Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΝΤΑΒΡΙΑ.-- Τα περίπου 200 πύρινα μέτωπα στην Καντάβρια, Αστούριας και Ναβάρα τέθηκαν χτες υπό έλεγχο, μετά από μέρες καταστροφής που υποβοήθησαν οι σφοδροί άνεμοι και η ξηρασία, όπου κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους. Στον περιορισμό και τη μερική κατάσβεση συνέβαλε και η βροχή. Πάντως, οι τοπικές αρχές σημειώνουν ότι η αιτία πολλών από αυτές τις πυρκαγιές ήταν έργο εμπρηστών που αξιοποίησαν τις μετεωρολογικές συνθήκες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ασοσιέτεντ Πρες» μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της αφγανικής αστυνομίας στη νότια επαρχία Χελμαντ αρνούνται να βγουν από την έδρα τους και να αναλάβουν δράση κατά «τρομοκρατών», κατηγορώντας την κεντρική κυβέρνηση ότι δεν έστειλε ακόμα τη βοήθεια που υποσχέθηκε για την «αντιμετώπιση» των «Ταλιμπάν». Τον τελευταίο καιρό, οι επιθέσεις των «Ταλιμπάν» ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πυκνώσει.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Αυστραλίας, Τζέιμι Μπριγκς, που αντιμετωπίζει κατηγορίες - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - για «απρεπή συμπεριφορά» σε καφετέρια στο Χονγκ Κονγκ. Την παραίτησή του υπέβαλε όμως και ένα άλλο μέλος της κυβέρνησης Τέρνμπουλ, ο Μαλ Μπρουγκ, που είχε χρεωθεί το χαρτοφυλάκιο του «ειδικού υπουργού» και κατηγορείται για «παράνομη» απόκτηση αντιγράφου ημερολογίου άλλου πολιτικού. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά τον προχτεσινό εκτροχιασμό εμπορικού τρένου στη βόρεια πολιτεία Κουίνσλαντ, «ένα από τα βαγόνια προφανώς έσπασε και είναι πιθανό ότι έως και 31.500 λίτρα οξέος διέρρευσαν».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανός εισαγγελέας αποφάσισε χτες να μην ασκήσει ποινική δίωξη στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε το 12χρονο Αφροαμερικανό Ταμίρ Ράις το 2014, επειδή το παιδί κρατούσε ψεύτικο όπλο και θεωρήθηκε «απειλή».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οσοι χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενες απειλές, ταπεινώσεις και εκφοβισμό για να ελέγξουν στενά συγγενικά τους πρόσωπα ή μέλη της οικογένειάς τους, μπορούν να διωχθούν δικαστικά σε Αγγλία και Ουαλία, σύμφωνα με νέο νόμο που τέθηκε χτες σε ισχύ και ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη αλλά και πρόστιμο.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Δύο χρόνια μετά το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού «Εμπολα» στη Γουινέα, με θύμα ένα βρέφος ενός έτους, η χώρα της Δυτικής Αφρικής απαλλάχθηκε επίσημα χτες από την επιδημία, έξι βδομάδες μετά την αποθεραπεία του τελευταίου ασθενή.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Σε μεγάλη οικονομική στενότητα βρίσκονται περίπου 276.000 δημόσιοι υπάλληλοι στη Ζιμπάμπουε, καθώς χτες ανακοινώθηκε πως η καταβολή της μισθοδοσίας, που κανονικά ήταν να γίνει στις 22 Δεκέμβρη, θα γίνει στις 5 Γενάρη, λόγω «προβλημάτων ρευστότητας». Οι εκπαιδευτικοί που πληρώθηκαν και αυτοί με καθυστέρηση στις 28 Δεκέμβρη, διαπίστωσαν αιφνιδιαστικές μειώσεις στους μισθούς τους.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απάλλαξε τον πρώην πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ, από τη μία καταδικαστική απόφαση για διαφθορά και επιβεβαίωσε την καταδίκη του για δεύτερη υπόθεση διαφθοράς, μειώνοντας την ποινή του σε φυλάκιση 18 μηνών χωρίς αναστολή. Ο Εχούντ Ολμερτ είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που θα εκτίσει ποινή φυλάκισης στο Ισραήλ στη χώρα του. Ο 70χρονος Ολμέρτ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του στις 15 Φλεβάρη.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Το Κουβέιτ αποφάσισε να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία, για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Υεμένη, στηρίζοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση της σαουδαραβικής μοναρχίας και των συμμάχων της.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Φιλιππινέζος Χοσελίτο Λιντασάν Σαπάντα, που είχε καταδικαστεί για το φόνο ενός Σουδανού στη Σαουδική Αραβία, αποκεφαλίστηκε χτες δημοσίως στην πρωτεύουσα της χώρας, Ριάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ