Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Αγωνιώδης» αναμονή

ΣΚΟΠΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Εντελώς αντιφατικές πληροφορίες «διέρρεαν» χτες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στην πολυμερή «διαπραγμάτευση» για το μέλλον της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Από τη μια πλευρά, ανώνυμα κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δήλωναν στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι υπήρχε «πρόοδος» σε αυτό που περιέγραφαν ως μια προσπάθεια να «αποφευχθεί ο πόλεμος διαμέσου υποχωρήσεων προς τη μειονότητα» των Αλβανών - την ώρα που ένα πλήθος σλαβομακεδόνων διαδήλωνε στα Σκόπια ακριβώς εναντίον των «υποχωρήσεων» της κυβέρνησης.

Από την άλλη, κορυφαίο στέλεχος της σλαβομακεδονικής πλευράς έλεγε χτες το απόγευμα, επίσης ανώνυμα, προς το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι «οι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο... δεν υπάρχει συμφωνία στα βασικά ζητήματα». Η ίδια πηγή περιέγραψε τη διαπραγμάτευση από τη σλαβομακεδονική πλευρά σαν «να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο», όπου ο τοίχος είναι η «αδιάλλακτη» αλβανική στάση.

Από την αλβανική πλευρά ο Μεντού Τάτσι έβλεπε «προοδεύουσες» τις συνομιλίες την Κυριακή, χτες όμως άλλος ένας Αλβανός πολιτικός, ο Ζεχίρ Μπεκτέσι, παραδεχόταν πως «οι υπάρχουσες διαφορές δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα».

Το γεγονός είναι ότι παρά τις ασφυκτικές πλέον πιέσεις εκ μέρους των απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ Πέρντιου και Λεοτάρ, «πολιτική συμφωνία» δεν υπήρχε ούτε χτες. Δυτικοί διπλωμάτες αρνούνταν πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ένα βήμα από την «κατάρρευσή» τους, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον εκτίμησε ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε σταυροδρόμι». Ενώ, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε, κύκλοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξέφραζαν «την ανησυχία τους» για το «αδιέξοδο» στα Σκόπια.

Το βασικό σημείο διαφωνίας παραμένει η αξίωση των αλβανικών κομμάτων να διαθέτουν δυνατότητα αρνησικυρίας (veto) για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τη μειονότητα. «Αν οι διαπραγματεύσεις μείνουν έτσι όπως είναι, φοβάμαι ότι η εκεχειρία δε θα αντέξει... ο πόλεμος θα συνεχιστεί, χειρότερα από ό,τι ήταν πριν», έλεγε η κυβερνητική πηγή.

Στα Σκόπια εκατοντάδες Σλαβομακεδόνες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, διαδηλώνοντας εναντίον των σχεδιαζόμενων «υποχωρήσεων» προς την αλβανική μειονότητα. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΕΕ, πού είναι η συνείδησή σου;», οι διαδηλωτές πέρασαν από τα γραφεία του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ο Τόμισλαβ Στογιανόφσκι, δήλωσε πως «θέλουμε να πούμε σε αυτούς που υπαγορεύουν τους όρους της ειρήνης ότι χρειαζόμαστε προστασία από αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο».

Σε ό,τι αφορά την εκεχειρία των 12 ημερών, οι Δυτικοί επέμεναν ότι «κρατάει», αν και το υπουργείο Αμύνης εξακολουθούσε να αναφέρει σποραδικά πυρά στη Σιπκόβιτσα, το Μπρόντετς, το Ντρένοβετς του Τετόβου, και αλλού, το βράδυ της Κυριακής και το πρωί χθες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Δεν επιβεβαιώθηκαν εξ άλλου επισήμως πληροφορίες που λένε ότι ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός ανακήρυξε «ελεύθερες περιοχές» χωριά γύρω από το Τέτοβο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοτικές εκλογές αναμέτρησης δυνάμεων... (2005-03-12 00:00:00.0)
«Πρόοδος» εν μέσω παραβιάσεων της «εκεχειρίας»... (2001-08-02 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι ανησυχητικές ενδείξεις (2001-07-28 00:00:00.0)
Ο,τι πει το ΝΑΤΟ (2001-07-27 00:00:00.0)
«Οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα» (2001-07-25 00:00:00.0)
Χάσμα απόψεων και «διάτρητη» εκεχειρία... (2001-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ