Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Επιδίωξη να δυναμώσουν τα αριστερά συνδικάτα

Η 4η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα όπου πήραν μέρος αντιπρόσωποι από δεκάδες κόμματα. Με την ευκαιρία αυτή, συζητήσαμε με τον Γίρζι Σβόμποντα, μέλος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Τσεχίας, Μοραβίας και Σιλεσίας.

- Ποια είναι η γενική κατάσταση στην Τσεχία;

- Βρισκόμαστε δύο χρόνια πριν τις εκλογές. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μοραβίας - Βοημίας έχει 24 βουλευτές στο Κοινοβούλιο απ' τους οποίους οι 9 είναι μέλη εργατικών ομοσπονδιών. Πρόσφατα διεξήχθησαν περιφερειακές εκλογές στη χώρα. Στην περιοχή που εκπροσωπώ εγώ, στην Κεντρική Τσεχία, στις εκλογές το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας έλαβε 19 έδρες.

Τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μου έχουν περισσότερο σχέση με την πολιτική που εφάρμοσαν οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι περισσότεροι πόροι πηγαίνουν σε κεντρικές πολιτικές επιλογές, ενώ στο περιφερειακό και δημοτικό χώρο δε φτάνει αυτή η χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, προχωράει και η αποκέντρωση της εξουσίας, πράγμα που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα δημοτικά συμβούλια. Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα του εκλογικού συστήματος που δεν είναι αντιπροσωπευτικό το ποσοστό που παίρνει κάθε κόμμα με τους βουλευτές που βγάζει. Δηλαδή, με λίγα λόγια, στην Τσεχική Δημοκρατία δεν έχουμε απλή αναλογική.

Μπορώ να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην περιοχή της Κεντρικής Τσεχίας, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας εκλέγεται δεύτερη δύναμη, ωστόσο δεν εκπροσωπείται ούτε στο προεδρείο ούτε μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε μέρος σε διάφορες συναντήσεις που κάνουν. Οπως μπορείτε να καταλάβετε, αυτό μας δυσκολεύει να μεταφέρουμε στα διάφορα συμβούλια τους προβληματισμούς και τα αιτήματα του λαού. Ωστόσο, κάνουμε ό,τι μπορούμε, και μέσω των εκπροσώπων μας ώστε να τα μεταφέρουμε και να διεκδικούμε τις λύσεις τους.

- Ποια είναι η κατάσταση στο εργατικό κίνημα;

- Σε ό,τι αφορά το εργατικό κίνημα, η δομή που υπάρχει στην Τσεχική Δημοκρατία είναι η Γενική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού υπήρχαν 7 εκατομμύρια μέλη, τώρα είναι μόνο 1,5 εκατομμύρια. Η μείωση του αριθμού των μελών στη Γενική Συνομοσπονδία είναι από μια άποψη θετικό δείγμα μιας και η συγκεκριμένη Συνομοσπονδία ακολουθεί κυβερνητικό συνδικαλισμό και αρκετά μεγάλο κομμάτι του λαού δε δέχεται να είναι σ' αυτά τα συνδικάτα. Η πολιτική που εφάρμοσαν αυτά τα συνδικάτα, μια πολιτική κοινωνικής συναίνεσης και κοινωνικού εταιρισμού, απομακρύνει το λαό απ' αυτά και η απομάκρυνσή του αποδεικνύει ότι μέρος του λαού αντιδράει.

Γι' αυτό δημιουργήθηκε η ανάγκη της δημιουργίας αριστερών συνδικάτων που δεν είναι εξαρτημένα από κάποια πολιτική δύναμη ή από κάποιο κόμμα. Στις γραμμές αυτών των συνδικάτων υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κομματική ταυτότητα, κομμουνιστές και άλλοι αριστεροί. Στόχος αυτών των συνδικάτων είναι να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα κίνημα που να διατηρηθούν οι κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι, στη διάρκεια του σοσιαλισμού που σήμερα τις έχουν χάσει.

- Πόσα μέλη έχουν αυτά τα προοδευτικά συνδικάτα;

- Τα μέλη αυτών των συνδικάτων φτάνουν περίπου τις 57.000. Από τον αριθμό αυτό φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, ενώ παράλληλα υπάρχει μια κάποια απογοήτευση του λαού απ' όλη αυτήν την κατάσταση, από τη στάση των κυβερνητικών συνδικάτων, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι στα εργοστάσια είναι δύσκολο να φτιαχτούν σωματεία. Δεν είναι κάτι που απαγορεύεται από το νόμο, αλλά οι εργαζόμενοι δέχονται απειλές απόλυσης, τη στιγμή που υπάρχει ο φόβος της ανεργίας, που βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα στην Τσεχική Δημοκρατία, φτάνοντας το 15% στις βιομηχανικές περιοχές. Στην Κεντρική Τσεχία, όπου δουλεύω, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ανεργία παρουσιάζεται στα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης στο 10%, υπάρχουν περίπου 3.000 εργαζόμενοι που φεύγουν από το Πσίνταμ για την Πράγα κάθε μέρα για δουλιά. Κάνουν δηλαδή μια απόσταση 70 χιλιομέτρων κάθε μέρα.

Μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα εργοστάσια άρχισαν να διαλύονται και να κλείνουν, ενώ μερικές επιχειρήσεις, που επέζησαν στην αρχή, τώρα δεν μπορούν να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο χωρίς δουλιά. Παράλληλα, οι καινούριες επιχειρήσεις είναι ιδιωτικές και οι παλιές ιδιωτικοποιημένες έχουν άλλη, διαφορετική λογική των προσλήψεων.

Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων έγινε με παρέμβαση του ξένου κεφαλαίου (Γερμανοί κι άλλοι), οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν για τη δημιουργία εταιριών που θα δώσουν δουλιά στο λαό. Ουσιαστικά, αξιοποιούν το γεγονός ότι έχει ανέβει η παραγωγικότητα, προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή για να έχουν ένα συγκεκριμένο είδος παραγωγής, και το υπόλοιπο κομμάτι, να χρησιμοποιηθεί σαν κομμάτι παραγωγής που υπάρχει σε άλλη χώρα. Δηλαδή, για παράδειγμα, κάτι που παράγεται στη Γερμανία, παράγεται πιο φτηνά στην Τσεχία.

- Τι δραστηριότητες αναπτύσσει το ΚΚ Μοραβίας - Βοημίας για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και πώς βοηθάει τη δουλιά του συνδικαλιστικού κινήματος;

- Μια πλευρά της δουλιάς του Κόμματος είναι να συμμετέχει στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα και μέσα από παρεμβάσεις που γίνονται στο Κοινοβούλιο να προσπαθεί να διαμορφώσει τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο που να μην θίγονται τόσο πολύ οι εργαζόμενοι.

Πέρα από τη δουλιά στο Κοινοβούλιο, το ΚΚ Μοραβίας - Βοημίας προσπαθεί, μέσα από τις οργανώσεις του στις διάφορες περιοχές, τα μέλη του να παρεμβαίνουν στα καθημερινά προβλήματα μέσα στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς, προσπαθώντας και με δικηγόρους και άλλους ανθρώπους, τεχνοκράτες κλπ. να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και στα προβλήματα ανεργίας.

Επιδίωξή μας είναι να δυναμώσουν τα αριστερά συνδικάτα. Επιδιώκουμε, οι κομμουνιστές να γίνουν η ηγετική δύναμη μέσα σε αυτά τα συνδικάτα και να προσεγγίσουμε αυτήν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν είναι μέλη των συνδικάτων.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ