Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ
Δολοφόνοι!

Ενας διαδηλωτής νεκρός, μία διαδηλώτρια κλινικά νεκρή, εκατοντάδες τραυματίες, δύο σοβαρά και πάνω από 70 συλλήψεις

Αστυνομικός κλοιός γύρω από το νεκρό διαδηλωτή

Associated Press

Αστυνομικός κλοιός γύρω από το νεκρό διαδηλωτή
ΓΕΝΟΒΑ.-

Τα μάτια μισάνοιχτα, μία τεράστια κηλίδα αίμα, κατακόκκινη, να πλαισιώνει το γερμένο στο πλάι και στην άσφαλτο κεφάλι, σαν σκοτεινό φωτοστέφανο. Η ηλικία του 19 χρονών...

Αυτή τη φορά το γεγονός ότι ο διαδηλωτής έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών ανακοινώθηκε και επισήμως από την ιταλική αστυνομία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Γκέτεμποργκ, που κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε αυτό το παλικάρι των 20 ετών, που είχε πυροβοληθεί κατάστηθα και είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι είναι νεκρός, αλλά για λόγους «τακτ» η ανακοίνωση ανακατασκευάστηκε. Είναι μακάβριο, αλλά μάλλον στάθηκε τυχερός αφού ένας φωτογράφος του πρακτορείου «Ρόιτερς», που ήταν μπροστά, κατέγραψε καρέ - καρέ το συμβάν.

Αρχικά, είδε μία ομάδα διαδηλωτών εναντίον της «παγκοσμιοποίησης» να επιτίθενται με πέτρες εναντίον ενός φορτηγού των καραμπινιέρων. Ο διαδηλωτής δέχτηκε δύο πυροβολισμούς μέσα από το φορτηγό, αφού έριξε έναν πυροσβεστήρα εναντίον του αστυνομικού οχήματος. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αστυνομικός πανικοβλήθηκε γι' αυτό πυροβόλησε!

Ο ...τρόμος μάλλον τον ώθησε να σημαδέψει με απόλυτη ακρίβεια στο κεφάλι του νεαρού - που σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες είναι Ιταλός από τη Φαβία - με το αυτόματο όπλο που έφερε, δύο μάλιστα φορές. Ο ...τρόμος και πάλι των Καραμπινιέρων έκανε, όταν ο διαδηλωτής έπεσε στην άσφαλτο, το φορτηγό της αστυνομίας να περάσει πάνω από το ισχνό και αδιαμόρφωτο σώμα που ξεψύχαγε και να το συνθλίψει.

Εκπρόσωπος στης αστυνομίας στη Γένοβα επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας πέθανε, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Μια γιατρός, που ακολουθούσε τους διαδηλωτές στους δρόμους της Γένοβας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε ότι ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε δύο φορές στην Πιάτσα Αλιμόντα, περίπου δύο χιλιόμετρα από το αναγεννησιακό παλάτι όπου συναντιούνται οι ηγέτες της «Ομάδας των Οκτώ». «Πυροβολήθηκε δύο φορές, τη μία στο μέτωπο και την άλλη στο αριστερό μάγουλο», δήλωσε στο «Ρόιτερς» η Βαλέρια Βαλέριο, γιατρός του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας. «Το αίμα έτρεχε από το στόμα του». Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο πρώτος που έκανε δηλώσεις για το γεγονός: «Συγκλονισμένος» δήλωσε...

«Τσακίστε τους»!

Συγκλονισμένη και η οικουμένη που δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβαινε και τι εξακολουθεί να συμβαίνει στους δρόμους της Γένοβας. Συγκλονισμένη που βλέπει μέρες τώρα το σχέδιο της αστυνομίας να ξεδιπλώνεται, με τις προκλήσεις, με την τρομοκρατία, με την καλλιέργεια τεχνητού κλίματος έντασης ώστε να μπορέσει να δώσει το τελικό χτύπημα, ώστε να μη μείνει τίποτα! Να τους συνθλίψουν! Να τους τσακίσουν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε μείνουν στα αχρείαστα τόσοι ειδικοί σάκοι για πτώματα που παρήγγειλε!

Αυτή φαίνεται να ήταν και η διαταγή που είχαν οι αστυνομικοί εξ αρχής, αφού σύμφωνα με τους εκπροσώπους, τόσο του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας», όσο και σύσσωμων των διεθνών μέσων ενημέρωσης, είναι η στάση της αστυνομίας που τελικά προκάλεσε τα επεισόδια, τις συγκρούσεις και τα όσα συνέβησαν που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης.

Ετσι, χτες - που αναμενόταν από όλες τις πλευρές, διαδηλωτές και αστυνομία, ότι ενδέχεται να υπάρξουν αψιμαχίες ή ακόμη και συγκρούσεις καθώς είχε ανακοινωθεί η πρόθεση των διαδηλωτών να προσεγγίσουν ή και να διασπάσουν την απαγορευμένη «κόκκινη ζώνη» - όταν οι πορείες, εν συνόλω πάνω από 9, με μία κεντρική μαζική πορεία όπου συμμετείχε και η ελληνική αποστολή ξεκίνησαν κατά τις 2.30 το μεσημέρι με σφυρίχτρες, μουσικά όργανα και ταμπούρλα, περίπου 2.000 ανεξάρτητοι διαδηλωτές βρέθηκαν σε μία από τις πύλες εισόδου της «κόκκινης ζώνης» και προσπάθησαν να διασπάσουν τον σιδερένιο κλοιό και να εισέλθουν. Για περίπου μία ώρα το κλίμα ήταν πανηγυρικό και τίποτα δεν έδειχνε ότι η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε θα προκαλούσε αυτή την έκρηξη.

Οργανωμένο σχέδιο επίθεσης

Ομως οι αστυνομικοί μέσα από την «κόκκινη ζώνη» άρχισαν να επιτίθενται με κανόνια νερού με απίστευτη πίεση προς τους μεμονωμένους διαδηλωτές. Ηταν η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη...

Αστυνομικοί μυστικοί που είχαν εισέλθει με πολιτικά στη μεγάλη πορεία του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας» έβαλαν τα κράνη τους και έβγαλαν τα γκλομπ και άρχισαν να χτυπούν προς όλες τις κατευθύνσεις, προκαλώντας απίστευτη σύγχυση και πανικό, διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων έριχναν συνεχώς δακρυγόνα, ενώ χημικά ρίχνονταν ακόμη και από ελικόπτερα που ίπταντο πάνω από την πόλη.

Οι μάχες γενικεύτηκαν ενώ τα φορτηγάκια των Καραμπινιέρων με απίστευτη ταχύτητα έτρεχαν στα σοκάκια της πόλης ανάμεσα στους διαδηλωτές, παρασέρνοντας κάβους απορριμμάτων στο διάβα τους και με στόχο πιθανά να παρασύρουν και διαδηλωτές.

Κλινικά νεκρή!

Αποτέλεσμα αυτής της μέρας της έντονης αστυνομικής καταστολής: Εκτός από τον ένα επιβεβαιωμένο νεκρό, πιθανόν και να υπάρξει και ένας δεύτερος. Οι τραυματίες δεκάδες ή και εκατοντάδες και οι συλλήψεις μέχρι στιγμής 70, αν και όλες οι πληροφορίες μιλούν για πολλαπλάσιο αριθμό, αφού όλοι οι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες συλλήψεων δέκα δέκα διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και ότι μία γυναίκα διαδηλωτής και ένας Καραμπινιέρος τραυματίστηκαν σοβαρά. Μάλιστα λίγο αργότερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η κοπέλα είναι κλινικά νεκρή...

Η Τζοβάνα Σιάντσι, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο, δήλωσε ότι η νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε δε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της, όμως πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο, που είναι το κυριότερο της Γένοβας, βρίσκονται 27 καραμπινιέροι, 12 αστυνομικοί, 50 διαδηλωτές και επτά δημοσιογράφοι που τραυματίστηκαν κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της «ομάδας των Οκτώ» (G8).

Στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πολλοί διαδηλωτές που έχουν τραυματιστεί ελαφρά, τους οποίους είδαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στους χώρους των διαδηλώσεων. Σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που μεταφέρει τις πληροφορίες των πρώτων βοηθειών, υπάρχουν περίπου 100 τραυματισμένοι, με ελαφρά τραύματα ως επί το πλείστον. Σύμφωνα με διαδηλωτές, που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, η νεαρή γυναίκα - τώρα πια θεωρείται κλινικά νεκρή - που τραυματίστηκε σοβαρά, πιθανώς να είναι Γερμανίδα και δέχτηκε και αυτή τις σφαίρες των αστυνομικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αίμα βάφτηκε η απεργία(2004-01-31 00:00:00.0)
Η αλήθεια για το ρόλο της αστυνομίας στα γεγονότα της Γένοβας(2003-01-09 00:00:00.0)
Αποφάσεις σκάνδαλο!(2002-12-03 00:00:00.0)
Με το ζόρι να τους βαφτίσουν «τρομοκράτες»(2001-07-21 00:00:00.0)
Επιχείρηση «τρομοκρατία» από τις ιταλικές αρχές(2001-07-17 00:00:00.0)
Αιματηρή αντεργατική καταστολή(1995-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ