13 00:00:00.0)
Νέα σχέδια κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης (2014-10-05 00:00:00.0)
Η φιλοϊμπεριαλιστική συμμαχία αναζητεί στηρίγματα (2012-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ