Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεθωριάζει η καπιταλιστική ανάκαμψη

«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση το 2016» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία, η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», χαρακτηρίζει ως παράγοντες που συμβάλλουν στις «αβεβαιότητες» την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς και τον υψηλότερο κίνδυνο που εμφανίζεται στην παγκόσμια οικονομία. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες που βασίζονται σε αυτές, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος σε πολλές χώρες έχει ακόμα αδυναμίες και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, η έναρξη εξομάλυνσης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και η στροφή της Κίνας προς μια ανάπτυξη εστιασμένη στην κατανάλωση είναι «απαραίτητες και υγιείς» αλλαγές, αλλά χρειάζεται να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ομαλό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ και η ισχυροποίηση του δολαρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν επιχειρήσεις σε αθέτηση πληρωμών και αυτό στη συνέχεια θα μπορούσε να «μολύνει» τις τράπεζες και τα κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ