Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιαφορούν για την ετυμηγορία των λαών...

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη σχετικά με το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Νίκαιας και τη στάση των επισήμων ευρωπαϊκών οργάνων

Για αδιαφορία και υποτίμηση της ετυμηγορίας του ιρλανδικού λαού, καταγγέλλει τα επίσημα ευρωπαϊκά όργανα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, στο Κείμενο Ερώτησης που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούσε «το ιρλανδικό "όχι" στη Συνθήκη της Νίκαιας».

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπογραμμίζει: «Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, κάθε τροποποίηση των Συνθηκών είναι απαραίτητο να επικυρωθεί από όλες τις χώρες - μέλη. Στις 7 Ιουνίου, ο ιρλανδικός λαός απέρριψε με δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Νίκαιας και, κατά συνέπεια, η Συνθήκη αυτή δεν μπορεί να εγκριθεί. Μετά από αυτό, θα περίμενε κανείς να σταματήσει η διαδικασία επικύρωσης στις υπόλοιπες χώρες, καθώς και οποιαδήποτε διαδικασία για θέματα που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη, όπως π.χ. η παραπέρα στρατιωτικοποίηση και τα ευρωπαϊκά κόμματα». Ο Κ. Αλυσσανδράκης, στη συνέχεια, με ιδιαίτερη έμφαση τονίζει: «Ομως, τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, υιοθετήθηκε μια στάση αδιαφορίας και υποτίμησης της ετυμηγορίας του ιρλανδικού λαού. Στις ελάχιστες γραμμές που αφιερώνουν τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Γκέτεμποργκ στο ιρλανδικό "όχι" αναφέρεται ότι η διαδικασία της επικύρωσης θα συνεχίσει και μάλιστα το Συμβούλιο θα "συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να βοηθήσει την ιρλανδική κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης"».

Και καταλήγει στο κείμενό του, θέτοντας και την Ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Με ποιον τρόπο σχεδιάζει το Συμβούλιο να βοηθήσει την ιρλανδική κυβέρνηση; Μήπως με το να ασκήσει πίεση για την επανάληψη του δημοψηφίσματος, ώστε να επέλθει κάποτε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Μια τέτοια πίεση δε συνιστά "έλλειψη σεβασμού" και περιφρόνησης προς το εκλογικό σώμα, δε θυμίζει διαδικασία "ανάκρισης" σύμφωνα και με δηλώσεις της αντιπροέδρου της ιρλανδικής κυβέρνησης;».

Στη συγκεκριμένη Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η εξής: «Οι διαπραγματεύσεις και η σύναψη της εν λόγω Συνθήκης πραγματοποιήθηκαν από διάσκεψη των εκπροσώπων των κυβερνήσεων και κρατών - μελών και ότι το Συμβούλιο δε συμμετείχε σε αυτή τη διάσκεψη. Η εν λόγω συνθήκη προφανώς πρέπει να κυρωθεί από όλα τα κράτη - μέλη, σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες τους, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 11ης Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών, εκφράζοντας βέβαια το σεβασμό τους για τη θέληση του ιρλανδικού λαού, εξέφρασαν τη λύπη τους για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι υπουργοί επισήμαναν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση ήταν βαθιά και κατηγορηματικά προσηλωμένη υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κύρωσης της Συνθήκης της Νίκαιας. Οι υπουργοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του κειμένου που υπογράφτηκε στη Νίκαια και δήλωσαν διατεθειμένοι να βοηθήσουν με όλα τα δυνατά μέσα την ιρλανδική κυβέρνηση να εξεύρει λύση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που αντανακλά αυτό το αποτέλεσμα. Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ.

Η προεδρία βρίσκεται προφανώς στη διάθεση της ιρλανδικής κυβέρνησης, εφόσον αυτή θελήσει να γνωστοποιήσει στο Συμβούλιο πώς αξιολογεί την κατάσταση.

Το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση. Μαρτυρά την απώλεια ενδιαφέροντος τμήματος των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, η Ενωση δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Για την προεδρία, μια από τις μείζονες προκλήσεις της συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης θα είναι να έρθει η Ενωση πιο κοντά στους πολίτες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ