Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Καλλιεργούν αναμονή μπροστά στις αντιασφαλιστικές ανατροπές

Ενώ όλο και πιο ανοιχτά ομολογείται πλέον το νέο «μαχαίρι», σε πρώτη φάση στις επικουρικές συντάξεις

Με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι «κόβουμε ένα πενηντάρι, αλλά χωρίς μεταρρύθμιση θα κόβονταν περισσότερα», επιχειρεί να δικαιολογήσει το νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις η συγκυβέρνηση
Με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι «κόβουμε ένα πενηντάρι, αλλά χωρίς μεταρρύθμιση θα κόβονταν περισσότερα», επιχειρεί να δικαιολογήσει το νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις η συγκυβέρνηση
Ισχυρισμούς ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις περιφέρουν στα ΜΜΕ στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που είναι γνωστό τοις πάσι ότι επίκεινται σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που θα επιφέρουν νέες μειώσεις στο ύψος των συντάξεων. Αυτό, άλλωστε, αναγκάζονται να παραδεχτούν και οι ίδιοι, όταν όχι μόνο αρνούνται να δεσμευτούν για τις επικουρικές συντάξεις ή άλλες παροχές, αλλά προαναγγέλλουν νέο «μαχαίρι» 15-20% στις επικουρικές (όπως έκανε προχτές ο Αλ. Φλαμπουράρης).

«Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς («MEGA»), σπεύδοντας ωστόσο να διαμορφώσει τα άλλοθι για τη διάψευση ακόμα και αυτής της «δέσμευσης», με αναφορές στη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει το Ασφαλιστικό, φυσικά όχι με ευθύνη των εργαζομένων, που καλούνται κάθε φορά να πληρώσουν τα σπασμένα.

«Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ένα πρόβλημα που έχει βάθος, διαστάσεις και μέλλον. Η προσπάθεια, δηλαδή, αυτή που έχουμε δεσμευτεί, είναι ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις» ανέφερε, ενώ τον έπιασε... «γλωσσοδέτης» όταν ρωτήθηκε για τις επικουρικές, πριν τελικά παραδεχτεί ότι το «μαχαίρι» εκεί θα φτάσει βαθιά: «Εισοδηματικά είναι δεδομένο ότι για όσους μειωθούν οι επικουρικές, αν μειωθούν, αυτή τη στιγμή δεν είναι πρόσφορη μια συζήτηση που λέει ότι θα μειωθούν, θα γίνει έτσι, αυτό που θα γίνει (...) θα παίρνει ένα πενηντάρι λιγότερο, αλλά προτού φτάσουμε σ' αυτό, ας δούμε μήπως αντί να παίρνει ένα πενηντάρι λιγότερο, αν δεν κάνουμε μεταρρύθμιση παίρνει πολύ λιγότερο»! Η γνωστή καραμέλα, δηλαδή, της «σωτηρίας» των συντάξεων... μέσω του πετσοκόμματός τους, η οποία συνόδευσε άλλωστε και όλες τις προηγούμενες μειώσεις των συντάξεων.

Τελικώς, ο Χρ. Μαντάς παρέπεμψε εκ νέου στη διαπραγμάτευση και αξίωσε και πάλι απ' το λαό να αναμένει, για να βρεθεί προφανώς προ των αντιλαϊκών τετελεσμένων.

Οι «κάβοι» και οι «θετικές ειδήσεις» για το κεφάλαιο

Αντίστοιχα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο «εξοικονόμησης» 1,8 δισ. ευρώ, ενώ προϊδέασε για το περιεχόμενο των μέτρων που σχεδιάζεται να παρθούν, με το ...επιχείρημα ότι στόχος είναι «να παίρνουν συντάξεις και τα παιδιά μας»!

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας να επιτυγχάνονται συνεργασίες και συνεννοήσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, ενώ δεν έκρυψε τη διαφωνία του με το «φλερτ» με τον Β. Λεβέντη, λέγοντας: «Η αποθέωση του Λεβέντη και η προσπάθεια να γίνει ρυθμιστής επειδή προτείνει οικουμενική, μου φαίνεται παράξενη και είναι ίσως σημείο των καιρών. Ο κ. Λεβέντης είναι ο ίδιος που αγωνιζόταν να μπει στη Βουλή με "έναν ιδιαίτερο τρόπο", που καταριόταν να πεθάνουν ο κ. Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, τα σόγια τους. Κατάφερε να μπει στη Βουλή, προτείνει οικουμενική και ορισμένοι τον έχουν κάνει θεό και ρυθμιστή της πολιτικής ζωής».

Με γνώμονα, άλλωστε, τη συνολική λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε: «Οικουμενική κυβέρνηση δεν χρειάζεται ο τόπος, γιατί σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία κάποιος πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση και επιπλέον δεν την επιθυμούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

Ταυτόχρονα, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, υπογράμμισε ότι συνεννόηση δε σημαίνει αναγκαστικά και κυβερνητική συνεργασία. «Είμαστε ανοιχτοί στη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα παραμείνουμε σταθεροί σ' αυτή την επιδίωξη χωρίς να παρακαλάμε κανένα (...) Αλλο συγκυβέρνηση, άλλο συνεννόηση» υποστήριξε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο κεφάλαιο, ισχυρίστηκε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας, μπροστά μας είναι δύο κάβοι, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, εκτιμώ ότι θα τους περάσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει και να διαπραγματευτεί εκκρεμότητες γιατί περίπου το Μάρτη (...) αρχίζει περίοδος με θετικές ειδήσεις, απομείωση του χρέους, δυνατότητα τραπεζών να δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη ρευστότητα, έναρξη ΕΣΠΑ (...) που μπορεί να τονώσει επενδύσεις, νέος αναπτυξιακός νόμος, εκεί που πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει είναι στο να διαμορφώσουμε την απλοποίηση των κανόνων και να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο φιλική σε επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ΔΝΤ, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το διώξει απ' το πρόγραμμα, ότι στην ΕΕ η άποψη πως το ΔΝΤ δε χρειάζεται είναι μειοψηφική και πως αν η ΕΕ θέλει τη συμμετοχή του πρέπει να δεχτεί και την άποψή του για την απομείωση του χρέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις το 2018 (2017-12-22 00:00:00.0)
Θέλει διάλογο εφ' όλης της ύλης και για οικουμενική (2016-03-03 00:00:00.0)
Η σωτηρία των συντάξεων! (2015-12-10 00:00:00.0)
Παραμένει σταθερά... «λαγός» του συστήματος (2015-11-20 00:00:00.0)
Η επίθεση είναι διαρκής (2011-12-31 00:00:00.0)
Διολίσθηση και εμμονή στην ίδια αντιασφαλιστική γραμμή (2001-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ