Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Επιχείρηση «τρομοκρατία» από τις ιταλικές αρχές

Σιδεροφράσσοντας την πόλη...

Associated Press

Σιδεροφράσσοντας την πόλη...
ΓΕΝΟΒΑ.-

Μικρής ισχύος βόμβα εξερράγη χτες το πρωί σε αστυνομικό τμήμα, στην περιοχή Σαν Φρουτουόζο της Γένοβας, πολύ κοντά στο κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης, ουσιαστικά στην «καρδιά» της πόλης όπου και θα συγκληθεί στα τέλη της εβδομάδας η Σύνοδος των Επτά Ισχυροτέρων Κρατών και της Ρωσίας («G8»). Μερικές ώρες αργότερα και δεύτερη βόμβα εξερράγη και πάλι σε αστυνομικό τμήμα, αλλά σε άλλη ιταλική πόλη.

Στην πρώτη έκρηξη της βόμβας, που έφθασε στο αστυνομικό τμήμα με παγιδευμένη επιστολή, τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, δε βρίσκεται όμως σε κίνδυνο. Σύμφωνα με την αστυνομία της Γένοβας, πρόκειται για τον 20χρονο αστυνομικό Στέφανο Στόρι, ο οποίος υπέστη πρώτου και δεύτερου βαθμού εγκαύματα, στο πρόσωπο και τα χέρια, από την έκρηξη που προκλήθηκε όταν επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο δέμα. Λίγο αργότερα, ένα τροχόσπιτο με γαλλικές πινακίδες κρίθηκε ύποπτο και επικίνδυνο από τους αστυνομικούς που προκάλεσαν την ανατίναξή του.

Οσο για το δεύτερο παγιδευμένο δέμα εξερράγη χτες το αργά το απόγευμα σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Αβετσάνο, 100 χλμ νότια της Ρώμης. Το δέμα εξερράγη όταν το άνοιξε ο αξιωματικός υπηρεσίας Αλέσιο Τσεζάρεο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά. Ελαφρά τραυματίστηκε ένας υπαξιωματικός.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σκαγιόλα, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως μια προσπάθεια να αυξηθεί η ένταση και η «επίθεση» εναντίον της Διάσκεψης του «G8», όμως το «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας» και ο εκπρόσωπός του Ανιολέτο δήλωσαν ότι πρόκειται για μια προβοκάτσια που θέλει να πλήξει το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

Οπωσδήποτε η έκρηξη των «παγιδευμένων δεμάτων», αν θεωρηθούν ως «προεόρτια», είναι πολύ «ανησυχητικό γεγονός», εκτιμούν αναλυτές, καθώς το κλίμα που επικρατεί δεν είναι καθόλου ήρεμο και η πίεση που δέχονται καθημερινά οι αστυνομικές δυνάμεις από το σύνολο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης είναι δυσβάσταχτη και ταυτόχρονα στους κατοίκους, τους Ιταλούς, αλλά και την υπόλοιπη οικουμένη καλλιεργείται η εντύπωση ότι «οι διαδηλωτές που θα έρθουν στη Γένοβα θα προκαλέσουν οπωσδήποτε επεισόδια».

Προσπαθούν να αποθαρρύνουν την προσέλευση διαδηλωτών

Ετσι, οι ιταλικές αρχές επιχειρούν με εκφοβισμό και αποκλείοντας τη Γένοβα να αποθαρρύνουν την προσέλευση των διαδηλωτών, έχοντας εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία της χώρας, όπου κλήθηκαν 15.000 αστυνομικοί και στρατιώτες και από τα τρία Σώματα να συνδράμουν το έργο των τοπικών αστυνομικών αρχών. Ανάμεσά τους και οι άντρες της ομάδας NBC, που είναι ειδικευμένοι για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ακόμη και πυρηνικών επιθέσεων. Το αεροδρόμιο «Χριστόφορος Κολόμβος» εφοδιάστηκε με έξι συστοιχίες πυραύλων εδάφους - αέρος και έκλεισαν το σταθμό της Γένοβας για να μην έρθουν οι χιλιάδες διαδηλωτές με 40 ειδικά ναυλωμένα τρένα. Το κλείσιμο των σταθμών Πρίντσιπε και Μπρινιόλε, από τις 8 το πρωί της Τετάρτης ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είναι αναγκαίο για τη διενέργεια των ελέγχων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι τρεις δευτερεύοντες σταθμοί της Γένοβα (Τζένοβα Κουάρτο, Τζένοβα Μπολτσανέτο και Τζένοβα Βόλτρι) θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Επίσης, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ της Συνθήκης Σένγκεν από τις 14 Ιουλίου έως την ερχόμενη Κυριακή, γεγονός που θα επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να πραγματοποιούν ελέγχους σε όλους τους πολίτες των χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη, ανεξάρτητα από το αν εισέρχονται στο ιταλικό έδαφος ή εξέρχονται από αυτό.

Η πόλη έχει χωριστεί σε δύο ζώνες, την κίτρινη και την κόκκινη. Στην πρώτη θα επιτρέπονται οι διαδηλώσεις, όχι όμως και στην κόκκινη, η οποία θα φρουρείται από τους πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τους σχεδόν 200.000 διαδηλωτές που αναμένονται στην πόλη. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία θα μπορεί να αποκλείσει και την κίτρινη ζώνη.

Τα νοσοκομεία της Γένοβας και των γειτονικών πόλεων έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά και παραγγέλθηκαν 300 σάκοι για ενδεχόμενα πτώματα, ενώ στα δρακόντεια μέτρα περιλαμβάνεται και η περιπολία βατραχανθρώπων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο λιμάνι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αλήθεια για το ρόλο της αστυνομίας στα γεγονότα της Γένοβας(2003-01-09 00:00:00.0)
Σάλος από τις συνεχείς αποκαλύψεις για την αστυνομική βία(2001-07-27 00:00:00.0)
Τα... μισά ΟΜΟΛΟΓΕΙ η κυβέρνηση(2001-07-27 00:00:00.0)
Δολοφόνοι!(2001-07-21 00:00:00.0)
Το «ύποπτο» πακέτο(2001-07-19 00:00:00.0)
Με κουνουπιέρα μοιάζει η Γένοβα(2001-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ