Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος θεωρεί «απαραίτητη» τη διατήρηση των «εγγυήσεων»

«Βλέπουμε ότι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Αυτή είναι η θέση μας, πρέπει να δώσουμε στο λαό αυτό που θέλει» τόνισε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, σε προχτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή το τέλος του 2015.

Επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων να ζητούν διατήρηση του καθεστώτος των «εγγυητριών δυνάμεων», επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή ψευδοκράτους και Τουρκίας για διατήρηση των «εγγυήσεων», εκτιμώντας προφανώς ότι έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Ολα δείχνουν ότι το ζήτημα των «εγγυήσεων» (η διατήρηση ή η όποια διαφοροποίηση του καθεστώτος) θα βρεθεί στο επίκεντρο των παζαριών το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένης της διαφορετικής τακτικής που φαίνεται να προτάσσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Για παράδειγμα, η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί από «εγγυήτρια δύναμη», αλλά δε διαπραγματεύεται οποιαδήποτε αλλαγή στις στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο. Από τη μεριά της, η Ελλάδα δηλώνει κι αυτή αντίθετη με τις «εγγυήσεις», την ώρα που το ελληνικό κεφάλαιο προτάσσει σήμερα άλλα «σχήματα» αναβάθμισης του ρόλου του στην περιοχή, όπως τις «τριμερείς συνεργασίες» (π.χ. με Κύπρο - Ισραήλ ή με Κύπρο - Αίγυπτο).

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μ. Ακιντζί επανέλαβε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας«αποτελεί έναν από τους σημαντικούς δείκτες της πολιτικής μας ισότητας», ενώ όσον αφορά την επιστροφή των προσφύγων, ο ηγέτης του ψευδοκράτους διαμήνυσε: «Ενας από τους στόχους μας είναι να διασφαλιστεί ότι ο λαός μας θα αναγκαστεί να μετακινηθεί κατά το μικρότερο δυνατό (...) η επιστροφή στην εποχή πριν το 1974 δεν είναι πιθανή».

Από τη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί «δικαιολογούν την επαναλαμβανόμενη τοποθέτησή μας ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον θα πρόκειται για μια λύση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και η οποία θα σέβεται απόλυτα τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του υπό μετεξέλιξη κράτους. Σε περίπτωση εμμονής σε θέματα που δε διασφαλίζουν τα πιο πάνω, καθώς επίσης και την ανάγκη η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη, τότε δε θα καταλήξουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, αντιδράσεις διατυπώνονται στον ελληνοκυπριακό Τύπο και για συζήτηση που έγινε στη «βουλή» του ψευδοκράτους για το εδαφικό. Στελέχη της «κυβέρνησής» του φέρονται να επανέφεραν το ζήτημα του «29% και άνω» (σ.σ. τμήμα της Κύπρου όπου θα «ανήκει» στην τουρκοκυπριακή «συνιστώσα»).

Σε εξέλιξη η επίσκεψη Βίτσα στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, στην Κύπρο. Χτες επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθως είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Γ. Ομήρου και τον υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρ. Φωκαΐδη.

Στις δηλώσεις των Δ. Βίτσα και Χρ. Φωκαΐδη μετά τη συνάντησή τους, κυριάρχησαν οι γνωστές αναφορές ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν βασικοί πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», στο φόντο, όπως είπαν, της κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης, της τρομοκρατίας και της «γεωπολιτικής ρευστότητας». Αναφορές που σκιαγραφούν την πρεμούρα των αστικών τάξεων των δύο κρατών να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Δ. Βίτσας και ο Χρ. Φωκαΐδης αναφέρθηκαν στις προσπάθειες για επίτευξη μιας «βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», που θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή και θα επανενώνει το νησί, χωρίς το «αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων». Εμφαση δόθηκε και από τους δυο τους στο ρόλο που θα πρέπει να παίξει η «ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους της ΕΕ», θέση που εξωραΐζει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και ρόλο της ΕΕ, ως λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, που ανέχεται εδώ και χρόνια την τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου, ενώ με όχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού προχωρά και σε αποφάσεις παραπέρα αναβάθμισης της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο δε Δ. Βίτσας ανέφερε ότι «η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει σταθερά τις διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις δυσκολίες ακόμα συνεχίζονται», προσπερνώντας το γεγονός ότι οι συνομιλίες αυτές γίνονται στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν».

Για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζεται επίσκεψη του Δ. Βίτσα στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα «σπρώχνουν» και το νέο παζάρι (2019-02-06 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για την κλιμάκωση του παζαριού (2018-04-13 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις προκλήσεις το ψευδοκράτος (2017-08-09 00:00:00.0)
Συνέχιση συναντήσεων προώθησης των αστικών συμφερόντων (2016-05-10 00:00:00.0)
«Λίγο πιο γρήγορα», λέει ο Αϊντε (2016-02-27 00:00:00.0)
Εντείνονται οι επαφές με άξονα και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς (2016-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ