Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βαθαίνει η κρίση εξουσίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ινδονησία, ενώ η χώρα βαίνει με ταχύτατους ρυθμούς σε μια νέα περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας. Το τελευταίο συμβάν στα αλλεπάλληλα κρισιακά επεισόδια είναι η ιδιόμορφη «στάση» της ινδονησιακής Αστυνομίας απέναντι σε εντολή του προέδρου.

Ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ φέρεται να ζήτησε τη σύλληψη του αρχηγού της ινδονησιακής Αστυνομίας στρατηγού Σουρόγιο Μπιμαντόρο και του αστυνομικού διευθυντή της πρωτεύουσας, Σοφιγιάν Τζακοέμπ, επειδή αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές του. Συγκεκριμένα, ο Ουαχίντ, σε μια ύστατη προσπάθεια απομάκρυνσης του ενδεχομένου έναρξης διαδικασίας για προσαγωγή του στη δικαιοσύνη με αφορμή τη χαοτική διακυβέρνησή του, (διαδικασία που έχει ήδη δρομολογήσει το Κοινοβούλιο) απείλησε να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ο Μπιμαντόρο, όμως, αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή, όπως και την απόφαση διορισμού του ως πρεσβευτή στη Μαλαισία.

Αν και δεν έχει καταστεί σαφές αν ο Ουαχίντ έδωσε ρητή εντολή για τη σύλληψη των Μπιμαντόρο και Τζακοέμπ, περισσότεροι από 100 άνδρες των επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων, βαριά οπλισμένοι και υποστηριζόμενοι από ερπυστριοφόρα της αστυνομίας, σχημάτισαν, χθες, κλοιό έξω από την κατοικία του αρχηγού της αστυνομίας προκειμένου να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια σύλληψής του. Την ίδια στιγμή, ο προσωρινός υπουργός Ασφαλείας Αγκούμ Γκουμελάρ ένιπτε τας χείρας του δηλώνοντας ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοδοσία της στρατονομίας.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αμιέν Ράις συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας έναρξης ή όχι της προσαγωγής στη δικαιοσύνη του Ουαχίντ, η συζήτηση για την οποία έχει οριστεί να αρχίσει από το Κοινοβούλιο την 1η Αυγούστου. Το θερμόμετρο ανέβασε ακόμη περισσότερο η έκρηξη βόμβας, τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στο Κοινοβούλιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 περαστικοί και ήταν η τελευταία σειράς περίεργων βομβιστικών επιθέσεων που συγκλονίζουν την Τζακάρτα και εκτιμάται ότι οφείλονται σε υποστηρικτές του προέδρου.

Οι χθεσινές εξελίξεις καθώς και οι ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις που παίρνει η αντιπρόεδρος, και παλαιά σύμμαχος του Ουαχίντ, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, από τον πρόεδρο εντείνουν τις ανησυχίες ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας νέας αιματηρής αντιπαράθεσης εντός των κλιμακίων εξουσίας, όπως αυτής που ακολούθησε την πτώση του Σουχάρτο το 1998, καθώς ο Ουαχίντ στηρίζεται από «μεσαία» στελέχη της αστυνομίας και του στρατού και «μάχεται» από το Κοινοβούλιο και ανώτερους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων. Σε περίπτωση αποπομπής του Ουαχίντ, την προεδρία αναλαμβάνει η Σουκαρνοπούτρι μέχρι τη λήξη της θητείας το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ