Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
Οι θρυλικές σήραγγες του πολέμου

Η οργάνωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας

Τουρίστας μόλις εξέρχεται από τις σήραγγες
Τουρίστας μόλις εξέρχεται από τις σήραγγες
ΑΝΟΪ (του απεσταλμένου μας ΠΑΥΛΟΥ ΑΛΕΠΗ).-

Αν και έχουν περάσει στο θρύλο, πρόκειται για τις περιπτώσεις που η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Ο μύθος που τις ακολουθεί δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αποδώσει το μέγεθος του κατορθώματος.

Ενα κατόρθωμα που αναδείχνει όχι μόνο το μεγαλείο του αγώνα του βιετναμέζικου λαού, αλλά θα διδάσκει όλο τον κόσμο για το πώ ο άνθρωπος είναι ικανός να ξεπερνά κάθε όριο που του βάζει η δική του φύση και το εξωτερικό περιβάλλον,με τη δράση του. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η δράση είναι συλλογική και εμπνέεται από τις μεγάλες ιδέες της λευτεριάς, της νίκης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Πρόκειται για τις θρυλικές σήραγγες του πολέμου που έστειλαν δεκάδες επίλεκτους Αμερικανούς, ειδικά εκπαιδευμένους να τις καταστρέψουν, στα τρελοκομεία. Πρόκειται για τις σήραγγες που πρόσθεσαν χιλιάδες απώλειες στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και τώρα μένουν σχεδόν σε ολόκληρη τη γη του Βιετνάμ μνημεία αυτού του άνισου, αλλά νικηφόρου αγώνα. Ανοιχτές, διατηρημένες μέσα στη ζούγκλα, μοιάζουν πλέον να σαρκάζουν και να «διδάσκουν» κάθε ιμπεριαλιστή εισβολέα.

Εμείς επισκεφτήκαμε τις σήραγγες στο Κούτσι. Πρόκειται για μια περιοχή που απέχει περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα από την πόλη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαγκάη), που ως γνωστό την εποχή του πολέμου ελεγχόταν από τους Αμερικανούς. Παρασυρμένοι από τα διαβάσματά μας και τις σχετικές κινηματογραφικές ταινίες, πιστεύαμε πως τα ξέραμε όλα γύρω από αυτό το είδος κλεφτοπόλεμου που έκαναν τότε οι αντάρτες του Βιετνάμ... Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά μας δίδαξε τη σεμνότητα.

Στην περιοχή του Κούτσι το μήκος που έφτανε το πολύπλοκο σύστημα με τις σήραγγες ξεπερνούσε τα 250 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που έκαναν οι Βιετναμέζοι αντάρτες, έχοντας για μοναδικά εργαλεία τους ένα μικρό φτυαράκι στο μέγεθος που παίζουν τα παιδιά μας στις αμμουδιές και ένα σφιχτοπλεγμένο καλάθι από μπαμπού. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου έπιασε περίπου είκοσι χρόνια.

Το μνημείο - ναός Μπεν Ντουόκ
Το μνημείο - ναός Μπεν Ντουόκ
οι σήραγγες ήταν φτιαγμένες σε τρία διαφορετικά επίπεδα, σε ξεχωριστά βάθη. Το πρώτο επίπεδο ήταν φτιαγμένο σε βάθος τριών μέτρων και περιλάμβανε όλους σχεδόν τους χώρους ενός οργανωμένου στρατοπέδου. Υπήρχαν χώροι απ' όπου πολεμούσαν προς τα έξω, υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, ιατρείο με χειρουργείο που διέθετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία της εποχής, κουζίνα με ειδικούς βοηθητικούς θαλάμους για να διαφεύγει ο καπνός και να μη γίνεται αντιληπτός από τα εχθρικά αεροπλάνα. Φυσικά υπήρχαν χώροι για ανάπαυση και ύπνο. Αυτό το πρώτο επίπεδο υποστηριζόταν από άλλους βοηθητικούς χώρους μέσα στη γη, όπως για παράδειγμα ο χώρος για τη μετατροπή των όπλων του εχθρού ή ραφείο για τις στολές των πολεμιστών.

Το δεύτερο επίπεδο ήταν φτιαγμένο σε βάθος έξι μέτρων και περιλάμβανε το αρχηγείο και τους χώρους των συσκέψεων. Επίσης στο βάθος αυτού του επιπέδου βρίσκονταν και οι παγίδες ενάντια σε κάθε εισβολέα. Πρόκειται για εκείνες τις γνωστές παγίδες από μπαμπού.

Το τρίτο επίπεδο βρισκόταν σε βάθος δέκα μέτρων. Εκεί κύρια ήταν ο μακρύς διάδρομος διαφυγής, που οδηγούσε απευθείας στο ποτάμι, μακριά από τις εχθρικές γραμμές. Πιο κάτω από αυτό το επίπεδο και σε επικοινωνία με όλα τα επίπεδα σε βάθος 15 με 17 μέτρων ήταν τα πηγάδια του νερού.

Ολόκληρο το σύστημα με τις σήραγγες είχε κανονικό εξαερισμό, που απέξω οι τρύπες του είχαν παραλλαχτεί ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον και δεν τις αναγνώριζες ακόμα και όταν... καθόσουν απάνω τους.

Αυτή ήταν η εμφάνιση της πολεμίστριας στις σήραγγες Κούτσι
Αυτή ήταν η εμφάνιση της πολεμίστριας στις σήραγγες Κούτσι
Αυτό το σύστημα φιλοξενούσε κατά μέσο όρο δέκα με δεκατρείς χιλιάδες πολεμιστές που μπορούσαν να μείνουν εκεί για μέρες και να πολεμούν τον εχθρό. Απέξω ήταν ζούγκλα ή αγροτικές περιοχές. Στην περίμετρο μέχρι την τότε Σαγκάη υπήρχαν περιοχές που έλεγχαν οι αντάρτες και άλλες που έλεγχαν οι Αμερικανοί ή τα κυβερνητικά στρατεύματα του τότε Νότιου Βιετνάμ. Οι αντάρτες έβγαιναν από τις σήραγγες, επιτίθονταν στις εχθρικές γραμμές και επέστρεφαν στην ασφάλεια του συστήματος με τις σήραγγες.

Αν οι Αμερικανοί επιχειρούσαν να πλησιάσουν, τους πολεμούσαν μέσα από τις ειδικά διαμορφωμένες πολεμίστρες. Εκατοντάδες φορές βομβάρδισαν το χώρο και προκάλεσαν πολλές ζημιές ειδικά στο πρώτο επίπεδο. Ομως το πείσμα του επαναστάτη πολεμιστή διόρθωνε τις καταστροφές και συνέχιζε. Τεράστιες λακκούβες, σαν αποξηραμένες μικρές βαθιές λίμνες, βρίσκονται ακόμα στη ζούγκλα από αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Οι σήραγγες που συνέδεαν τους εσωτερικούς χώρους είχαν ύψος και πλάτος κατάλληλο για τη σωματοδομή του Βιετναμέζου. Ετσι ακόμα και αν κατόρθωνε να περάσει Αμερικανός και να γλιτώσει από τις παγίδες που του είχαν στημένες, θα είχε πολύ μεγάλη δυσκολία στη μετακίνησή του. Ο γράφων θεωρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, αλλά όταν πέρασε μια τέτοια σήραγγα, ειδικά «ανοιγμένη για τουρίστες» σε απόσταση σαράντα μέτρων, ήταν μετά πιασμένος για τρεις μέρες...

Στις μάχες γύρω από την περιοχή της τότε Σαγκάης έχασαν τη ζωή τους περίπου 50.000 Βιετναμέζοι. Για να τιμηθεί η μνήμη τους κτίστηκε κοντά στις σήραγγες Κούτσι το τεράστιο μνημείο - ναός Μπεν Ντουόκ. Το έργο ξεκίνησε το Μάη του '93 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του '95. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που βρέθηκε εκεί την περασμένη βδομάδα, σε μια σεμνή σύντομη τελετή που είχαν ετοιμάσει οι σύντροφοι του ΚΚ Βιετνάμ, απέτισε φόρο τιμής σε αυτούς τους ήρωες.

Κομμουνιστική Νεολαία

Το Βιετνάμ έχει έναν πολύ νεανικό πληθυσμό. Γύρω στα 25 εκατ. είναι νέοι άνθρωποι από 15 έως 34 χρονών. Αποτελούν περίπου το 36% του βιετναμέζικου πληθυσμού. Γι' αυτό και η Κομμουνιστική Νεολαία αποτελεί τη μεγαλύτερη μαζική οργάνωση στη χώρα. Εχει στη δύναμή της τρία εκατομμύρια μέλη. Αποτελεί την κύρια δύναμη της Ενωσης Νεολαίας που αποτελείται από τέσσερα εκατομμύρια μέλη. Δραστηριοποιείται σε περίπου χίλια σημεία της χώρας, έχοντας οργανώσεις σε κάθε πόλη και χωριό και κοινότητα.

Η οργάνωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας εκδίδει 10 εφημερίδες. Εχει ιδρύσει σχολές και ειδικά κέντρα ερευνών. Διαχειρίζεται επίσης εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα.

Βασικό καθήκον της νεολαιίστικης οργάνωσης είναι η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση. Γι' αυτό μια από τις κύριες απασχολήσεις τους είναι η διάδοση του Μαρξισμού - Λενινισμού και των αξιών της διδασκαλίας του Χο Τσι Μινχ.

Προσφέρουν έτσι μεγάλη υπηρεσία στο να προετοιμάζουν νέους ανθρώπους να οργανωθούν στο κόμμα. Κάθε χρόνο το 50% των καινούριων στρατολογιών κομματικών μελών προέρχεται από την Κομμουνιστική Νεολαία.

Αυτή η πολύ μεγάλη οργάνωση αναλαμβάνει να προωθήσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του κόμματος στη νεολαία. Γι' αυτό και συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασία αυτών των αποφάσεων. Ενα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας συμμετείχε στο πρόσφατο 9ο Συνέδριο του κόμματος.

Επίσης μεγάλη είναι η βοήθεια της Κομμουνιστικής Νεολαίας στη διαδικασία ανάπτυξης. Για παράδειγμα, συμμετέχουν ενεργά στα μεγάλα έργα, όπως αυτή την εποχή στη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου Χο Τσι Μινχ, που στόχο έχει να ενώσει όλη τη χώρα. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες μεταφοράς της τεχνογνωσίας.

Ενα τεράστιο καθήκον είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, με δεδομένο πως οι νέοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Για να υλοποιήσουν αυτόν το στόχο προσπαθούν να εξασφαλίσουν κρατικές πιστώσεις και επίσης δημιουργούν κέντρα εκπαίδευσης, ώστε το εργατικό δυναμικό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Νιώθουν πως αν δεν ανταποκριθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, η Κομμουνιστική Νεολαία θα χάσει το κύρος της στους νέους.

Απ' όταν το κόμμα αποφάσισε το άνοιγμα στην αγορά, η Κομμουνιστική Νεολαία έφτιαξε προγράμματα που ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία των νέων σ' αυτή την κατεύθυνση. Ετσι υποστηρίζουν τους νέους επιχειρηματίες και τις Ενώσεις των νέων επιχειρηματιών. Μια κατεύθυνση που περιέχει σοβαρούς κινδύνους διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς που θα διαχειριστεί την τύχη της χώρας στο μέλλον. Γι' αυτό δίνεται μεγάλη σημασία στη διαπαιδαγώγηση και κομμουνιστική μόρφωση των νέων. Επενδύουν πολλά στην ανάπτυξη του ιδεολογικού επιπέδου και του πολιτικού κριτηρίου για να θωρακιστεί η νέα γενιά.

Στα πλαίσια της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης οι νέοι άνθρωποι είναι ίσως αυτοί που δέχονται τη μεγαλύτερη ιδεολογική επίθεση και επίσης τα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιχειρούν να τους τραβήξουν σ' αυτό που ονομάζουμε δυτικό τρόπο ζωής. Κύρια από αμερικανικές πηγές προωθείται η θεωρία της λεγόμενης ειρηνικής μετεξέλιξης, προκειμένου να επιβάλουν αντισοσιαλιστικές ιδέες. Επίσης επιχειρούν να πλασάρουν καταναλωτικά πρότυπα ή ακόμα να στρεβλώσουν την ιστορία της χώρας. Οι αντισοσιαλιστικές δυνάμεις επίσης χρησιμοποιούν τις γνωστές παλιές μεθόδους περί «δημοκρατίας», «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τα προβλήματα με τις διαφορές των θρησκειών των ξεχωριστών εθνοτήτων κ.ά.

Αντίδοτο σε όλα αυτά η Κομμουνιστική Νεολαία έχει την ιδεολογική θωράκιση, τις ειδικές αποφάσεις για τον πολιτισμό, τη δραστήρια συμμετοχή στα ζητήματα διαχείρισης της χώρας. Εθελοντικές ομάδες νέων κομμουνιστών, με την ειδική πράσινη στολή, οργώνουν τη χώρα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές για να βοηθούν τις μειονότητες και να παρεμβαίνουν ενεργά στην ανάδειξη των διαφορετικών πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων και συνηθειών. Ο νέος κομμουνιστής οφείλει να έχει ετοιμότητα να προστατεύσει την επανάσταση. Επενδύουν επίσης πολλά στη διεθνή αλληλεγγύη του κομμουνιστικού και προοδευτικού κινήματος. Γι' αυτό άλλωστε θα συμμετάσχουν με μια πολύ μεγάλη ομάδα στο 15ο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Αλγέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ